'Superblij' is Casper met zijn bronzen medaille. Hoewel hij van tevoren wel wist dat hij kans maakte op een podiumplek, wilde hij daar vooral niet aan denken. 'Want dan word je zenuwachtig en voor je het weet lig je er in de eerste ronde al uit." Het was dan ook niet zijn eerste keer op de derde trede van het podium tijdens een groot toernooi. Al eerder sleepte hij bronzen medailles binnen tijdens het NK Outdoor (2016) , NK Indoor (2018) en het Bondskampioenschap (ook 2018).

Compoundboog

Casper schoot zondag met een Compoundboog op een blazoen dat op 50 meter van de meet staat. "Een Compoundboog is een boog met katrollen, het blazoen is zeg maar het doelwit, een schijf van 80 bij 80 centimeter met ringen met daarin punten van 10 tot en met 5 en de meet dat is de streep van waaraf je moet schieten", legt hij uit. En ja, de 10 punten zou je ook wel de roos kunnen noemen, als je wilt. Casper maakte in een vakantiepark kennis met het boogschieten toen hij een jaar of tien was. "Ik vond dat zó leuk, dat het mijn sport werd. De Compoundboog is wel een andere tak van sport dan de kale boog, een Robin Hoodboog noemen we dat wel, in het vakantiepark. Daarmee is het de kunst om überhaupt raak te schieten, nu is het zaak om zoveel mogelijk 10-en te schieten tijdens een wedstrijd."

Duels

Op het NK worden in de kwalificatieronden in totaal 72 pijlen afgeschoten. De punten van al die pijlen worden bij elkaar opgeteld en zo wordt de ranking van de schutters voor de finaleronden bepaald. De beste acht schutters gaan door naar de kwartfinales. In de cadettencategorie, waarin Casper met zijn 17 jaar dit jaar voor het laatst zit, komen nog niet zoveel schutters uit, zodat het uiteindelijk tussen zeven jongens ging zondag. Vanaf de finalerondes gaat het in één-tegen-één duels om de meeste punten met 15 pijlen. Wie in de halve finale vervolgens wint, gaat door naar de finale en wie verliest kan in de bronzen finale nog een podiumplek bemachtigen. En die finale kent Casper maar al te goed. "Ik heb de neiging om in de halve finale door de spanning te veel 10-en te missen. In de bronzen finale weet ik me dan te herpakken en die win ik. Zo ging het zondag ook."

Wind en zenuwen speelden zondag parten

Indoor, als het blazoen op 18 meter staat, moet wel meer dan 50% van de pijlen de 10 punten raken om kans te maken op de winst. Buiten schoot Casper zondag in de kwalificatieronden 22 10-en. "Tijdens een training of op een goede dag zijn dat er meer, zondag speelden de wind en de zenuwen me parten. In de bronzen finale won ik uiteindelijk met 137-136 van mijn tegenstander." 138 van de maximaal te halen 150 punten, dat is toch een prachtig resultaat? "Nou, als je het zo zegt, ben ik eigenlijk helemaal niet tevreden. Je moet weten dat mijn record 145 punten is: 5x een 9 en verder allemaal 10-en." Zondag stond Casper op de derde trede van het podium.

Veel trainen

Handboogschieten is voor 60% een mentale sport en vooral technisch heel moeilijk, legt Casper daags na het NK uit. "Alleen al het loslaten van de pijl is een heel apart proces dat je niet zomaar onder de knie hebt als je net begint. Wat je nodig hebt is een vaste hand, een stabiel lichaam en een keiharde geest. Fysiek is het misschien op het oog wat minder uitdagend, maar je gebruikt natuurlijk wel een aantal spiergroepen die je niet zo makkelijk traint én je buikspieren moeten sterk zijn."

Naast boogschiet-trainingen ook twee keer per week naar de sportschool

Naast vier trainingen op zijn club en veel oefenuurtjes in de achtertuin thuis om de techniek te perfectioneren, is Casper dan ook nog tweemaal per week in de sportschool te vinden om die spieren te trainen. "Je kunt niet hebben dat je spieren gaan trillen. Zeker bij outdoorwedstrijden, waar het blazoen op 50 meter staat en een kleine trilling meteen een grote afwijking oplevert."

Minimaal een keer per maand is er een wedstrijd waarin Casper individueel uitkomt. Met zijn team strijdt hij ook tegen andere clubs. "Ik zit in een team met de nummer één en de nummer vier van het laatste NK. Allemaal leden van mijn club, de Handboogschutterij Almere. Ja, we zijn best een succesvolle club. Er is ook veel aandacht voor de Compoundboog." 

Wind, afstand, afleiding

Bij het Outdoor schieten zijn omgevingsfactoren veel meer van invloed dan indoor. "Vooral de wind is een heel bepalende factor, maar ook de afstand en afleiding. Nee, ik kom nooit in de verleiding om mijn tegenstanders uit hun concentratie te halen. Maar ik weet dat dat, zeker bij de senioren, wel gebeurt. Ik sluit me daar gewoon voor af. Als ik op de meet sta met de boog gespannen concentreer ik me alleen maar op het blazoen." Wat voor Casper lastiger te negeren is, is zijn eigen nervositeit tijdens een wedstrijd. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

Volgende stap: EK of WK

"Mijn trainer is Peter Elzinga, die zelf met zijn team een paar maanden geleden derde werd op het WK in Den Bosch. Hij is een voorbeeld voor me. Ik wil in de toekomst ook graag uitkomen op een EK of WK. Daarvoor moet ik eerst aan selectiewedstrijden meedoen en dat kan volgend jaar pas weer, het outdoorseizoen is nu bijna afgelopen.Over twee weken is nog het NK Outdoor voor volwassenen, daar doe ik ook aan mee. En volgend jaar kom ik een categorie hoger uit, bij de junioren." 'Ik ga ervoor, maar geef mijn studie er niet voor op' Hoewel handboogschieten met een andere boog, de Recurveboog, al veel meer ingeburgerd is en ook onderdeel op de Olympische Spelen, is het schieten met de Compundboog nog een relatief jonge sport. Het doel is om ook die op de Olympische Spelen te krijgen. Als het zover is wil Casper, die in 6 VWO zit, er zeker voor gaan. "Ik blijf dit mijn hele leven doen en ik ben bereid er veel voor te trainen. Maar ik geef niet mijn studie ervoor op. Ik kan het trainen ook nu vrij makkelijk combineren met school en met handboogschieten kun je nu eenmaal niet je boterham verdienen."In de tuin kan goed geoefend worden op de techniek.