In februari een terrasje pakken en buitenspelen zonder jas is bijzonder. Maar schaatsen in maart net zo goed. De seizoenen zijn goed in de war. Dat er vorig jaar vlak voor het aanbreken van de lente toch nog een ijskoude week aanbrak, kon misschien niet iedereen bekoren maar zorgde wel voor een hoop schaatspret - met name voor de jeugd. Ook Schaatstrainingsgroep Viking denkt daar met veel plezier aan terug. De vereniging organiseerde destijds in allerijl schaatswedstrijden voor de jeugd. Op vrijdag 2 maart 2018 streden tientallen kinderen op het ijs om de snelste tijd. 

Jubileumjaar

De Viking bestaat dit jaar 35 jaar. Weer zo'n prachtig schaatsevenement in Weesp was een mooie jubileumactiviteit geweest, maar ondanks het gezegde 'Maart roert zijn staart' lijkt die kans niet erg groot. Dit jaar zat schaatsen op natuurijs er sowieso voor de vereniging nauwelijks in, althans niet in Nederland. Sommige leden zijn uitgeweken naar andere landen, zoals de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Maar de meeste leden moesten het doen met rondjes op de Jaap Edenbaan, die tot eind maart open is.

De Viking is tot die tijd nog meerdere dagen per week op de IJsbaan in Amsterdam Oost te vinden. De schaatslessen en -trainingen bestrijken maar liefst elf verschillende categorieën en leeftijdsgroepen, die allemaal hun eigen moment op de baan hebben. Als de Jaap Edenbaan eind maart de stekkers eruit trekt en de boel laat ontdooien, eindigt voor de Viking het schaatsseizoen. Dat betekent echter niet dat de leden in het voorjaar en de zomer op hun lauweren rusten. De vereniging stapt dan namelijk over op een zomerrooster met loop-, skeeler- en fietstrainingen. Maar zover is het nog niet, eerst zijn er op woensdag 13 maart nog de clubkampioenschappen, met als nieuw onderdeel dit jaar de koppelkoers waarbij paren tegen elkaar rijden. 

Zaterdag 16 maart viert de Viking het 35-jarig bestaan met een jubileumfeest cq. reünie op en rondom de Jaap Edenbaan. Op het programma: een prestatietocht, jeugdactiviteiten, een quiz, winterse kost, uitreiking clubbekers en een afsluitende borrel. Alle leden zijn welkom, maar oud-leden net zo goed. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op stgviking.nl. 

'Ondanks de lange, late avonden wordt menig PR gebroken' 

Schaatskamp

Voor oud-leden is het jubileumfeest een leuke gelegenheid om iedereen weer eens terug te zien en warme herinneringen op te halen. Want dat die herinneringen er zijn, staat voor voorzitter Henk Jan Buurman buiten kijf. Zeker als het betreffende lid een keer is mee geweest op schaatskamp: "Afgelopen voorjaarsvakantie hebben wij ons jaarlijkse driedaagse schaatskamp in Groningen gehad. Een feest voor jong en oud met schaatstrainingen en -wedstrijden, lekker eten en chillen met je schaatsvrienden. We zitten dan met zijn allen in een grote vakantiewoning, super gezellig. Hier worden herinneringen gemaakt voor jong en oud. En ondanks de lange, late avonden wordt menig PR gebroken'. 

Over de Viking


Schaatstrainingsgroep Viking is in april 1984 opgericht door leden van de trainingsgroep van de natuurijsvereniging Muider IJsclub, onder wie Jan Bijvoet en Herman van de Akker. In die periode waren er veel fanatieke trainers en (potentiële) wedstrijdschaatsers onder de leden, wat een stuk extra organisatie vereiste die door de natuurijsvereniging niet geambieerd werd. Als trainer werd Johnny Olof aangetrokken (goed voor brons op NK sprint 1974 en deelnemer van NK's en WK's begin jaren '70),  wat weer goede schaatsers aantrok en voor schaatscultuur op hoog niveau zorgde. Later is de vereniging zich ook steeds meer op de recreatieve schaatsers gaan richten. Momenteel telt de schaatstrainingsgroep meer dan 220 leden. 

Tot slot nog wat mooie plaatjes van het schaatsfestijn op de Oude Gracht vorig jaar: