Het vermoeden bestond dat het niet goed ging met de 69-jarige bewoner van de Stationsbuurt. Het lukte blijkbaar niet om contact met de man te krijgen. Ook gisteren niet en daarom werd de gereedschapskist erbij gepakt om poolshoogte te kunnen nemen. Maar toen de cilinder eruit lag, deed de Weesper alsnog zelf open. Hij was verbaasd over de consternatie.  

"Ik snap niet waarom ze niet gewoon even gebeld hebben als ze zich zo'n zorgen maakten", reageert de bewoner. "U, als journalist, belt mij toch ook, en dan bel ik toch ook terug? Ik heb allerlei dingen aan mijn hoofd, waarom zou ik direct moeten opnemen?"  

Misverstand

Volgens hem berust het gebeuren op een misverstand. "Afgelopen zomer is in ditzelfde woonblok een man in zijn woning gevonden, die al langer dood in huis lag. Waarschijnlijk is men daarom extra alert. Ik ben ook al een jaartje ouder, alleenstaand bovendien en ik kom niet dagelijks buiten. Maar om dan meteen met drie politieauto's de straat in te rijden, dat vind ik toch wel wat overdreven." Het WeesperNieuws heeft hierover navraag gedaan bij de politie, maar die kan daar verder niks over zeggen. Vrij snel nadat ze de man in levenden lijve zagen staan, vertrokken de agenten weer. De mensen van Ymere bleven nog wel even napraten. 

'Afgelopen zomer is in ditzelfde woonblok een man dood in zijn woning gevonden'

Buren die de zes agenten en de twee medewerkers van de woningcorporatie voor de deur zagen staan, vreesden ook het ergste. De situatie van afgelopen zomer ligt hen nog vers in het geheugen. Nog afgezien van het trieste gegeven dat iemand al langer dood in huis ligt, leverde dit toen ook een vervelende nasleep voor de bewoners op. Het was in die periode erg warm en het huis ontruimen (het lichaam was uiteraard al wel weggehaald) kon pas na een wettelijke termijn, met langdurige stankoverlast en ongedierte als gevolg. 

Sociale controle

De bewoner vindt het op zich wel goed dat er alertheid heerst. "Ik woon hier al lang, maar de sociale controle is veel minder dan eerst. De buren met wie ik vroeger wel contact had, zijn vertrokken. Met de huidige bewoners heb ik geen band." De Weesper laat tot slot weten dat zijn gezondheid te wensen over laat, maar dat hij voorlopig nog niet van plan is om dood te gaan. Er zit inmiddels een ander slot op de deur.