Bedrijvenvereniging IVW heeft er een goede gewoonte van gemaakt om tijdens de nieuwjaarsreceptie (gehouden in de City of Wesopa) de Onderneming van het Jaar te kronen. Dat was dit jaar niet anders, maar wel anders was de manier waarop deze verkiezing tot stand kwam. Tot dit jaar bepaalde een jury welk bedrijf met de eer aan de haal ging, maar deze keer konden Weesper ondernemers kiezen uit zes genomineerden. Tot 18 december kon er worden gestemd, daarna werden de ‘koppen’ geteld en uiteindelijk rolde daar een winnaar uit die tijdens de receptie door wethouder Economische Zaken Astrid Heijstee bekend werd gemaakt.

Close finish

Na het natellen bleek het een close finish te zijn tussen SINNER en Airworks inflatables, waarbij SINNER aan het langste eind trok. Na SINNER, dat zich toelegt op het ontwikkelen en verkopen van lifestyle-accessoires voor onder andere verschillende wintersporten en Airworks Inflatables (producent van vaak enorme opblaasbare decorstukken) werd Bracamonte derde. 


Wethouder Astrid Heijstee spreekt de ondernemers toe.

Grab & Go

Bracamonte levert dagelijks een compleet assortiment zogenoemde ‘Grab & Go’-producten, sandwiches, kant-en-klaar belegde broodjes, wraps, salades, verse sappen en zuivelproducten in het vliegtuig en op trein- en tankstations, in bedrijfskantines en bij evenementen). De andere drie bedrijven die op de shortlist stonden zijn Altacel, JAN Accountants en Sun Test Systems. Altacel is al meer dan 55 jaar specialist in bedrukte en onbedrukte voedselveilige verpakkingsfolies, JAN Accountants is een accountants- en financieel adviesbureau en Sun Test Systems test onder andere mobiele ondersteuningsapparatuur.

'Gemeente kan duurzaamheidsambitie niet zonder het bedrijfsleven realiseren'

Dienstmededelingen

Wethouder Economische Zaken Astrid Heijstee reikte de prijzen uit (zij zat ook in de jury van de nominaties) en ze had ook nog een aantal ‘dienstmededelingen.’ De eerste is dat de gemeente de ambitie heeft om in 2030 klimaatneutraal te zijn en daarbij is de steun van het bedrijfsleven hard nodig. Weesp wil namelijk het liefst dat op alle bedrijfsdaken zonnepanelen komen waarmee vervolgens niet alleen de bedrijven zelf worden bediend, maar ook Weesper burgers. “En die ambitie kunnen we niet zonder het bedrijfsleven realiseren" schonk Heijstee klare wijn. 

Postcoderoos project

Een van de kansen die zij ziet, is het zogenoemde Postcoderoos project. Dit is erop gebaseerd dat van een duurzaam energieproject bij een bedrijf alle burgers in het gebied met dezelfde postcode eigenaar kunnen worden van één of meer zonnepanelen. "Ik ben een groot voorstander van ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", deed Heijstee daarom een appel op het Weesper bedrijfsleven. Wat er vervolgens van de gemeente kan worden verwacht, werd er niet bij vermeld en ongetwijfeld zijn veel ondernemers daar benieuwd naar. Dus wordt vervolgd.

Fusie

Ook ging Heijstee kort in op het bestuurlijk akkoord dat afgelopen donderdag door de gemeenteraad is aangenomen dat de opmaat is voor een feitelijke fusie met Amsterdam. Dat is nog niet helemaal een gelopen race, maar het moet wel heel gek lopen als er nog een spaak in het wiel wordt gestoken. Waarmee veel ondernemers zich de vraag stellen of het dan is gedaan met Weesp als ondernemersstad? Niet dus, stelde Heijstee nadrukkelijk.

'Weesp is een echte ondernemersstad en dat blijft na een fusie met Amsterdam zo'

Waardering

"Weesp is van oudsher een ondernemersstad en ook na een fusie met Amsterdam houdt Weesp niet op te bestaan. En de stad verliest dan ook niet zijn kracht als ondernemende stad. Weesp biedt ruimte voor ondernemerschap en investeert in het economisch klimaat, ook na de bestuurlijke fusie. In het bestuursakkoord wordt de economische kracht van Weesp juist benadrukt en vanuit Amsterdam is er veel waardering voor de economische kracht van Weesp."