De aflossingsvrije hypotheek is heel vaak in het nieuws. 'Word aflossingsblij' is de slogan van de campagne waarmee banken huizenbezitters beter willen voorlichten. Moeten mensen met zo'n hypotheek zich nou allemaal zorgen maken? In de advertentiecampagne van de Rabobank staat een bekend gezicht op de foto, van Weespse Ine Beniest. 'Hé, Huizenzoeker! App Ine', staat erbij. Dat deden we.

Wat leuk, een bekend gezicht in de advertenties.
"
Ja hè, ik woon al heel lang in Weesp en ben sinds 1997 adviseur op ons kantoor in Weesp dus veel mensen herkennen me, net als mijn collega Petra van Impelen trouwens. Ik krijg veel leuke reacties op straat. De advertenties met onze foto zijn in Weesp te zien en in Muiden. De Rabobank is een lokaal betrokken bank, dus dat past heel goed. Collega-adviseurs zijn te zien in Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen."

Hoe zit dat nou met die aflossingsvrije hypotheek?
"Mensen met een aflossingsvrije hypotheek moeten zich realiseren dat de lening aan het einde van de looptijd van 30 jaar vaak wel terugbetaald moet worden, of dat er opnieuw een hypotheek moet worden afgesloten, maar dan wordt het inkomen vaak opnieuw getoetst. Mensen kunnen dan soms voor vervelende verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld als ze met pensioen zijn en een lager inkomen hebben. Dat kan betekenen dat mensen hun woning moeten verkopen. Overigens, bij onze bank blijven aflossingsvrije leningen aflossingsvrij, zonder inkomenstoets aan het einde van de looptijd. Voor iedereen geldt dat er na 30 jaar geen rente-aftrek meer is als je niet aflost. Dus de maandlasten kunnen dan stijgen, en daar kijken we samen met onze klanten goed naar. Wij benaderen onze klanten ook om daarover eens te praten en naar hun situatie te kijken."

Zie je nog veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek?
"Ik kom het nog heel regelmatig tegen. Vooral bij mensen die voor de economische crisis hun hypotheek hebben afgesloten. In die tijd waren de regels nog een stuk minder streng en kon je ook nog veel meer lenen."

Adviseren jullie nu dan iedereen een andere hypotheekvorm?
"Een aflossingsvrije hypotheek kan nog steeds, hoewel de regels een stuk strenger geworden zijn. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een hypotheekvorm waarbij wel wordt afgelost en er nog wel rente-aftrek is, dat kan met een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Ook toekomstige bewoners van Weespersluis kiezen meestal voor zo'n hypotheekvorm. Met iedere klant kijken we naar de wensen, doelen en fiscale mogelijkheden en passen ons advies daar op aan. Hypotheekadvies is maatwerk."

En dat allemaal via de app?
"
Vooral jongere mensen vinden het prettig om te appen merken we, in ieder geval om het eerste contact te leggen. Ja, ook uit Weesp en mensen die in Weespersluis gaan wonen. Als het gesprek verder gaat, kiezen veel mensen ervoor om dat telefonisch te doen, of in een videogesprek, of thuis op de bank. Dat kan bij ons allemaal."