'Voor een lieve alleenstaande moeder die door een hele donkere periode gaat, ben ik op zoek naar wat spulletjes. Het gaat om wat servies, eetkamerstoelen en een magnetron. Is er iemand die nog wat heeft staan? Het zou fijn zijn om haar weer lichtpuntjes te kunnen geven.'

Dat is de oproep die Marieke Koster (40) maandag 10 december aan het eind van de ochtend plaatst op de ruim 10.000 leden tellende Facebookpagina Weesper Ruil, Verkoop en Weggeefsite. Krap acht minuten later heeft ze de eerste reactie binnen. Hester Horseling laat weten dat ze een bijna gloednieuwe magnetron in de schuur heeft staan, hooguit drie keer gebruikt. Die mag opgehaald worden. En als dat niet lukt, wil ze 'm ook nog wel even komen brengen. 

'Is dit wat?'

Twee minuten later post Jan Willem Nuisker een foto van vier beklede eetkamerstoelen, in goede staat. Met wat plantjes erbij voor meer gezelligheid in huis. 'Is dit wat?', schrijft hij eronder. Marieke laat weten dat de alleenstaande moeder om wie het gaat de stoelen ontzettend mooi vindt. Een half uur later biedt Nel Wijnand haar oude servies aan en kort daarna plaatst iemand een foto van een eettafel. En zo gaat het die dag, en eigenlijk de hele week, maar door en door. 

'Toen ze vertelde dat ze bijna niks meer had, besloot ik in actie te komen'

De situatie van de betreffende alleenstaande moeder is gevoelig. Daarom noemen we hier geen namen en gaan we ook niet in op de details. Marieke: "Laten we het erop houden dat deze vrouw de laatste tijd veel voor haar kiezen heeft gekregen. Ze nam mij daarover wel eens in vertrouwen. Toen ze laatst vertelde dat ze bijna niks meer had - zelfs geen borden om van te eten - wilde ik meer doen dan een luisterend oor bieden. Ik zie wel vaker hulpvragen voorbij komen op Facebook en besloot een poging te wagen. Ik vond dat deze moeder dat ook verdiende. Ik heb het uiteraard wel eerst met haar overlegd." 

Kerstboom

Servies, kinderkleding, ovenschalen, een boekenkast, speelgoed, zelfs een busje om alles mee op te halen; er werd van alles gratis aangeboden. Alleen al in het openbare gedeelte staan bijna honderd reacties, daarnaast kreeg Marieke ook nog volop privéberichten. "Ook kwam iemand met een kerstboom aanzetten, en weer een ander met ballen en lampjes. Zo lief. We kunnen aan de situatie waarin deze vrouw zit niet veel veranderen, maar samen hebben we er nu wel voor kunnen zorgen dat het thuis weer leefbaar en gezellig is. Dat is belangrijk - zeker voor de kinderen en zeker rond Kerst." 

Het resultaat van de oproep ervaren zowel Marieke als de moeder als overweldigend: "Waar een klein stadje groot in kan zijn, ik ben blij, ontroerd en zó trots op Weesp". En namens de moeder en de kinderen: "Heel hartelijk dank aan iedereen die op welke manier dan ook heeft geholpen. Hierdoor is er een zorg bij de moeder weggenomen en kan zij weer wat gaan opbouwen."