En nu maakt de schrijver, Hilversummer Maarten Kolsloot, kans op de titel voetbalboek van het jaar 2019 door voetbaltijdschrift Staantribune.

Eredivisie

FC Emmen kwam vorig seizoen voor het eerst uit in de eredivisie en speelde dus niet meer tegen Dordrecht, MVV en Cambuur, maar tegen Ajax, PSV en Feyenoord. Vooraf was de gedachte dat de promovendus direct weer zou degraderen, maar tot ieders verbazing handhaafde de ploeg zich op het hoogste niveau.

Een kleine club uit een regio vooral bekend van de dierentuin en hunebedden

Kolsloot was er vanaf de eerste dag bij. Dat deed hij aanvankelijk namens NOS Sport, waarvoor de Hilversummer samen met Nienke de Looff een serie maakte. Halverwege het seizoen verliet hij echter de omroep om zelfstandig verder te gaan. FC Emmen bleef hij wel 'trouw'. "Het mooie hiervan is dat het een kleine club betreft uit een regio, die vooral bekend is van de dierentuin en hunebedden. Je hebt toch wel te maken met een achterstandsgebied en een club die vooral overeind wordt gehouden door een zeer gepassioneerde voorzitter Ronald Lubbers."

Journalistieke blik

Hoewel de Hilversummer - zegt hij zelf - altijd die afstand hield die hij als objectieve journalist moet houden, is Kolsloot stiekem wel een beetje gaan houden van de club. "Ik kijk ernaar met een journalistieke blik, maar ik heb die mensen vaker gezien dan sommige familieleden. Je hebt daar zo veel leuke, aardige en toegewijde mensen, een goede lokale omroep ook. En je ziet dat die club echt een enorme impact heeft op de lokale omgeving, zowel qua emotie als voor de werkgelegenheid. Ook mooi is dat je bij een club als Emmen echt iedereen kan aanspreken en verhalen aanhoort over zogenaamde makelaars die een speler aanbieden. Het fascineert me hoe dat wereldje werkt."

'Ik heb die mensen vaker gezien dan sommige familieleden'

Kolsloot beseft dat ze bij Emmen echt niet zaten te springen om zijn komst. "Het scheelt natuurlijk dat ik eerst namens de NOS kwam, maar ze zullen zich toch hebben afgevraagd of ik niet iemand zou zijn met die 'Randstedelijke' arrogantie. Maar ik ben gewoon nieuwsgierig."


Mooie momenten

En dus beleefde de Hilversummer mooie momenten en zag hij van dichtbij hoe men bij Emmen omging met het overlijden van de broer van de keeper - 'heel Emmen stond daarachter, indrukwekkend' - en natuurlijk het moment dat handhaving in de eredivisie definitief was. "Dat was zo'n euforisch moment, zo onverwacht ook."

Het boek over Emmen verscheen pakweg twee weken na dat moment en maakt nu dus kans op een prijs. Stemmen kan via staantribune.nl. De uitreiking is op zaterdag 14 maart.