Samen een spelletje doen of een kop koffie drinken in het Grand Café. Voor bewoners van De Hogeweijk kan dat alleen met hulp van vrijwilligers. En daarom zijn ze ook zo blij met Jill en alle andere mensen die het mogelijk maken dat de bewoners ook eens buiten hun woning iets leuks kunnen gaan doen.

Voor De Hogeweijk en Oversingel samen staan circa 120 vrijwilligers paraat. Met haar 13 jaar is Jill de jongste vrijwilliger waar vrijwilligerscoördinator Diana Reeskamp op kan rekenen. "De oudste is rond de 90. En alles ertussenin. Al zijn de meeste vrijwilligers wel een stuk ouder dan Jill. Ik denk gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar. Dus de inzet van Jill is echt heel bijzonder en daar zijn we dan ook heel blij mee. Ik zie ook dat bewoners blij zijn als zij er weer is. Dan worden ze helemaal vrolijk."

Lenteweek

Het begon allemaal in maart, toen in De Hogeweijk een lenteweek werd georganiseerd. Diana had vorig jaar op het Sluis en Bruggenfeest contact gelegd met een docent van het Vechtstede College en zo kwam het dat er die week iedere dag een klas vol leerlingen over de vloer kwam. Om te wandelen met bewoners, te schilderen of een spelletje te doen. Diana: "Dat was een groot succes en Jill is blijven hangen."

Leuke ervaring

"Ik mocht samen met mijn vriendin twee dames ophalen en een stukje wandelen door De Hogeweijk", vertelt Jill. Jill, die na de zomer naar de tweede klas van het tweetalig VWO gaat op het Vechtstede College, vond het een leuke ervaring. Zó leuk  dat ze een dag later aan de balie stond in De Hogeweijk om te vragen hoe ze zich aan kon melden als vrijwilliger. "Diana belde al snel terug en sindsdien ga ik iedere maandagmiddag ongeveer anderhalf uur helpen. Dan haal ik bewoners op uit hun woning en breng ze naar het Grand Café. 'Ik vind het vooral heel leuk om te doen'  Daar staan spelletjes klaar en krijgen de mensen ook iets te drinken. De ene keer help ik met drinken rondbrengen en de andere keer begeleid ik een spelletje. Sjoelen vind ik het leukst, maar ik word vooral vaak ingedeeld bij Ganzenbord. Dat vind ik ook leuk, hoor. Nee, mensen expres laten winnen doe ik niet. Dat zou ik best willen, maar ik gooi nooit zo goed voor mezelf. Wel als ik de dobbelsteen voor iemand anders gooi, sommige mensen kunnen dat zelf niet meer zo goed. Dan komt er altijd een betere score uit."

Snel gewend

Vindt ze het niet veel, iedere maandag? "Nee hoor, ik heb ook niet veel beters te doen op maandagmiddag. Ik mag nog niet werken en ik hoef pas 's avonds naar de atletiekclub. Maar ik vind het vooral ook heel leuk om te doen. Aan het einde van de middag zijn de mensen best wel moe, maar ook blij. Dat vind ik fijn. De mensen zijn allemaal heel erg aardig. Nee, ze kennen mijn naam niet als ik een week later weer kom, maar dat geeft niet. Ik leer de mensen wel goed kennen. In het begin was het wel een beetje eng, omdat de bewoners in de war zijn, maar daar ben je heel snel aan gewend. Als iemand die middag geen zin heeft om mee te gaan, dan hoeft het ook niet, dan ga ik gewoon een andere bewoner ophalen. En er is altijd wel iemand in de buurt om te helpen als het even lastig is."

Meer jonge vrijwilligers

Jill zou het fijn vinden als er meer jongere vrijwilligers bij komen. "Al zijn de andere vrijwilligers allemaal heel aardig, hoor", haast ze zich te zeggen. "Ik zou het iedereen aanraden om ook te gaan doen." Al een paar keer zijn vriendinnen van Jill meegegaan om eens te kijken hoe het nou is. "Mijn  vriendinnen vinden het altijd wel heel leuk, maar kunnen toch niet vaker mee. Eén vriendin moet bijvoorbeeld net naar hockeytraining om die tijd."

120 vrijwilligers, dat klinkt als veel, maar ze zijn hard nodigEen paar weken geleden hielp Jill nog op de zomermarkt in het woonzorgcentrum en nu heeft ze een paar weken vakantie, want al is het vrijwilligerswerk, ook dat hoort erbij. Wat Jill betreft komt zij na de zomer weer iedere week een middagje helpen. "Op maandag als mijn rooster gunstig is, en anders een andere dag. Op donderdag wordt er geknutseld en geschilderd, dat lijkt me ook leuk." Een sociale, gedreven dame dus. deze 13-jarige. Wil ze later ook in de zorg werken? "Dat is zeker een mogelijkheid, maar er is nog zoveel meer wat me leuk lijkt. Ik zou ook wel schrijver willen worden, of special effects maken bij filmproducties. Ik weet het nog niet."Tijdens de zomermarkt bemande Jill een van de kraampjes (Foto: Ingrid Voet)

Activiteiten

120 vrijwilligers, dat klinkt als veel, maar ze zijn hard nodig, vertelt Diana Reeskamp. "Zonder vrijwilligers zouden we lang niet zoveel activiteiten kunnen aanbieden voor onze bewoners. Het is zo goed als ze ook buiten de woning komen. Maar we zouden graag nog meer vrijwilligers hebben. En het werk is voor de vrijwilligers zelf ook goed. Voor de dame van 90 bijvoorbeeld, is het vrijwilligerswerk een mooie manier om er uit te zijn en actief te blijven. Maar ik zou het geweldig vinden als er meer jongeren zoals Jill bij komen. En dat hoeft niet per se iedere week. Om de week of zelfs een keer per maand kan ook, dat kunnen we allemaal bespreken."

Meer weten? Loop eens langs bij de Hogeweijk zoals Jill deed, of bel of mail Diana Reeskamp: 0294-210500 of d.reeskamo@vivium.nl.