Bij Albert Vos van winkeliersvereniging WDO en de ondernemersstichting Weesp Centraal stroomden de appjes afgelopen weekend binnen. "Eigenlijk alleen maar complimenten gelukkig", laat hij weten. "Je bestelt het vanaf een foto, dan moet je altijd maar zien hoe het in het echt uitpakt." 

Niet dat hij zich echt zorgen maakte: "Wij gaan alleen met betrouwbare en professionele partijen in zee. Van Avontuur - zoals het bedrijf heet - huren we nu ook al een paar jaar de paalornamenten, de lichtjes aan de lantaarnpalen. Zij zijn niet de minste, Avontuur versiert bijvoorbeeld ook de Bijenkorf en het Vrijthof."  

Foto hier, foto daar

De foto helemaal onderaan dit artikel is gemaakt tijdens Weesp Korenfestival. "De leverancier was donderdag begonnen met ophangen en net voor het korenfestival klaar", vertelt Vos. "Toen het donker inviel, zag ik veel festivalbezoekers ook foto's maken van de nieuwe feestverlichting. Dan weet je dat mensen het mooi vinden." 

'Extra vroeg uit bed voor de combimatie nieuwe lampjes + sneeuw'

Ook fotografe Monique Gerritsen van Eyewandermedia viel het op dat de lichtjes zo leuk zijn gedaan dit jaar. Zij plaatste zondagochtend mooie beelden van Winters Weesp op haar Instagramaccount. "Ik had alleen gehoopt op meer sneeuw. Ik was expres vroeg mijn bed uitgegaan omdat ik wist dat die nieuwe lichtjes in combinatie met de sneeuw knusse plaatjes zouden opleveren." Ook de lichtornamenten aan de lantaarnpalen zijn er weer.
© Monique Gerritsen Eyewandermedia


De nieuwe kerstlampjes zijn betaald uit het nieuwe ondernemersfonds. De gemeente vult het fonds met reclamebelasting, die sinds dit jaar bij bedrijven in de binnenstad wordt geheven. Vervolgens kunnen de gezamenlijke ondernemers onder meer evenementen, feestverlichting en promotionele activiteiten uit dit fonds bekostigen. Hiertoe is afgelopen zomer de ondernemersstichting Weesp Centraal opgericht. 

'Binnenstad van Weesp is een plaatje, ook als het buiten donker, nat en koud is'

Het werd krap

"Omdat de behoefte bestond meer te doen op het gebied van feestverlichting zijn we meteen na de zomervakantie gaan kijken wat er mogelijk was", vertelt Vos. "We wilden graag de entrees van Weesp verfraaien en hebben onszelf dus afgevraagd hoe mensen de binnenstad betreden. Je wilt dat ook de mensen die bijvoorbeeld vanaf het station het centrum inlopen zich hier welkom voelen." Vervolgens was het spannend of de uitgekozen verlichting  financieel wel haalbaar was, of de gemeente er wel akkoord mee ging en of Avontuur nog wel tijd over had om ze op tijd op te hangen." 

Vos: "We waren laat en moesten dus snel handelen, maar het heeft goed uitgepakt. Weesp is een plaatje, ook als het buiten donker, nat en koud is."