Met Kerst zitten de kerken altijd voller dan normaal. Vanwege de sfeer, vanwege het Kerstverhaal en vanwege de bezinning die het eind van het jaar voor veel mensen met zich meebrengt. Blijkbaar is er toch ook onder minder frequente of niet-kerkgangers de behoefte om dit samen met anderen te delen. De Protestante Gemeente te Weesp en Driemond en de Parochie van Levend Water springen daar op in met een gezamenlijke kerstwandeling. 

Oscar Korte van de Laurentiusparochie en dominee Berit Bootsma van de Protestantse Gemeente willen graag vertellen over deze kerstwandeling voor en door Weespers. Berit haalt het lederen schort van timmerman Jozef en een kleurrijke mantel van een wijze uit het oosten tevoorschijn. Achter de schermen wordt door de parochie- en de gemeenteleden duidelijk keihard gewerkt. Het is ook nogal een project. Omdat de wandeling vanuit verschillende wijken begint en meerdere posten kent, zijn er van veel karakters en decors meerdere exemplaren nodig. Zo lopen er die zaterdag 21 december minstens vijf Maria's rond in Weesp.

Meereizen 

"Er zijn drie verschillende startpunten", steekt Berit van wal. "De stationshal, het OAZ-gebouw en het schoolplein van het Casparus College. Daar hebben we voor gekozen omdat er dan voor iedereen wel een beginpunt in de buurt is en omdat er dan meer mensen kunnen meedoen." Via onder meer de voorspelling van profeet Jesaja, de volkstelling van keizer Augustus en de weinig meelevende herbergier in Bethlehem reizen de deelnemers mee met timmerman Jozef en zijn hoogzwangere vrouw Maria - op zoek naar de slaapplek die uiteindelijk de geboorteplaats van het kindeke Jezus zou blijken. 

'Met elke geboorte, in ieder kind, begint de wereld opnieuw'

"Het is een prachtig eeuwenoud verhaal, dat voor iedereen en van alle tijden is", meent Oscar. "Met elke geboorte, in ieder kind, begint de wereld opnieuw. Dat wonder willen we vieren met alle Weespers." De verschillende wandelroutes leiden de deelnemers uiteindelijk naar de laatste post, de Grote Kerk, waar mensen met koffie en thee kunnen napraten. Nee, Oscar vindt het niet jammer dat 'zijn' kerk niet het eindpunt is. Sinds de verkoop van de Laurentiuskerk, kerkt de parochie aan de Troelstralaan en is hierdoor minder zichtbaar. "Het gaat ons met deze kerstwandeling niet om zieltjes winnen, we willen gewoon dit mooie verhaal van hoop en licht delen. De Grote Kerk ligt nu eenmaal centraal en is daarom de meest voor de hand liggende kerk hiervoor. Wat ons huidige gebouw betreft: dat is heel mooi en sfeervol en één van de haltes in de zuid-route van de wandeling." 


Een uitsnede van het schilderij dat Marinka Hilders maakte voor de poster. 

Beide gemeenschappen openen steeds vaker de kerkdeuren voor niet-leden, en trekken daarin ook steeds meer samen op. Oscar: "Denk aan de oecumenische diensten en de vakantiebijbelweken. De wereld verandert, maar levensvragen blijven altijd hetzelfde. Ieder mens krijgt te maken met hoop, verlies en verdriet. De kerk is een plek waar je met anderen op zoek kunt gaan naar antwoorden. De verhalen uit de Bijbel zijn hiervoor van grote waarde. Er zijn verschillende manieren om die verhalen te vertellen, zoals passieconcerten en kerstwandelingen. Weesp had dit jaar beide. Daarmee lopen we niet voorop, dat weet ik heus wel, maar het is wel heel mooi dat deze verbindende evenementen nu ook hier in Weesp plaatsvinden." 

Verbinding

Die verbinding is waar het om draait, vindt ook Berit. "Weesp heeft er de afgelopen periode flink wat huizen bijgekregen, en daarmee zijn er ook veel nieuwe, jonge gezinnen in Weesp neergestreken. Deze wandeling is een leuke kerstbeleving voor de hele familie. Je leert Weesp nog beter kennen, je leert het Kerstverhaal op een laagdrempelige manier kennen en je leert nieuwe mensen kennen." De wandeling is ongeveer een drie kilometer lang, vindt grotendeels plaats in het sfeervol verlichte centrum (voor de gelegenheid zijn er nog meer lampjes) en duurt bij elkaar ongeveer 1,5 uur. De deelnemers krijgen een plattegrond mee. Bij een van de posten is er warme chocolademelk. Mochten oudere deelnemers of jonge kinderen last krijgen van de kou of vermoeidheid, dan kunnen ze een of meerdere haltes overslaan. 

'Alles wat er gebeurde, alles wat er gezegd werd, bewaarde Maria in haar hart'

"Maar ik zou iedereen wel aanraden om de wandeling af te sluiten in de Grote Kerk", raadt Berit aan. "Het verhaal eindigt namelijk zo ontzettend mooi. Maria schonk het leven aan het kind van God. Alles wat daarom heen gebeurde, alles wat er gezegd werd, bewaarde ze in haar hart. Zo kon ze er altijd bij. Wat wij hopen is dat de mensen die aan deze wandeling meedoen, iets van de hoop van het kerstverhaal ervaren en dat vervolgens ook in hun hart bewaren." 

De Kerstwandeling is zaterdag 21 december. Starten kan tussen 16.00 en 17.30 uur bij drie verschillende startpunten: de NS Stationshal (centrumzijde), het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan (op de hoek van het fietspad naar het fietstunneltje) en het schoolplein van het Casparus College aan de Talmastraat. Kosten: een vrijwillige bijdrage. Bij slecht weer zullen de meeste vertelposten binnen plaatsvinden.

Oproep: Wie een rol wil spelen in de wandeling kan een mailtje sturen naar kerstwandeling@pgwd.nl. Er zijn nog figuranten nodig, maar ook helpende handen voor bijvoorbeeld het schenken van de chocolademelk zijn zeer welkom.