Het is vaste prik: als in het derde weekeinde van april de bijzondere modeltuin van Jacqueline van der Kloet volop in bloei staat, zet de Theetuin de poorten wijd open voor het jaarlijkse Bloembollenfestijn. Wat nieuw is: voor abonnees van WeesperNieuws Extra is er dan een ook speciale rondleiding.

De Theetuin van Weesp ligt op bastion Bakkerschans. Hier werd in 1986 de eerste theetuin van Nederland aangelegd. Jacqueline van der Kloet, Stan Gall en Niek Roozen realiseerden er hun droom: een prachtige modeltuin met bijzondere planten en potten en een sfeervol theehuis. De tuin is inmiddels bekend in binnen- en buitenland.

Maak gebruik van de onze aanbieding: naar de bollen!
Een bijzonder leuk 'extraatje': een speciale rondleiding tijdens het Bloembollenfestijn in de fraaie Theetuin van Weesp. Helemaal gratis, exclusief voor lezers van WeesperNieuws Extra. Gewoon, omdat het lente is! Schrijf je snel in, want vol is vol. Maximaal twee kaartjes per abonnee.
Er zijn twee rondleidingen: zaterdag 20 april en zondag 21 april, telkens om 11.00 uur. Inschrijven kan via een van deze linkjes naar Ticketkantoor.nl.
Inschrijven voor zaterdag 20 april: www.ticketkantoor.nl/shop/bloembolzaterdag
Liever op zondag 21 april? www.ticketkantoor.nl/shop/bloembolzondag
De code die je moet opgeven is in beide gevallen: Extra

Rondleiding door bloembollenexpert 

De rondleidingen worden verzorgd door bloembollenexpert Jacqueline van der Kloet en imker Gert Admiraal, die in de Theetuin verschillende bijenvolken houdt. Rita Oppenhuizen van de Theetuin vertelt er meer over.

Wat maakt de Theetuin zo bijzonder?
"De modeltuin is aangelegd door Jacqueline van der Kloet. Zij is de bollenexpert van Nederland en is internationaal vermaard om haar tuinontwerp en gebruik van kleur in de tuin. Jacqueline schreef er diverse boeken over en geeft lezingen in binnen- en buitenland over haar werk.  Bij ons in de Theetuin begon ze met experimenteren met de bijzondere combinaties van bloembollen, vaste planten en eenjarigen."

En volgende week kunnen we komen kijken, waarom juist dan?
"Ieder jaar organiseren wij in het derde weekend van april het Bloembollenfestijn. Het is in de Theetuin het hele jaar mooi, maar als je van bloembollen houdt, is het nu wel het moment om te komen. De tuin is nu op zijn allermooist namelijk. Er is echt een kleurexplosie, van de voorjaarsbloeiers in volle bloei en de eerste zomerbloeiers die ook al ontluiken in combinatie met de vaste planten. Dat laten we natuurlijk graag zien. Omdat het dit jaar toevallig ook Pasen is, houden we vier dagen lang open huis."

Wat zien we allemaal tijdens de rondleiding?
"De exclusieve rondleiding begint met een verhaal over het bastion Bakkerschans waarop de Theetuin is gelegen. Daarna lopen we door de modeltuin van Jacqueline, die ons zelf gidst en alles vertelt over de bloemen en planten in de tuin, waaronder de nieuwe bomen die zeer aantrekkelijk zijn voor bijen. Er huizen in de Theetuin ook diverse bijenvolken en imker Gert Admiraal zal daarover meer vertellen. Tot slot is er voor iedereen een kop koffie of thee in het Theehuis. En daarna kunnen de deelnemers natuurlijk nog blijven voor de andere activiteiten."

Wat is er nog meer dan?
"Er is een plantenmarkt waar onder andere een kweker uit Katwijk speciale planten aanbiedt die in de modeltuin te vinden zijn. Dat zijn planten die niet zo makkelijk te verkrijgen zijn, dus als je geïnspireerd geraakt bent voor je eigen tuin, kun je ze hier aanschaffen. De kwekers geven ook graag advies voor je eigen tuin. Er is een theesommelier, die je verschillende speciale theesoorten laat proeven die je ook in je eigen tuin kunt laten groeien. En een mandenmaker vlecht bij ons speciale tuinmanden en -korven."

Tot slot, wat is eigenlijk jouw favoriete bloemensoort?
"
Dat is de Pink Lady, een sierlijke, grote tulp. Heel mooi roze met een geel hartje."

Het Bloembollenfestijn is op 19, 20, 21 en 22 april, van 10.00 tot 17.00 uur. De Theetuin is dan vrij toegankelijk en het Theehuis is open.