Van de notaris tot de Hema, de entree van de binnenstad komt er keurig netjes bij te liggen. Meer dan dat zelfs. De twee straten (de Van Houtenlaan en de Groeneweg) winnen aan uitstraling dankzij de fraaie straatstenen, nieuwe bomen en perkjes en de klassiek ogende straatlantaarns.  Daar komt volgende week dan in het plaveisel nog een koperen plaquette bij die het begin van de vesting markeert.

Langzamer rijden

Het nieuwe wegprofiel dwingt automobilisten langzamer te rijden, waardoor het voor fietsers voortaan allemaal een stuk veiliger en prettiger zou moeten worden.

"Dat gaan we wel heel goed monitoren", zegt wethouder Léon de Lange. Hij nodigde ons uit om een wandeling te maken over de 'As met Allure', hoewel hij deze projectnaam nu wel genoeg gehoord heeft. Prima, we houden het op Groeneweg en Van Houtenlaan.

Hans Strijd woont aan de Groeneweg en heeft de werkzaamheden voor zijn deur op de voet gevolgd. Hij loopt ook mee. "Ik denk dat het inderdaad veiliger voor fietsers wordt. Kijk maar, de rijbaan is smaller geworden. Hardrijden kán nu gewoon niet meer."

Werk nog bezig

Het stuk van de Van Houtenlaan tot aan Oversingel was al eerder klaar, het deel tussen Oversingel en de Achtergracht volgde onlangs en sinds dit weekeinde is ook de kruising bij de Hema weer toegankelijk.  

Fietsers slalommen langs de machines die de pakketten met de fraaie donkerrode klinkers optillen De route is toegankelijk, dat wel. Maar de werkzaamheden zijn nog in volle gang. Fietsers slalommen langs de machines die de pakketten met de fraaie donkerrode klinkers optillen, auto's wachten voor een nog openliggende rioolput tot het tegemoetkomend verkeer voorbij is. Dat gaat allemaal prima trouwens, we zijn inmiddels wel wat gewend hier.

De sfeer bij de infra-mannen zit er nog altijd goed in. "Wat er moeilijk was? Niks! Voor alles is een oplossing", zegt een van de voormannen op de plek waar tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog het water van een gracht stroomde (de Achtergracht). Restanten van een brug zaten in de weg bij het vervangen van de riolering - en dat leidde tot twee weken extra werk.

Want dat is ook nog wel belangrijk om nog even te memoreren: het meeste werk zat 'm ónder de grond: een compleet nieuwe riolering.

Geen haaientanden

Overigens valt bij de Hema meteen op dat er geen haaientanden in de nieuwe bestrating zijn aangebracht. Dit is nu dus een gelijkwaardige kruising, waar rechts voorrang heeft. Dat wordt straks wel even wennen dus!

Als we verder wandelen, zien we ter hoogte van het Singel hoe de nieuwe plantsoenen worden beplant. Een mix van lage beplanting die bij elkaar een geraffineerd kleurenpatroon oplevert. "Deze inrichting is samen met de buurtbewoners tot stand gekomen", zegt de wethouder.

Nog iets verder (waar het Van Houtenlaan heet) zijn de gaten in de grond gegraven waar morgen de bomen in worden geplant. "Gek eigenlijk", zegt Hans Strijd. "Op het stuk waar ik woon, heet het Groeneweg, maar wordt het minder groen dan het was." "Maar op dit stuk komen juist meer bomen", wijst wethouder De Lange naar de Van Houtenlaan. "Alles bij elkaar komen er meer bomen terug dan er zijn weggehaald." 

Afwijkende lantaarns

Strijd kijkt naar de nieuwe, klassiek ogende lantaarnpalen en vraagt waarom er bij de oversteekplaats voor Oversingel twee afwijkende staan. De wethouder kijkt er ook van op en belooft bij terugkeer op het stadhuis meteen navraag te doen.

"Ik zal dan ook meteen vragen of het bord 'eenrichtingsverkeer, verboden in te rijden' zo snel mogelijk kan worden teruggezet bij de Hema. Want dat zijn ze vergeten."  Scherp van de wethouder.

Bij het huis van Strijd kijken we nog even naar het afschot in de nieuwe bestrating en een gloednieuw afvoergootje voor zijn voordeur. "Als het hard regent, stroomt het hier nog wel eens bij mij naar binnen. Ik hoop maar dat dit het gaat oplossen."

Vrachtverkeer

Intussen meldt een flinke vrachtwagen zich tussen de werkzaamheden. "Dat wordt het volgende project", zegt De Lange. "Kijken of we die vrachtwagens uit het centrum kunnen weren."

Op 7 december moet alles opgeleverd zijn De voorman checkt of het klopt dat hij volgende week vrijdag klaar moet zijn. Dat klopt, bevestigt de wethouder nog maar eens. "Op 7 december moet alles opgeleverd zijn en gaan we met de bewoners de koperen vesting-plaquette onthullen. We maken er een feestelijk moment van. Dat hebben de bewoners ook wel verdiend."