De uitreiking was afgelopen maandag. Tijdens een awardgala in Studio's Aalsmeer werden Erwin en Dave Brakkee en hun team gehuldigd door de nieuwe Lingo-presentator Jan Versteegh, die het gala samen met voormalig Miss Universe Nederland Kim Kötter presenteerde. Er werden die dag ook prijzen uitgereikt aan de beste restaurants, cafetaria's, foodtrucks, foodinfluencers et cetera.  

Echt heel spannend was de verkiezing niet, maar dat neemt niet weg dat de prijs toch maar mooi staat te pronken achter de bar van de bruine kroeg aan de Nieuwstad. Erwin en Dave Brakkee hebben het slim aangepakt. Toen ze vernamen dat verkiezingsspecialist Vote Company horecaverkiezingen had uitgeschreven, besloten ze ervoor te gaan. Met de meeste stemmen én de hoogste waardering eindigden ze op de eerste plaats. Dat er geen nummers twee en drie zijn gekozen, dat kunnen zij niet helpen. Hadden de andere cafés maar mee moeten doen. De heren hopen dat dat volgend jaar het geval is.

Huiskamer

"We hebben onze deelname aan de verkiezing gedeeld met onze gasten en op social media", vertelt Erwin terwijl Dave zich over de gasten ontfermt. "Dat is heel leuk opgepakt. Veel mensen hebben de moeite genomen om te stemmen en dat leverde ook weer mooie gesprekken op in ons café. Omdat ze dan lieten weten dat ze op ons hadden gestemd en er vaak ook meteen bij zeiden waarom." Uit die reacties blijkt dat de gasten ervaren wat de ondernemers met hun café voor ogen hadden: de huiskamer van Weesp zijn, waar je terecht kunt voor gezelligheid, een praatje en een luisterend oor. 

Geen harde muziek en geen voetbal op tv, Bijna Thuis is een praatcafé

"De muziek staat hier expres nooit hard, voetbal zetten we niet op en we hebben veel persoonlijke aandacht voor de gasten. Bijna Thuis is echt een praatcafé. Vaak maak ik op zondag een grote pan soep, dat delen we dan gratis uit. Met een feestcafé valt meer te verdienen, maar wij hoeven hier niet rijk van te worden. We kunnen de rekeningen betalen en de koelkast vullen, dat is voor mij en Dave genoeg." 


De award werd afgelopen maandag uitgereikt in Studio's Aalsmeer. Foto: horecaprijzen.nl

Bruine kroeg

Bijna Thuis heeft veel vaste gasten die meerdere keren per week even binnenstappen. Maar naarmate Weesp groeit, zien ze ook steeds meer nieuwe gezichten. "Die nieuwe Weespers komen vooral uit Amsterdam en zij vinden in Bijna Thuis de sfeer van de Amsterdamse bruine kroegen die ze hebben achtergelaten." Veel van die nieuwkomers denken dat ze bij het betreden van Nieuwstad 58 het oudste café van Weesp binnenstappen. "Maar we bestaan pas 6, 7 jaar. Dat betekent dat we erin geslaagd zijn om de juiste sfeer op te roepen." Dat is geen toeval, legt Erwin uit. Hij was hiervoor namelijk standbouwer en heeft dus ervaring met aankleden en inrichten. 

Hij wijst naar het plafond, waarin glazen platen met Chinese afbeeldingen verwerkt zijn. Het blijken nog de oude lampen te zijn, van het restaurant dat eerder in dit pand zat. "We hebben ze expres laten zitten. Overdag vallen die dingen niet op, maar tegen sluitingstijd doen we die lampen aan. Ze geven heel zacht licht, maar onze gasten weten dan dat het bijna tijd is om te gaan. Schreeuwen dat het de laatste ronde is of 'De hoogste tijd' van André Hazes opzetten is niet nodig, zodra die Chinese afbeeldingen zichtbaar worden pakken onze gasten uit zichzelf hun jas." 

Mindervaliden

Het Chinese restaurant ging een paar uur eerder dicht en cafébezoekers zijn over het algemeen wat luidruchtiger. De buren waren hierdoor destijds dus niet al te enthousiast over de komst van het café. "Maar inmiddels is de verstandhouding uitstekend. Juist vanwege die huiskamersfeer is hier eigenlijk nooit gedonder en zoals ik al zei staat de muziek hier nooit hard. Het wordt ook gewaardeerd dat we de entree en het trappenhuis aan het opknappen zijn. Dat doen we ook voor onze bezoekers: de deur is verbreed en er komt een oprijplaat, zodat het hier straks ook goed toegankelijk is voor mindervaliden. Dan is ons Bijna Thuis nog meer een café voor alle Weespers." 

Geen ordinaire verkiezingsstrijd à la Trump vs Clinton: de collegialiteit wint

Erwin haalt voor het maken van de foto de prijs achter de bar vandaan. "We zijn heel trots op de waardering die hieruit spreekt. Dus als de verkiezing volgend jaar weer wordt gehouden, doen we zeker mee. Het zou dan heel leuk zijn als de andere kroegen het ook oppakken, zodat we er een levendige wedstrijd van kunnen maken." Dat wordt dan geen ordinaire verkiezingsstrijd à la Trump versus Clinton, want zo verzekert de uitbater ons: in Weesp heerst er eerder collegialiteit dan concurrentie. 

Koffie hier, een borrel daar

"Weesp groeit de komende jaren enorm en ik ben ervan overtuigd dat we daar met z'n allen een prima boterham mee kunnen verdienen. Het aanbod bijt elkaar hier niet. Neem De Eendracht op het Grote Plein. Toen zij open gingen, waren er mensen die dachten dat wij daar last van zouden hebben. Dat is totaal niet zo, integendeel. Het komt vaak voor dat mensen die daar een hapje gegeten hebben, hier nog even een afzakkertje komen halen. Ik kom zelf ook graag in andere horecagelegenheden - een kop koffie hier, een borrel daar - en als de jenever hier onverhoopt een keer op is, kan ik altijd wel ergens een flesje lenen. Mooi toch?'