Het ging vooral om reizen naar Turkije, meldt het Openbaar Ministerie. De schade van deze oplichting bedroeg in totaal 230.000 euro. De feiten vonden plaats tussen oktober 2014 tot augustus 2015. In juli 2015 begonnen de aangiften binnen te komen.

Net echt

De mensen die hadden geboekt via de site Zonfly.nl moesten vooraf betalen en kregen vervolgens hun vliegtickets per email toegestuurd. De website zag er professioneel uit en de tickets leken echt. Maar het tegendeel was waar: of de boekingsnummers klopten niet, of de vluchtnummers bestonden niet. In ieder geval stonden de mensen niet op de passagierslijsten.

Omdat Zonfly niet was aangesloten bij de ANVR of SGR, kregen gedupeerden niets vergoed

Een aantal klanten kwam hier tijdig achter nadat ze een mailbericht van Zonfly hadden gekregen dat het bedrijf failliet was en ze nadere informatie gingen inwinnen. Sommigen kwamen er pas op de luchthaven achter en anderen ontdekten in het buitenland dat ze niet terug konden vliegen. Omdat Zonfly niet was aangesloten bij de ANVR of SGR, kregen ze niets vergoed.


Katvanger

Aanvankelijk was alleen de 50-jarige verdachte uit Zaandam eigenaar van het bedrijf. In januari 2015 werd het bedrijf op naam van de 47-jarige medeplichtige Hilversummer gezet. Het leek alsof de hoofdverdachte niets meer met het bedrijf te maken had, maar in de praktijk had hij alle touwtjes in handen, aldus het OM. "De medeplichtige fungeerde dan wel als een katvanger; ondertussen wist hij maar al te goed dat er mensen werden benadeeld."

Uitgekookt en schaamteloos

De twee hebben op ‘uitgekookte en schaamteloze wijze honderden mensen gedupeerd, stelde de officier van justitie in zijn requisitoir. Bovendien hebben ze met hun oplichting ‘het vertrouwen in de toerismebranche en het betalingsverkeer zeer ernstig geschaad’. 

Volgende week worden de vele vorderingen behandeld

Tegen de hoofdverdachte eiste de officier een gevangenisstraf van zeven maanden en tegen de medeverdachte een gevangenisstraf van vier maanden. Daarnaast eiste hij dat de criminele verdiensten moeten worden afgepakt. Voor de hoofdverdachte komt dit neer op een bedrag van 127,850 euro en voor de medeverdachte op 86.900 euro.

Voorrang voor gedupeeren

De zitting gaat volgende week woensdag, 13 november, verder met de behandeling van de vele vorderingen van de gedupeerden. De officier gaf aan dat de vorderingen van de gedupeerden voorrang moeten krijgen boven het ontnemen van de criminele winst.