Het mooiste moment van ieders leven, dat is wat een geboorte is. Of behoort te zijn. Maar ook hier gooit corona roet in het eten. En niet zo'n beetje ook. De verloskundigen gaan gewoon door met hun werk, keus is er niet en willen ze ook niet, maar ze lopen gaandeweg tegen steeds meer problemen aan. Daarvoor doen ze een beroep op iedereen die kan helpen. Nodig zijn mondkapjes en beschermende brillen voor de verloskundigen zelf en verder hopen ze op kraampakketten of delen daarvan die niet zijn gebuikt. Bied ze aan!

Beschermende materialen

Eerst de bescherming van de verloskundige doornemen. Afgelopen zondag kwam het alarmerende bericht naar buiten dat er nauwelijks tot geen beschermende middelen meer zijn voor verloskundigen. We hebben het dan over kleding, mondkapjes en brillen die bescherming bieden. Debbie van verloskundigenpraktijk De Geboorteboom in Weesp werkt daarom optimaal samen binnen de coöperatie van verloskundigen Geboortezorg Gooi en Omstreken (GGeO) om hier aan te komen. "Tot onze schrik zijn deze spullen voor onze beroepsgroep niet voorhanden vanuit GGD en ziekenhuizen. Er is daarom contact door collega’s geweest met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) die nu in kaart brengen waar materiaal nodig is."

'Tot onze schrik zijn deze spullen niet voor handen vanuit de GGD en ziekenhuizen'

Medische groothandels

De verloskundigen hebben hiervoor terstond contact gelegd met medische groothandels om te kijken of er rechtstreeks wat mogelijk was, maar ook die lijn is afgesneden. Wel deden ze vanuit de groothandel de suggestie om zelf op jacht te gaan. Dat hebben ze gedaan. "We zijn allemaal naar het dichtstbijzijnde doe-het-zelfbedrijf gegaan en hebben, voor zover nog aanwezig, mondkapjes, brillen en pakken ingeslagen. Maar toch komen we, net als de huisartsen, nog tekort."

Tandartsen

En dus luidt de vraag aan iedereen die iets heeft liggen of op een andere manier weet hoe aan de mondkapjes te komen: help ons! 

'Beter iets dan niets' 

Debbie: "Zelf hopen wij bijvoorbeeld dat tandartsen, bij wie het werk nu ook stilligt, mondkapjes hebben. Bovendien zijn dat mondkapjes die voldoen aan de voorwaarden, want het ene mondkapje is het andere niet. Maar nu geldt: beter iets dan niets. Mondkapjes die in de bouw worden gebruikt zijn ook prima."

Kraampakketten

Dan de kraampakketten. Iedere zwangere vrouw krijgt zo'n pakket van de zorgverzekeraar. Hierin zitten onder andere absorberende matjes, gaasjes en een thermometer voor moeder en één voor het kindje. Vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats, dan wordt het kraampakket niet of niet geheel gebruikt. Onder zojuist bevallen vrouwen moeten daarom, zo is het vermoeden, daarom veel spullen zijn waar de verloskundigen momenteel om zitten te springen.

Het raakt op

"Inmiddels wordt aan vrouwen die op het punt staan in het ziekenhuis te bevallen gevraagd om het kraampakket mee te nemen, want in de ziekenhuizen raken deze artikelen ook op. Dus alles wat niet gebruikt wordt, is zeer welkom. Ik kom het allemaal graag halen."

Niet bij de bevalling

De bevalling zelf is inmiddels ook niet meer het feest wat het behoort te zijn. Vanuit de beroepsvereniging voor verloskundigen (KNOV) is er een richtlijn hoe zorg dient te worden geboden aan zwangere, bevallende en kraamvrouwen. Hierbij gelden verschillende criteria. 

'Een partner die corona heeft, mag niet bij de bevalling aanwezig zijn' 

Ziekenhuis niet in

Debbie legt uit: "Een partner die corona heeft mag niet bij de bevalling zijn. Die personen mogen ook het ziekenhuis niet in. In plaats daarvan mag er wel iemand anders bij zijn. Heeft een vrouw die op het punt staat te bevallen zelf corona of alle symptomen, dan moet de bevalling in elk geval in het ziekenhuis plaatsvinden. Is de partner besmet met corona en zit hij of zij thuis in quarantaine, dan mag zij of hij ook niet bij de bevalling aanwezig zijn."

Facetime

Verder geldt dat er extra hygiënemaatregelen worden genomen en er wordt veel meer telefonisch of via Facetime gecommuniceerd, waaronder de intakes. "Controles bestaan alleen nog uit bloeddruk meten en het hartje luisteren. En partners mogen sowieso niet meer aanwezig zijn bij het maken van een echo. Dit is een van de belangrijkste momenten in je leven en ik vind het heel verdrietig, maar het is nu even niet anders. Een echo mag wel gefilmd worden, dan is er tenminste nog iets."

Neem contact op

Heeft u mondkapjes (liefst met de aanduiding FFP2), beschermingsbrillen, kraampakketten of een rest daarvan of andere materialen waarvan u denkt dat de verloskundigen er iets aan hebben: een telefoontje naar Debbie volstaat. Zij zorgt ervoor dat ook de andere verloskundigen, maar ook kraamverzorgsters, hiervan gebruik kunnen maken. Zij is telefonisch bereikbaar op 06-82908497 of via e-mail info@degeboorteboom.nl of laat een bericht achter op de Facebook-oproep van de praktijk.
Inleveren mag ook bij Goedbevallen in Bussum/Naarden of Verloskundigenpraktijk Materna of Verloskundig Centrum het Gooi (regionaal echocentrum) in Hilversum.