Er is een doorbraak rond het winkelcentrum aan de Achtergracht. Naar verwachting start de bouw van de tweede winkelruimte op de plek van de kale vlakte naast de nieuwe Albert Heijn eind dit jaar. Dat melden De Grutterij Beleggings- en Financieringsmaatschappij en Ahold (Albert Heijn). Ze geven aan in goed overleg tot deze beslissing te zijn gekomen.

Conflict

Het eerste deel van de winkelgalerij, voor Albert Heijn en Gall & Gall, werd dus drie jaar geleden opgeleverd. De bouw van deel twee ligt sindsdien stil. Dat heeft onder meer te maken met een conflict tussen Ahold (mede-financier en huurder) en De Grutterij (ontwikkelaar en eigenaar).

Ahold wil geen concurrerende supermarkt naast de deur. Ahold en De Grutterij zijn nu toch tot overeenstemming gekomen. "We vinden dat er een oplossing moet komen", laat Marco te Brake van De Grutterij weten. Wat tot de doorbraak heeft geleid, wil hij niet zeggen. 'Een deal is er nog niet, maar we hebben genoeg vertrouwen om te gaan bouwen' "Laten we het erop houden dat tijd alle wonden heelt. Het was alle partijen een doorn in het oog dat het terrein zo lang braak ligt." Als het tweede deel van het winkelcentrum in het voorjaar van 2021 wordt opgeleverd, opent er mogelijk toch een tweede supermarkt. Er lopen gesprekken met meerdere partijen. "Ik kan geen namen noemen, maar kan wel zeggen dat het supermarktgerelateerd is. Retail hebben we wel geprobeerd, maar dat lukte gewoon niet. Er was altijd al veel belangstelling onder supermarkten. Een deal is er nog niet, maar we hebben genoeg vertrouwen om te gaan bouwen."

In 2015 voor de rechter

Dat beide partijen de strijd moe zijn, wekt geen verbazing. Dat de Albert Heijn drie jaar geleden openging, mocht al een wonder heten. Daarvoor had de bouw ruim dertig weken stilgelegen als gevolg van het slepende conflict. Over wat er precies speelde gaven Ahold noch De Grutterij veel openheid. In 2015 stonden beide partijen voor de rechter. Dat bood meer licht op de zaak. Zo bleek dat vooraf aan Ahold was toegezegd dat er geen concurrerende supermarkt zou komen.

In september 2015 schreven we er onder meer dit over.

De rechter gaf Ahold vorige week gelijk. Waarom? Ahold heeft sinds het begin een belangrijke, steunende rol gespeeld in het project. De grootgrutter wil daar graag wat voor terug. In 2009 worden de eerste afspraken gemaakt en uit een mail van september 2013 blijkt dat Ahold aandringt op beschermende afspraken voor de eigen winkel. Op 12 december mailt De Grutterij naar Ahold: "Voor wat betreft de branchebeperking gaan we niet verder dan de toezegging dat er geen tweede fullservice supermarkt komt", zo blijkt uit de rechtbankverslagen. In de huurovereenkomst die later die maand wordt getekend zijn overigens weer geen bepalingen voor branchebescherming opgenomen. Op 21 april 2015 deelt De Grutterij aan Ahold mee dat zij het voornemen heeft de andere winkelruimte te verhuren aan de Dirk van den Broek. Dat valt verkeerd. Ahold zegt in juni de afspraken eenzijdig op en wil niet meer meewerken aan de verhuizing van de supermarkt. Het openen van een Dirk van den Broek naast de Albert Heijn is voor Ahold namelijk onacceptabel.
"Dit zal leiden tot substantieel omzetverlies. Alleen de vestiging van een Aldi is acceptabel (vanwege de minimale overlap in het assortiment)", zo stelt Ahold bij de rechter. "Een Dirk van den Broek is een fullservice supermarkt en heeft een uitgebreide aardappelen-, groente- en fruitafdeling."

Dus pertinent geen Dirk, maar een Aldi is geen probleem. Hoe zit dat? Dat legden we een week later uit in een vervolgartikel. Dat hebben we hier ook even uit ons archief gehaald.

Het is een kwestie van omzetbegrotingen. Albert Heijn verwacht met de winkel aan de Achtergracht op termijn verlies te draaien als gevolg van een Dirk naast de deur. Maar met een Aldi als buurman wordt een positief resultaat verwacht. Dit is af te leiden uit de door Albert Heijn verstrekte omzetbegrotingen die zijn aangevoerd in het kort geding dat ontwikkelaar De Grutterij aanspande tegen Albert Heijn (Ahold). Albert Heijn heeft genoegzaam aannemelijk gemaakt dat een investering in de nieuwe winkel aan de Achtergracht een verliesgevende onderneming oplevert als Dirk van den Broek in het andere deel van het winkelcentrum komt. De producten bij Dirk van den Broek blijken een aanzienlijke overlap met het assortiment aan producten bij Albert Heijn en Dirk heeft net als AH een uitgebreide versafdeling.
De enige supermarkt die voor AH acceptabel is, is een Aldi. Dit vanwege de minimale overlap in het assortiment, zo lezen we in het rechtbankverslag. De rechter wijst ook op het goed verhuurderschap dat De Grutterij moet tonen en de afspraak dat rekening wordt houden met de belangen van Ahold. "Als de bedrijfsruimte in het belendende pand wordt verhuurd aan Dirk van den Broek zal Ahold als huurder naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet het genot van de nieuwe winkelruimte verkrijgen dat zij bij het aangaan van die huurovereenkomst mocht verwachten", aldus de rechter.

De rechtszaak ging over de verhuizing van Albert Heijn van de oude naar de nieuwe winkel aan de Achtergracht. Die verhuizing kwam er uiteindelijk, maar op de plek van de (gesloopte) oude supermarkt kwam tot dusver niks nieuws.

Suggesties genoeg

Parkeerplaatsen, een schaatsbaantje, kinderopvang, een cultureel centrum… Weespers kwamen met de liefste suggesties voor dit plekje. Maar De Grutterij hield alles af, want het zou zo maar kunnen dat de impasse toch een keer doorbroken zou worden. 

Die doorbraak is er dus nu. Eind dit jaar wordt de ondertussen al flink duurder geworden bouwploeg verwacht. In 2021 kan de nieuwe winkel open. Zodra bekend is welke winkel dat is, begrijpen we vast beter wat "supermarktgerelateerd" precies is.