Zo vreselijk uit de hand als in sommige wijken in Den Haag en Amsterdam ("De hele stad lijkt wel in brand te staan", schreef een politieman uit Amsterdam-West) loopt de jaarwisseling in onze regio gelukkig niet. Toch zijn ook hier hulpdiensten en handhavers de hele avond en nacht in touw geweest om alles in goede banen te leiden. 

Autobranden 

In de regionale meldkamer van de brandweer kwamen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 06.00 uur 49 meldingen binnen. Dat is vergelijkbaar met de vorige twee nieuwjaarsnachten: 39 in 2019 en 65 in 2018. Zowel bij het station van Weesp als aan de Erasmuslaan in Hilversum brandde een auto uit. Tussen kerst en oudjaarsdag waren er ook al drie autobranden. In Naarden ging op oudjaarsdag de kajuit van een motorbootje in vlammen op. 

Politie en brandweer grepen in toen een (te) groot stuk vuurwerk werd afgestoken in de Marsmanstraat in Weesp. Met een emmer water werd het restant onklaar gemaakt. In dezelfde straat stond op het balkon van een flatwoning een afvalcontainer in de brand, de brandweer voorkwam erger.

Afvalcontainers

Verder rukte de brandweer in alle gemeenten in deze regio uit voor kleine buitenbrandjes, meestal in de brand gestoken afvalcontainers. In Eemnes was er een buitenbrand nabij De Hilt aan de Hasselaarlaan. In Amsterdam liep het het zo uit de hand met autobranden en andere incidenten, dat de Weesper brandweer daar de hele nacht heeft moeten assisteren. 

Zelf noemt de brandweer dit "een rustig verlopen jaarwisseling." 

Vernielingen

Door de hele regio zijn talloze verkeersborden, afvalbakken en bushokjes vernield; meestal opgeblazen met zwaar vuurwerk. Alleen al in Huizen gingen elf abri's aan gruzelementen - de burgemeester roept de daders op zich te melden. In Hilversum zijn bij winkels en scholen vernielingen aangericht. Vijf mensen zijn aangehouden wegens vernielingen en openbare dronkenschap. Het totale schadebedrag moet nog worden berekend. 


'Happy new year' aan de Casparuslaan in Weesp

Onbegrijpelijk is het moedwillig met vuurwerk opblazen van het 'wormenhotel' in de Hilversumse Moerbeilaan. Dat is een speciaal ontworpen bak waarin zo'n duizend tijgerwormen het gft-afval uit de buurt omzetten in compost. De vernieling leidde tot woede in de buurt.


Het wormenhotel rookt nog na. 

Uit vuurwerkvrije zones komen geen of aanzienlijk minder meldingen van overlast en vernielingen. Net buiten deze zones leidt dat vaak juist weer tot concentratie van vuurwerk, met navenante overlast en afval. 

Centraal vuurwerk

De gemeente Hilversum zorgde voor de zesde keer voor een centrale vuurwerkshow. Eerder op de oudjaarsavond was er voor de kinderen een eigen centraal vuurwerk. Burgemeester Pieter Broertjes is hiermee op een missie: een veiliger oud en nieuw door het terugdringen van het afsteken van vuurwerk door particulieren. Hij stelt hiermee een voorbeeld voor de rest van het land. Broertjes ziet het steeds drukker worden bij het centrale vuurwerk. "Dit concept werkt en is een echte Hilversumse traditie aan het worden waar ik trots op ben", zegt hij.

Meldpunt vuurwerk

Het vuurwerkmeldpunt in Huizen heeft bijna 1100 klachten binnengekregen, 36% meer dan vorig jaar en een nieuw record. De meeste klachten kwamen binnen op maandag 30 december. Net als in voorgaande jaren zijn ‘harde knallen’ de grootste bron van ergernis. Veel melders vragen om een betere handhaving of zelfs om een totaalverbod van vuurwerk. Een 83-jarige inwoonster van Bussum belde onze redactie om te vertellen dat ze haar huis niet uit durfde vanwege het aanhoudende geknal in de dagen rond oud en nieuw. Een lezer uit Weesp mailde hoe kinderen bij zijn woning op de grens van de vuurwerkvrije zone urenlang knalvuurwerk afstaken, tot afgrijzen van omwonenden en hun huisdieren. "Geen handhaver in de buurt." 

Eerste hulp

Voor twintig mensen begon 2020 op de afdelingen Spoedeisende Eerste Hulp van Tergooi. Vijf van hen hadden licht vuurwerkletsel opgelopen: Ã©Ã©n brandwonden en vijf oogletsel. Ze konden direct na behandeling weer naar huis. Nog eens vijf mensen moesten in de nieuwjaarsnacht naar het ziekenhuis nadat ze zich te buiten gingen aan alcohol en/of drugs. Drie van hen zijn jonger dan 17 jaar. In de SEH hebben zich geen bedreigende situaties voorgedaan.

Baby's 

Last but not least. Twee (nieuwbakken) gezinnen beleefden om een geheel andere reden een onrustige nacht; het ziekenhuis meldt dat er rond de jaarwisseling twee baby's zijn geboren.