Met de PlusBus komen de deelnemers op plaatsen waar ze zelfstandig niet snel zouden komen. Omdat ze slecht ter been zijn, geen vervoer hebben of niet alleen op stap willen gaan bijvoorbeeld. Al deze drempels - en nog wel meer - worden weggenomen door de vrijwilligers van de PlusBus. Zij maken het leven van de Weesper ouderen hiermee een stuk leuker en gezelliger. 

Hapje eten

Voor de lichtjestoer van start gaat, gaat de groep samen een hapje eten in café-restaurant Aaltje. "Zij sponsoren ons door deze maaltijd tegen een gereduceerd tarief aan te bieden", vertelt coördinator Betsy de Vries. "Daar zijn we bijzonder blij mee, want veel ouderen moeten van weinig rondkomen en gaan daarom zelden uit eten." Ook is het voor de deelnemers fijn dat ze thuis worden opgehaald en pal voor de deur worden afgezet en dat de vrijwilligers allerlei zaken regelen zoals het weghangen van de jassen en het betalen van de rekening. 

Met ingang van het nieuwe jaar gaat de bus twee keer per week rijden

Betsy is al vrij snel sinds de bekendmaking van de plannen voor een Weesper Plusbus bij het initiatief betrokken geraakt. Vanaf januari krijgt ze het drukker, want met ingang van het nieuwe jaar gaat de bus vanwege de grote belangstelling twee keer per week rijden. "Ter voorbereiding hierop hebben we het vrijwilligersteam ook moeten verdubbelen, van ruim tien naar ruim twintig man. Anders wordt de druk te groot, hoewel het ook al scheelt dat we de bus niet meer steeds in Bussum hoeven op te halen en in te leveren." Betekent dit dat de eigen personenbus eindelijk is geleverd? "Nee nog steeds niet. Er zijn wat problemen. We hebben nu een bus gehuurd. Die heeft niet zo'n prettige instap, maar we redden het ermee."Het Amsterdam Lightfestival. Foto: Janus van den Eijnden

De Weespse is als coördinator ook betrokken bij de samenstelling van het programma. "In Bussum en Huizen rijdt de PlusBus al veel langer, dus we hebben hun programmaboekjes als inspiratie kunnen gebruiken. De lichtjestoer is veruit het populairste uitstapje van dit seizoen. Vanavond gaan we voor de derde keer en de bus zit weer vol." Wat ook goed bevallen is, is het bezoek aan Riga Ranche, een paardenmelkerij in Nieuwveen. "Met koffie en gebak, een demonstratie bonbons maken, paardenmelk proeven en een geweldige lunch. We werden enorm in de watten gelegd en dat is voor onze gasten natuurlijk echt genieten. Daarom staat dit uitstapje voor de komende periode opnieuw in de planning." 

Ideeën zijn welkom 

Uitjes waar de ouderen van Weesp - vooralsnog - blijkbaar niet op zaten te wachten, waren een middagje winkelen in winkelcentrum Maxis in Muiden en een bezoek aan een tuincentrum in Amsterdam. "Daar was nu weinig animo voor, wat ons eerlijk gezegd verbaasde. Toen hebben we deze uitstapjes omgezet naar bezoekjes aan de kerstmarkt in Soest, en dat liep weer wel goed. Zo proberen we het een beetje af te tasten, zodat we ons aanbod echt kunnen afstemmen op Weesp. Daarom zijn eigen ideeën van mensen ook zeer welkom!" 

'Geweldig hoe de lokale ondernemers de PlusBus omarmen'

Coty van der Stam is de gastvrouw van vanavond. Zij gaat mee in de bus en schuift ook aan bij de maaltijd in Aaltje. Ze vindt het geweldig hoe lokale ondernemers de PlusBus omarmen. "Want niet alleen Aaltje, maar ook 't Weesperplein en 't Heertje rekenen een speciaal tarief of doen er een extraatje bij." Zo kan de organisatie de uitjes tegen een scherpe prijs aanbieden. De prijzen variëren van € 5,- voor een workshop weerbaarheid tot € 52,- voor een dagtrip inclusief lunch naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Toch zijn sommige uitstapjes, zeker de duurdere, voor sommige ouderen financieel niet haalbaar. Betsy: "Ik ben ook vrijwilliger bij de Voedselbank en weet daarom uit ervaring dat veel ouderen in Weesp bij de minima horen. Daarom schrijven we fondsen en potentiële sponsors aan, zodat we hopelijk ook voor deze mensen iets kunnen gaan betekenen." 

Nieuw programmaboekje

Het nieuwe programmaboekje van PlusBus Weesp voor januari/februari 2019 is af. De komende weken staan de volgende uitstapjes op het programma: een rondleiding door Museum Weesp, een bezoek aan een orchideeënhoeve met vlindertuin, een middagje winkelen in IKEA, een excursie naar tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam en een bezoek aan een tuincentrum in Almere. De bus is niet geschikt voor rolstoelen, maar rollators kunnen mee. Bij elk uitje staat vermeld of mensen goed ter been moeten zijn of dat het uitje ook geschikt is voor mensen met een rollator. Wel moeten deelnemers zelfstandig de bus kunnen in- en uitstappen.

Belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven. Het programmaboekje is op te vragen door op maandag of vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur te bellen met 0294-410639.