De terminologie die zo eigen is aan de wereld van het geluk komt tijdens het gesprek meerdere malen voorbij. Mindfulness, zingeving, persoonlijk leiderschap, verbinding en ook flow. En stress natuurlijk, want dat is waardoor veel mensen het tegenwoordig allemaal steeds moeilijker kunnen bolwerken. Stress van het werk, gezin, of misschien wel van sociale media, maar het kan ook komen van factoren waar je geen invloed op hebt, zoals milieustress. En daar zijn dan weer de termen burn-out en bore-out aan gekoppeld.

Stress

Onyema Onwuka (41) en haar man Jurriaan Hartog (42), fulltime schipper, weten wat dit is én weten wat stress met de mens kan doen. Zowel vanuit hun privé situatie (ze managen een gezin met vier kinderen van 12, 9, 7 en 1 jaar en pendelen dagelijks - heel herkenbaar - tussen vriendjes, clubjes, basisschool, supermarkt en hun eigen werk) als vanuit de achtergrond van Onyema.

Naast docent Aardrijkskunde en regisseur op de Amsterdamse Toneelschool DAT is ze namelijk ook Gelukscoach en Werkgelukdeskundige. Dit is in principe een vrij beroep – iedereen kan zich vandaag zo noemen - maar Onyema heeft er een groot aantal cursussen, trainingen en workshops voor gevolgd. En voor wie het interessant vindt: er is tegenwoordig ook een hbo opleiding en een post-hbo opleiding voor, dus het gaat ergens over.

Gelukwetenschappen

Het zal in dit licht bezien dan ook geen verbazing wekken dat Onyema en Jur hun leven inrichten volgens de principes van de gelukwetenschappen en daar past een vakantie met het gezin op een zeilschip heel goed in. En, zo bedachten ze, dat zou niet alleen voor henzelf de ideale vakantie zijn, maar als je maar een schip hebt dat groot genoeg is, kun je dat ook aan andere gezinnen aanbieden. Zo is het 'concept Gelukschip', ontstaan.Onyema Onwuka en Jurriaan Hartog van het Gelukschip.

Zeven hutten

Op het Gelukschip zijn zeven hutten voor 2 of 4 personen voor 7 (delen van) gezinnen. Jur vertelt: "Elke dag varen we een route naar een mooie bestemming; een onbewoond eiland, een dorpje, het wad of waarheen dan ook. Daar meren we aan en verblijven we zolang we dat willen. Vervolgens is er een vrijblijvend programma voor iedereen met bijvoorbeeld ochtendmeditatie, yoga, theater, knutselen, koken, spelletjes, muziek en zeilen. Maar wil je daar allemaal niet aan meedoen, dan is dat ook prima. Zingeving prima, graag zelfs, maar het hoeft er niet dik bovenop te liggen."

'Dit is vakantie, geen trainingsweek'

Onyema: "Het is geen trainingsweek, maar een vakantie en zo benaderen we het ook. Alle principes van persoonlijk leiderschap en werkgeluk komen wel voorbij en je kunt je er helemaal aan overgeven, maar niet nadrukkelijk en niets hoeft. Persoonlijke autonomie is een van de bases van geluk. Je moet volledig kunnen zijn wie je bent en dat is het belangrijkste uitgangspunt dat we hanteren."

Smartphone

Heel belangrijk om te weten: op het Gelukschip zijn smartphones weliswaar niet verboden, maar liever niet. "We communiceren vooraf aan de reizigers dat we adviseren om de telefoon thuis te laten. Wij willen kinderen weer 'ouderwets' met elkaar leren spelen, met spelletjes aan boord en lekker buien spelen. Lekker zwemmen, baden in de modder, maar ook leren zeilen, leren knopen maken of lekker varen in het bijbootje."

De kinderen helpen Jur met zeilen

De kinderen krijgen ook enige verantwoordelijkheid. "Ze helpen Jur met zeilen hijsen, mogen sturen, assisteren met aanmeren en doen andere klusjes op het schip." En 's avonds wordt op het dek met desgewenst een wijntje onder handbereik de dag doorgenomen. Het woord ongedwongen is nog niet gevallen, maar dat is het wel. Ook mooi: het schip is een zeilschip en als de zeilen zijn gehesen wordt gevaren op de wind. Duurzamer gaat het niet worden.
Een vakantie op het Gelukschip (www.gelukschip.nl) is geen koopje. Een volwassenen die een week meevaart betaalt 499 euro en een kind 439 euro. Dat is dan wel all inclusive. Op 29 juli, 5 en 12 augustus vaart het Gelukschip uit.