In een dierenziekenhuis in Utrecht wordt autopsie verricht om de oorzaak te achterhalen van de dood van een van de overleden honden, maar over de uitslag is nog niets bekend. De politie doet onderzoek, waarbij volgens verschillende media een bewuste daad onwaarschijnlijk lijkt.

Schrik

De schrik bij tientallen eigenaren van een hond die regelmatig wordt uitgelaten in het Diemerbos zit er goed in nadat afgelopen vrijdagavond bekend werd dat het er niet pluis is voor de blaffende viervoeters. In eerste instantie werd bekend dat zeven honden ziek waren en dat twee daarvan binnen 24 uur waren overleden, maar inmiddels gaat het al om rond de twintig. Maar 7, 20 of misschien nog meer: voor Staatbosbeheer was het aanleiding het Diemerbos als gesloten gebied voor honden aan te merken. Dat gebeurde vrijdagavond. Bij alle ingangen staan inmiddels bordjes. Op dit moment is nog steeds niet bekend wat de oorzaak is en zolang dit het geval is, blijft het bos dicht. De politie zoekt getuigen en wil in contact komen van eigenaren van zieke dieren. Boswachter Rien de Vries laat desgevraagd weten dat het voorlopige hondenverbod goed wordt opgevolgd. "Ik ben er net nog geweest en het is heel stil in het bos."

Professionele hondenuitlaters

De tien professionele en geregistreerde 'hondenuitlaters' in het Diemerbos begrijpen goed dat het Diemerbos voorlopig gesloten gebied is voor honden. Maar vervelend vinden ze het wel, want nu moeten ze de honden elders uitlaten. En waar elders is, dat moeten ze zelf maar uitzoeken.

'We hebben geen idee wat de oorzaak kan zijn'

Willy Brinksma, eigenaresse van uitlaatservice Mormels, prijst zich in zeker opzicht gelukkig. Elke dag laat ze meerdere honden uit in het Diemerbos en gelukkig voor haar is niet één hond die onder haar hoede viel ziek geworden. Maar ze kent natuurlijk alle verhalen, want de professionele hondenuitlaters (er zijn overigens ook illegale uitlaters), hebben onderling contact in een appgroep én er is een speciale appgroep waarin ook Staatsbosbeheer zit. "Als er wat aan de hand is, houden we elkaar op de hoogte en toen dit vorige week bekend werd, is er meteen nagedacht over een mogelijke oorzaak. Maar we hebben werkelijk geen idee, ook al omdat de ziekteverschijnselen atypisch zijn. We kijken reikhalzend uit naar de uitkomsten van de autopsie."

Symptomen atypisch

Ze houdt zich verre van speculaties. "Ik lees allerlei broodjeaapverhalen, daar doe ik niet aan mee." Wél weet ze dat de twee honden binnen 24 uur waren overleden. "Het waren gezonde honden en er zit geen enkele lijn in de symptomen. Dat maakt het allemaal zo vreemd. Eigenlijk is ook, zegt ze, niet bekend of iets in het Diemerbos wel de oorzaak is. "Het Diemerbos is een gemeenschappelijke deler, maar misschien zijn er wel meer plekken waar al deze honden zijn geweest. Mijn collega's en ik beginnen er eigenlijk al rekening mee te houden dat ze er niet achter gaan komen."

Werkplek kwijt

Op een gegeven moment moet het Diemerbos wel weer open, vindt ze. "Als er geen nieuwe gevallen meer komen, dan moet dat mogelijk zijn." Tot die tijd moet ze de honden van haar klanten op andere plekken uitlaten. "Mijn collega's en ik zijn, zeg maar, onze werkplek kwijt. Dat betekent improviseren. 'We moeten improviseren, ik hoop dat het niet te lang duurt' Ik ga nu naar de Gaasperplas, maar daar heb ik officieel geen vergunning voor. En ik laat meer honden aan huis uit. Onze dienstverlening is een stuk moeilijker geworden en ik hoop dat het niet te lang duurt."

Onbepaalde tijd

Op dit moment is nog geen oorzaak bekend. De overleden honden worden onderzocht in Utrecht en het is niet bekend wanneer er iets naar buiten komt. Dit betekent dat het Diemerbos nog voor onbepaalde tijd gesloten is voor honden, zegt boswachter Rien de Vries. Hij heeft ook geen antwoorden en verwijst naar het onderzoek dat de politie heeft ingesteld. Die zoekt getuigen en wil in contact komen met eigenaren van zieke honden. De Vries memoreert verder dat in het bos niet opeens meer andere zieke en dode dieren zijn aangetroffen. "Er zijn mensen die met een dode muis komen en zich afvragen of dat ermee te maken heeft. Maar wij zien niets alarmerends."