Lang namen de meeste horeca-ondernemers niet de tijd om van de schrik te bekomen. Maaltijden afhalen mag nog gewoon, zo werd maandag duidelijk, als het restaurant daar tenminste al een vergunning voor had. En verder werden er meteen plannen gemaakt. Maaltijden thuisbezorgen bijvoorbeeld. Daarmee hoopt een aantal Weesper horeca-ondernemers de verplichte periode van sluiting door te komen.

Twee ondernemers samen

Rinze Bruinsma van restaurant het Weesperplein slaat de handen ineen met een bevriende Bussumse ondernemer, Jochem Smits van restaurant Atlantique. Gekookt wordt er in het restaurant in Weesp. Geen onbekend terrein voor Jochem, bij de opening van ‘t Weesperplein was hij er de sous-chef. Twee jaar geleden is hij voor zichzelf begonnen in de Kapelstraat in Bussum.

De koks samen in de keuken, de partners bezorgen de maaltijden aan huis

"We zitten allebei anders thuis en zo kunnen we verdere kosten voor de inhuur van personeel besparen", vertelt Bruinsma. Woensdag startten de twee ondernemers. De koks staan samen in de keuken, hun partners gaan op pad om de maaltijden thuis te bezorgen. "Zo is het nu net te behappen, en als het drukker wordt, kunnen we nog een beroep doen op vrienden en kennissen om te helpen bezorgen." Laten bezorgen of afhalen kan zeven dagen per week. "We zetten er extra de schouders onder in deze zware tijd. We zijn van plan om door te gaan met bezorgen en afhalen tot de restaurants weer open mogen. Of totdat de regels veranderen."

Zij bezorgen hun gerechten gratis, niet alleen in Weesp en Bussum, maar ook in Muiden, Nigtevecht, Driemond en Naarden. Afhalen kan ook, aan de deur van het restaurant van Bruinsma aan de Slijkstraat. Op het menu vooral klassiekers van de kaart van het Weesperplein, met een speciale vissoep van de Bussumse menukaart. "Denk aan soep, burgers, saté, spareribs en ook de kinderen worden niet vergeten met een kindermenu." Bestellen kan via Whatsapp: 06-23912206. Betalen gaat het liefst contactloos, via een betaalverzoek.

Verplichte vakantie

Meer restaurants in Weesp gaan over op het bezorgen van maaltijden. Er zijn er ook die hebben besloten de drie weken sluiting uit te zitten. Martin Boer en Erik Ritsma van De Gelagkamer van Weesp zien deze sluiting maar als een onbetaald tijdelijk pre-pensioen en een tijd voor bezinning op de toekomst. 

'Als het maar bij die drie weken blijft'

De optie om thuis te bezorgen hebben ze wel overwogen, maar weer verworpen. "De gerechten op onze kaart lenen zich daar niet goed voor, denken wij. Wij sluiten het restaurant ook altijd als we op vakantie gaan, dus deze drie weken komen we ook wel door. Als het maar bij die drie weken blijft. Hoe dan ook, ook wij hebben kosten die gewoon doorgaan. We zijn gelukkig geen beginnende ondernemers en hebben daardoor wel wat reserve. Ik maak me meer zorgen om de startende ondernemers, de jonge mensen."

De daghap wordt thuis gebracht

Pieter Kors van café 't Helletje bezorgt de wekelijkse daghap, voor de gelegenheid omgedoopt tot corona crisis menu, thuis. Kors is van plan om het thuisbezorgen van de daghap op donderdag vol te houden tot de zaak weer open mag.  "Ik heb net de laatste stokken saté geregen", vertelt hij donderdagmiddag rond een uur of één. Want dat staat er op het menu vandaag, met frietjes en salade. "We hebben 150 porties gemaakt en er zijn nu al 110 bestellingen binnen. We nemen bestellingen aan tot het op is."

'Vanavond app ik iedereen met de vraag of het gesmaakt heeft'

Bij 't Helletje bestellen kan met een whatsappje aan 06-27297513. Betalen gaat contactloos met een betaalverzoekje achteraf. "Vanavond app ik iedereen met de vraag of het gesmaakt heeft, net als ik dat doe als ze bij ons in het café komen eten, en daarna stuur ik een Tikkie", zegt Kors. Afhalen bij het café is mogelijk maar verreweg de meeste bestellingen zijn voor bezorging thuis. "We kunnen gelukkig een beroep doen op een aantal vaste gasten van het café die ons helpen om alle maaltijden vers en warm bij de mensen thuis te bezorgen." 

Steun voor ondernemers

Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om ondernemers te steunen die door de coronacrisis in de problemen komen. De gemeente heeft deze op een rijtje gezet in het blog met updates over de coronacrisis op de website www.weesp.nl.