Bij een bezoek van de inspectie bleek eerder dit jaar dat het op een aantal punten beter moet in zorgcentrum De Hogeweyk. Een tekort aan personeel komt in het rapport diverse malen naar voren als reden waarom zaken niet lopen zoals het zou moeten. Voor de aanwezigheid van voldoende deskundige zorgverleners wordt zelfs een dikke onvoldoende gegeven. Een bekend probleem, niet alleen in Weesp overigens. Maar hoe trek je meer personeel? Met een opleiding 2.0, denken ze bij Vivium. Zorgprofessional+ hebben ze hem genoemd. De belangstelling is groot. Volgende week starten de eerste leerlingen in drie zorgcentra van de zorggroep.

Wel geld, geen mensen

Directeur Marco Wisse van Vivium Zorggroep herkent veel van de problemen waar de inspectie in Weesp over viel. Een speerpunt in het actieplan om op alle fronten te voldoen aan de normen in het landelijke Kwaliteitskader is dan ook: 'vaste gezichten op de woningen'. Wisse kan ook wel uitleggen hoe het komt. "Na de magere jaren, waarin we steeds weer moesten beknibbelen op medewerkers om financieel het hoofd boven water te kunnen houden, is er nu weer meer geld beschikbaar. Maar nu is het erg moeilijk om voldoende personeel te trekken in onze sector."

Roer om

Om dat op te lossen zoekt de zorginstelling naar manieren om het beroep van zorgverlener aantrekkelijker te maken. Dat kan onder meer door mensen zelf op te leiden. Dat is op zich niet nieuw, bij Vivium worden al jaren leerlingen opgeleid. "De behoefte aan opleidingsplekken wordt groter, alleen zijn wij ervan overtuigd dat we dat te ouderwets doen en willen we meer keuzemogelijkheden bieden", zegt Wisse. En dus gaat het roer om. Op 2 september start de eerste groep, met maar liefst 42 leerlingen. En dan begint Vivium nog voorzichtig: de belangstelling voor de nieuwe opleiding in huis was zo groot, dat ze ook wel met het dubbele aantal studenten hadden kunnen beginnen. Wie nu geen plek heeft bemachtigd, moet dus geduld hebben. Niet heel lang trouwens: Wisse verwacht dat in de loop van december of januari de volgende groep al kan beginnen.Docenten komen naar de leerlingen toe

Zorgprofessional+ is volgens Wisse de eerste en nog enige opleiding voor zorgverleners in deze vorm in Nederland. Bijzonder is dat de studenten op locatie les krijgen van verschillende deskundigen. Dit zijn bijvoorbeeld Vivium artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen, die veel kennis direct uit de praktijk kunnen overbrengen. Ook is er begeleiding van leercoaches en praktijkbegeleiders op de locaties. De docenten komen dus naar de studenten toe, de praktijk is het klaslokaal. Vivium werkt daarvoor nauw samen met het MBO College Hilversum. Het is bovendien een opleiding op maat, aansluitend op de ervaring en vooropleiding van een student. Er wordt gekeken naar de individuele mogelijkheden en behoeften.

Snel aan de slag

Leerlingen zullen aan de slag gaan in De Hogeweyk, Naarderheem in Naarden of de Stichtse Hof in Laren. Ook voor thuiszorgmedewerkers is het mogelijk om aan de opleiding mee te doen. Zij gaan na een korte introductieperiode meteen aan de slag in de woning of op de afdeling. 'Ik denk dat deze opleiding vooral doeners aanspreekt' Wisse: "Weliswaar zijn ze dan natuurlijk nog geen gekwalificeerd personeel, maar meer handen beschikbaar voor de basiszorg betekent dat andere deskundigen weer meer tijd overhouden voor hun specialistische zorgtaken. Zo kan een verpleegkundige de medicijnen in twee woningen uitdelen bijvoorbeeld." Dat is natuurlijk mooi, maar een leerling begeleiden kost toch ook tijd? "Op de werkplek zal een collega inderdaad de werkbegeleiding doen, maar alle andere begeleiding van de studenten nemen wij zoveel mogelijk uit handen."

Zij-instromers

Mensen staan te trappelen om de opleiding te gaan volgen. Op termijn hoopt Vivium 150 leerlingen per jaar op te leiden. "Ik denk dat deze opleiding vooral doeners aanspreekt", zegt Wisse. "Je hoeft niet meer de schoolbanken in en je verdient al vrij snel een salaris. Voor een deel komen er jonge mensen die net klaar zijn op het VMBO, maar er zijn ook zij-instromers. Mensen die de overstap willen maken, en het op deze manier aandurven. Zo starten er volgende week een voormalig schilder en tuinman bij ons."

Op vivium.nl/zorgprofessionalplus is meer informatie te vinden over de opleiding.