Tijden zijn veranderd en een tijdperk is voorbij. Gisteravond kwam de Programmaraad van Radio Weesp voor het laatst bijeen en zaterdag drukken Bram Veenendaal en Bob in 't Groen met hun platenprogramma vol hits uit de discojaren van Flat 113 de schuiven van het mengpaneel voor het laatst naar beneden. Het is het einde van een tijdperk vol mooie uitzendingen dat in 1982 begon. 


De pioniers van Radio Weesp maken in deze vrachtwagen een studio voor het Sluis-en-bruggenfeest. Dit moet omstreeks 1984 zijn geweest. 

Een greep uit het enorme aanbod door de jaren heen doet tekort aan alle programma’s die je niet noemt, maar vooruit, we noemen een paar kroonjuwelen. Natuurlijk 'Lokaal Centraal', het anker van de lokale omroep met elke doordeweekse avond tussen 18 en 19 uur het laatste nieuws en de interviews met de mensen die in het nieuws waren. Dankzij de innige samenwerking met de redactie van het WeesperNieuws werd alles op de voet gevolgd: van winkelactie tot scholendreiging. 

Crisis in de politiek

Had je als Weesper iets bijzonders gepresteerd, dan zat je de volgende avond in de uitzending en daar werd je de dag erna dan weer op straat over aangesproken. Was er weer eens een crisis in de lokale politiek, dan wandelden de hoofdrolspelers al uit zichzelf naar de studio. Ze moesten dan altijd wel even voorrang geven aan het iconische weerpraatje van Pieter de Blois. Hij stond 35 jaar zes dagen per week (!) paraat en was met zijn weersverwachting nog betrouwbaarder dan de buienradar.


In 2012 waren toenmalig burgemeester Bart Horseling en oud-burgemeester Chris Hofkamp samen te gast in de studio. 

Nog een kroonjuweel van weleer, het sportprogramma 'Sport langs de Kabel' op zondagmiddag. Waarin, toen Weesp nog drie voetbalclubs telde, vrolijk werd geschakeld tussen de verslaggevers van Rapiditas (onder anderen Joost Brouwer, Johan Veraar, Gerard van der Lee en Pieter Tammens), The Victory (Peter Tijnagel) en ADE (Anton Sap). Afgewisseld met WVGV handbal (Henk Addink) en vele andere sporten en clubverslaggevers. 

Het kon gebeuren dat de voorzitter je een week niet aankeek

Toenmalig hoofdredacteur Jaap Timmers liet ooit eens in de krant optekenen dat dit programma beter was dan het 'Langs de Lijn' van de NOS. Dat valt natuurlijk te betwisten, hij wilde er maar mee zeggen dat de lokale radio in Weesp serieus werd opgepakt en ook als zodanig moest worden erkend. 

En 'Sport langs de Kabel' deed ertoe, wat heet. Pieter Tammens: "Als je in de kroeg kwam en daar zaten spelers of supporters van één van de voetbalclubs, dan ging het altijd heel snel over de radio-uitzending. En als je iets lulligs zei over een club, dan kon het zomaar gebeuren dat de voorzitter je een week lang niet aan keek." 


Achterop de motor doet Peter Tijnagel verslag van de triatlon.

'Live uit The Londoner'

Laten we nog eens kris-kras door de vergeelde lokale radiogids bladeren. 'Weesp op z’n Hollands', het programma op woensdagmiddag met louter Nederlandstalige muziek, gepresenteerd door Herma Klijn. Je haatte het of hield ervan, maar het programma had vele tientallen fans. 'Live uit The Londener' was een heuse talkshow dat twee jaar elke vrijdagavond vanuit eetcafé The Londener, de voorloper van Aaltje, werd uitgezonden. Ook was er enige tijd op een praatprogramma met een culturele insteek vanuit de foyer van de City of Wesopa. Voor de mannen van het cabaretgezelschap Niet Schieten was dit een proeftuin en de start van hun loopbaan.

Het programma 'Rondje Weesp' deed nogal wat stof opwaaien. Drie of vier alwetende Weespers fileerden het nieuws op vileine wijze. Nog meer Johan Derksen avant la lettre: de maatschappijkritische rubriek van de onlangs overleden persfotograaf Gerrit Hols in het programma 'De Avondsleur' van Gert-Jan Jansen maakte de tongen los. En ook voor het wekelijkse belletje naar het nooit-een-blad-voor-de-mond-raadslid Betty Burggraaff in het programma van Edwin Bredius zette je speciaal de radio aan. 


Gert-Jan Jansen vulde met 'De Avondsleur' jarenlang het begin van de zaterdagavond vanuit deze studio. 

Kalmer maar net zo boeiend was het portretprogramma 'Face to Face' (dat ook andere titels kende), waarin de presentator een uur lang één op één met een relatief bekende Weesper praatte. Als er tussendoor twee plaatjes werden gedraaid, was het veel; een format dat tegenwoordig nauwelijks nog denkbaar is. Het satirische programma Het Radio Weesphuis, live-uitzendingen tijdens het Sluis-en-bruggenfeest en de triatlon, de maandagavond jazzavond met Jo Minkman, Ben Timmermans en Gerard van Deelen, de sporttalkshow SC Weesp op vrijdagavond. Laten we het Jan van der Stamcafé niet vergeten. En de verkiezingsdebatten. 

We waren er al bang voor... dit is een opsomming waar geen einde meer aan komt. En dan hebben we nog niets eens aan TV Weesp gedacht, met z'n wekelijkse talkshow aan een tafel vol gasten. Het is simpelweg te veel om op te noemen. Sorry, alle oud-medewerkers die hier niet genoemd zijn. 


Jo Minkman in 2004. Hij presenteerde vele jaren zijn jazzprogramma New Street Swing.

Schoolvoorbeeld

Achter die programma's zaten natuurlijk de programmamakers, allemaal vrijwilligers. Presentatoren, technici, productie. In teamverband, maar soms ook in één persoon verenigd. Het vrijwilligerswerk leidde niet zelden tot een professionele carrière in journalistiek of communicatie. Communicatiemanager Jessica van den Bergh is daar (letterlijk en figuurlijk) een schoolvoorbeeld van. Ze zette op basisschoolleeftijd haar eerste stappen in de studio bij het kinderprogramma 'Fata la Plata'. Ze zat bij presentator Richard Pardijs in de klas, dus de lijnen waren kort. Daarna stapte ze, inmiddels helemaal behept met het radiovirus, over naar het jongerenprogramma 'Zwaar op je Maag', vervolgens werd ze één van de presentatoren van 'Lokaal Centraal' en ook werkte ze met passie mee aan TV Weesp, waarbij ze met bekende Weespers hun favoriete plekjes (vaak ergens aan de Vecht) bezocht. 

Dichterbij gebracht

Inmiddels woont Jessica niet meer in Weesp, maar ze weet nog als geen ander wat Radio Weesp in de gemeenschap teweeg bracht. Ze werd in elk geval regelmatig aangesproken op haar ‘Radio Weesp zijn.’ “Wij hielden kijk- en luisteronderzoeken, waarbij wij Weespers belden, en ik hoorde heel vaak dat Radio Weesp zo lekker dichtbij was. Ik weet niet of dat nog zo is, maar er waren er ook veel die zeiden dat ze niet naar bed gingen voordat ze nog even een rondje Kabelkrant deden of die elke dag luisterden naar 'Lokaal Centraal'. Ik denk echt dat Radio Weesp eraan heeft bijgedragen dat de stad dichterbij de mensen kwam. En vergis je niet hé, in die jaren hadden we luistercijfers van tussen 80 en 90 procent.”


Bob in 't Groen behoort tot de laatste der Mohikanen. 

Jessica was oprecht verbaasd dat veel mensen op de gekste momenten naar de studio belden. “Soms bleven we ’s avonds na de uitzendingen gezellig nog bij elkaar in de studio. Hoe vaak we niet gebeld werden door Weespers die er gewoon vanuit gingen dat er altijd iemand in de studio was. Dat ging soms om een nieuwtje, maar ook om bijvoorbeeld een spelfout op de Kabelkrant. Dus ja, Radio Weesp deed er toe. Ik schrok toen ik las dat Radio Weesp ophoudt te bestaan. Dat is het einde van iets dat misschien wel de belangrijkste periode in mijn leven vormde."

Ouderen

Dat vindt ook Luc Cornelissen, die tot en met de opheffingsvergadering van de Programmaraad gisteravond, als bestuurder maar ook als programmamaker betrokken was bij Radio. Luc presenteerde onder andere jarenlang het ouderenprogramma en schoof ook heel lang en trouw aan bij 'Rondje Weesp'.Dingen komen en dingen gaan, dat geldt ook voor Radio Weesp
“De laatste jaren werd het minder, maar Radio Weesp leefde echt onder de Weespers. Het sportprogramma op zondagmiddag was bijvoorbeeld voor mensen die aan huis waren geluisterd heel belangrijk. Dat was hun binding met de gemeenschap. En dat geldt ook voor de urenlange uitzendingen tijdens allerlei evenementen en het Sluis-en-Bruggenfeest, zeker weten. Ik word ook nu regelmatig aangesproken over het feit dat het stopt en dat is natuurlijk niet voor niets. Of ik het erg vind? Zo sta ik er niet in. Dingen komen en dingen gaan, dat is van alle tijden en geldt ook voor Radio Weesp.”

Wie nu in de lokale radiogids bladert, ziet dat Luc de spijker op zijn kop slaat. Er staan nauwelijks nog programma's in. Alles wat in dit artikel is beschreven is gestopt, vaak al jaren geleden. Radio Weesp is de laatste tijd niet meer de bruisende zender die het ooit was - en hoort te zijn. De reden is simpel: er is geen legertje vrijwilligers meer om de lokale omroep invulling te geven. Dat is dan ook de reden dat de zender uit de lucht gaat. 

Jammer maar onvermijdelijk.

Onderscheidingen
De jury van de Weesper Cultuurprijs eerde Radio Weesp twee maal. In 1987 kreeg de omroep de aanmoedigingsprijs, in 1997 de Weesper Cultuurprijs.
Voor hun pionierswerk bij de radio en de kabelkrant kregen Gerard van Deelen en Adri de Bruijn bij het 25-jarig bestaan van de omroep in 2007 de Weesper erespeld. Later werd Van Deelen, ook vanwege andere verdiensten voor de samenleving, benoemd tot Ereburger.
Op initiatief van WSP-raadslid Bernard Bierwolf (zelf een oud-medewerkers van Radio Weesp) spraken alle fracties in de gemeenteraad op 21 november hun waardering uit voor het werk dat de vele tientallen vrijwilligers in al die jaren voor Radio Weesp hebben verzet en wat de omroep voor de Weespers heeft betekend.