Na een dag vol boerenprotestacties op verschillende locaties in Nederland, mocht onze boer Boy plaatsnemen bij Nieuwsuur. Niet omdat hij zelf naar de publieke omroep had gebeld, maar omdat hij benaderd was door de redactie. Ze zochten een boer die deze keer niet meedeed aan de boerenacties en voor de camera durfde uit te leggen wáárom niet.

Boy durfde dat.

Ik vond het spannend. Ik kende de argumenten van Boy om niet mee te doen aan de acties, maar wist ook dat het gros van de boeren op dit moment vrij fel is als het gaat om andersdenkenden. Zou zijn verhaal op nationale televisie geen vervelende gevolgen hebben?

De discussie aan tafel werd voorafgegaan door een overzicht van de boerenprotesten: barbecueënde boeren op de snelweg, honderden trekkers op het mediapark, een groep boeren voor het distributiecentrum van de Jumbo. 

'Hoewel we nare reacties verwacht hadden, doet het toch altijd weer pijn'

“Waarom stond jij daar niet tussen?” opende Wollaars richting Boy. “Omdat we in oktober ons punt gemaakt hebben. Er zijn mooie protesten geweest, met veel steun vanuit de burgers. Het heeft geen zin om nu nog meer boosheid te tonen: we moeten nu in dialoog met politiek en supermarkten.”

“Een aantal boeren ontkent dat Nederland een stikstofprobleem heeft. Wat denkt u?” vervolgende de presentator. “Ik denk dat we dat niet kunnen ontkennen. De cijfers zijn er, weliswaar met foutmarges, maar ook binnen die foutmarges is te zien dat de landbouw zal moeten reduceren. Maar let wel: mét behulp van overheid, Europa en supermarkten. En met een schakelperiode van 10-20 jaar, zodat de boeren ernaartoe kunnen groeien.”

Wauw, Boy had het zo goed verwoord. Hij had zijn kop boven het maaiveld durven uit te steken, het eerlijke verhaal verteld. Trots postte ik zijn foto op onze sociale media. Al binnen een paar seconden vlogen de duimpjes door mijn beeldscherm.

Er volgden reacties, positief en negatief. Nog niets aan de hand.

Tot de woorden ‘smerig links mannetje’ en de vraag hoeveel hij door de NOS was betaald om dit te zeggen in beeld verschenen.

Hoewel we dit heus hadden verwacht, doet het toch altijd weer pijn. En we komen er geen steek mee verder.