In november al de kerstversiering van zolder om alvast in kerststemming te komen, het gebeurt. Weesper ondernemers die kerstbomen verkopen merken dat. "We hebben al de nodige telefoontjes gehad wanneer de verkoop start."

Onder meer aan de 's Gravelandseweg en aan de Lange Muiderweg kunnen Weespers net als ieder jaar terecht voor hun kerstboom. Groot of klein, met of zonder kluit, Nordmann of blauwspar, keuze zal er weer volop zijn. Maar zijn de bomen er eigenlijk al?

Ze zijn er bijna

Bij kwekerij Vechtwijck aan de 's Gravelandseweg kunnen de bestelde kerstbomen ieder moment arriveren. De verkoop start daar zaterdag 1 december. Dat is niet eerder (of later) dan andere jaren, vertelt Karin van der Wurff. "Wij beginnen altijd op een zaterdag die tegen 5 december valt. We hebben inderdaad al telefoontjes gekregen van mensen die vragen of de kerstbomen er al zijn, maar wij krijgen ze gewoon niet eerder aangeleverd van de leverancier." Net als ieder jaar zullen zaterdag meteen de eerste kerstboomkopers voor de deur staan, verwacht ze. "Dat zijn meestal dezelfde klanten. Ik weet natuurlijk niet of ze hem ook meteen opzetten, ik hoor ook wel dat ze daar nog even mee wachten, maar ze willen graag zeker weten dat ze een mooie boom hebben."

Iets eerder

Ook bij Tuincentrum van der Wurff aan de Lange Muiderweg hebben al diverse klanten gebeld met de vraag of de kerstbomen er al zijn. "Het gevoel dat mensen steeds eerder aan de kerstversiering denken hebben wij ook", zegt Ingrid van der Wurff. In het tuincentrum kan vanaf donderdag 28 november een kerstboom worden gekocht. "Dat is iets eerder dan andere jaren, toen begonnen wij altijd op 2 december. Mensen willen gewoon zeker weten dat ze de mooiste boom hebben. Die gaat dan niet altijd meteen mee naar huis, sommige mensen laten hem hier staan tot ze hem thuis op gaan zetten."

Keuze

Of we kiezen voor een grote of kleine boom, met of zonder kluit, en welke boomsoort het meest in trek zal zijn; de ondernemers moeten dat al aan het einde van de zomer inschatten. In augustus worden de kerstbomen namelijk al besteld. Ingrid: "De hoeveelheid kerstbomen die we ieder jaar verkopen, is eigenlijk wel ongeveer hetzelfde. We merken wel dat het ene jaar vaker wordt gekozen voor een grote boom en andere jaren de kleinere boompjes juist populairder zijn."

In augustus worden de kerstbomen al besteld

Bij Kwekerij Vechtwijck worden vooral kerstbomen zonder kluit verkocht. Karin: "We maken gaten in de stam zodat ze goed in een standaard passen en mensen komen daarvoor ieder jaar weer terug."

De kerstbomen zijn dus nog niet gearriveerd bij deze Weesper verkopers. Hoe kan het dan dat sommige mensen hem toch al zo vroeg hebben staan? "Misschien zijn dat kunstkerstbomen?"

Rustig uitzoeken

Kerstbomen voor een euro, zoals een groot woonwarenhuis aanbiedt, daar beginnen ze niet aan, en dat willen ze ook niet. "De bomen staan binnen, dus mensen kunnen er rustig, droog en warm een uitzoeken", noemt Ingrid een voordeel van kopen bij het tuincentrum. Karin: "Bij ons staan de bomen uitgestald en kies je zelf de mooiste uit, daarna pakken we ze pas in, je hoeft dus niet maar af te wachten wat voor boom er tevoorschijn komt als je hem thuis uitpakt."