De plannen van de gemeente Hilversum en Weesp om in de toekomst te fungeren als tussenstop voor een nachttrein op het traject Amsterdam - Utrecht leiden tot vragen van de VVD in Gooise Meren aan het college van burgemeester en wethouders.

De liberalen vragen zich af of B e W de plannen van de genoemde gemeenten kennen en in hoeverre het college van plan is om zich daarbij aan te sluiten. Laatste vraag is wat meedoen gaat kosten. Denk hierbij aan de totale kosten, kostenverdeling over de gemeenten en de kosten ‘per nacht’ die de treinen zullen rijden.

Aansluiten

De gemeente Hilversum maakte eind vorig jaar definitief bekend werk te willen maken voor een nachttrein. Deze moet op vrijdag- en zaterdagnacht rijden. Daarbij was de hoop dat ook andere gemeenten zich zouden aansluiten. Weesp heeft hier wel oren naar en is de voor- en nadelen aan het bekijken. 

Er is wel animo, maar gemeenten willen eerst kostenplaatje weten

De VVD-fractie van Gooise Meren is ook wel enthousiast over zo'n aansluiting, al willen de liberalen eerst het kostenplaatje afwachten. Ben Hagens: “Een nachttrein zou de bereikbaarheid van de gemeente verbeteren en tegelijkertijd een concrete behoefte invullen, bijvoorbeeld onder jongeren, om na een avondje in Amsterdam of Utrecht gewoon naar huis te kunnen komen." 

Lusten en lasten

Een overweging is ook dat als Hilversum met Weesp tot een nachtverbinding komt en Gooise Meren niet zou deelnemen, de gemeente dan wel de lasten heeft van een nachttrein, maar niet de lusten. Daarnaast kan een nachttrein voordelen bieden voor mensen die in nachtdiensten werken en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.