Sander de Klerk uit Blaricum en zijn beste vriend Melle Schellekens, uit Amsterdam, hadden het prima voor elkaar. In Nederland en aan de overkant van de grote plas, op Curaçao, hadden ze een aantal goedlopende horecazaken. Dan denk je ‘kostje gekocht, niets meer aan veranderen’, maar zo zitten de twee niet in elkaar. “We hadden beiden zoiets van: is dit nou wat we willen? De rest van ons leven iedereen van een drankje en een hapje voorzien?

Andere richting

De vraag stellen was hem meteen ook beantwoorden: nee dus. Een bijdrage leveren aan een betere wereld, dat is wat ze veel meer als uitdaging zien. Dus een andere richting op, maar welke? Gerecycled toiletpapier is het antwoord. Nu is toiletpapier niet bepaald een sexy product. Je ontkomt er niet aan, maar wilt er geen cent te veel aan uitgeven, dus je moet wel met een ijzersterk verhaal komen. Dat hebben ze.

'Ons idee is dat we 100 procent gerecycled toiletpapier verkopen met als achterliggend doel toiletten bouwen in Afrika'

“Ons idee is dat we 100 procent gerecycled toiletpapier verkopen met als achterliggend doel toiletten bouwen in Afrika”, legt Sander uit. “Waarom toiletpapier? Goede vraag. We zochten naar een product dat door vrijwel iedereen gebruikt wordt en het liefst ook een product dat nooit geïnnoveerd is. En dat is toiletpapier. Wij zagen hier mogelijkheden voor vernieuwing en dit noemen wij: eco-sexy toiletpapier.”

100 procent boomvriendelijk

Op hun website lezen we wat ze precies bedoelen: “100 procent boomvriendelijk en duurzaam: dat is hoe wc-papier moet zijn, en zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Dus: geen boskap, minder waterverbruik en minder uitstoot van onder andere CO2. Bomen zijn om te knuffelen, niet om te eindigen als papier in jouw toilet. Ons wc-papier is superzacht, supersterk en net zo goed voor jou als voor je portemonnee”, zeggen ze.

Abonnement

Ze begonnen in 2017 en hadden voor ogen dat hun toiletpapier online door de ‘eindgebruiker’ gekocht zou worden. Daarvoor bieden ze onder andere een abonnement aan, wat uniek is.

Binnenkort gaat The Good Roll ook live in Europa

“Dat deed nog niemand”, zegt Sander. Het liep van meet af beter dan ze hadden verwacht. Mede door veel media-aandacht ging de mare snel rond dat twee ondernemers bezig waren de markt voor toiletpapier te bestoken met uniek duurzaam toiletpapier. Lang verhaal kort: onder andere grote hotelketens, horecaondernemers en ook een aantal supermarktketens (AH, Jumbo, onlinesupermarkt Picnic en Deen) bieden het toiletpapier nu aan. En de groei houdt aan. Binnenkort gaat The Good Roll ook live in Europa.

Toiletten in Afrika

Dit is deel 1 van het verhaal. Deel 2 is dat The Good Roll de helft van de nettowinst doneert aan de bouw van toiletten in Afrika. Sander legt uit dat de nood hoog is. “We hebben het momenteel over het coronavirus en dat bagatelliseer ik niet, maar een derde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een toilet en dat heeft tot gevolg dat door ziektes dagelijks tweeduizend mensen overlijden. Wij vinden dat bizarre cijfers en wij willen graag een steentje bijdragen aan de oplossing. We willen echt het verschil maken.”

Breder probleem

Daarbij bedachten ze meteen dat klakkeloos toiletten bouwen geen zoden aan de dijk zet. “Als je een toilet bouwt maar de mensen in het dorp niet vertelt hoe ze ermee moeten omgaan, schiet je je doel voorbij. Bovendien hebben we het niet alleen over toiletten. Het is een breder probleem. Wij hebben daarom de samenwerking gezocht met ontwikkelingsorganisatie Simavi. Simavi zorgt ervoor dat er niet alleen toiletten worden gebouwd in een dorp, maar dat er ook scholen worden gebouwd in dit gebied. Scholen zijn namelijk de basis van ontwikkeling. Wij werken nu mee aan grotere projecten waarbij verschillende organisaties zorgen voor de verschillende onderdelen om samen toiletten te bouwen.”

Afstand arbeidsmarkt

Mooi, maar nog niet genoeg. Er is nog een deel 3. De toiletrollen van The Good Roll voor de hotelketens– de grootgebruikers – komen via de distributie rechtstreeks uit de fabriek. Daar komt geen handje in Nederland aan te pas. Maar er zijn ook verpakkingen voor de supermarkten, particuliere kopers en kleine partijen die wel moeten worden ingepakt en hiervoor zet het bedrijf bij voorkeur mensen in met, zoals dat heet, een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociale werkplaats

Het inpakken van de rollen voor de supermarkten vindt momenteel nog plaats in een sociale werkplaats in Hoorn. Hier werken rond de 75 mensen. De toiletrollen die rechtstreeks naar de particulieren gaan, werden tot voor kort ingepakt in Amsterdam, maar dat gebeurt sinds 1 februari in Weesp. Aan de Flevolaan heeft The Good Roll namelijk een nieuwe stek gevonden en ook het kantoor zit hier. Anders gezegd: The Good Roll is in Weesp neergestreken.

'Weesp ligt centraal en het ondernemersklimaat is goed' 

Sander: “We hielden kantoor in de Kinderdijkstraat in Amsterdam en het magazijn zat op weer een andere plek. Dat was veel te versnipperd. We besloten daarom te verhuizen naar een locatie waar we alles kunnen bundelen en die hebben we gevonden in Weesp. Hier hebben we alle ruimte die we nodig hebben om te groeien. En Weesp ligt centraal en het ondernemersklimaat is goed.”

Sander de Klerk (rechts en Melle Schellekens.

Profiel

In Weesp werken momenteel acht mensen op de inpakafdeling, maar dat kunnen er veel meer worden. Of beter: dat worden er meer, want ook de verpakkingsafdeling van Hoorn moet deze kant op komen. “Wij zoeken daarom medewerkers die aan ons profiel voldoen. Over wie we het hebben? Mensen die ouder zijn dan 55, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of een handicap, statushouders, noem maar op. Wij hebben plek voor ongeveer 50 werknemers, waarbij we iedereen in dienst nemen. We zouden ook kunnen samenwerken met maatschappelijke organisaties die zich op dit pad begeven, klopt, maar wij kiezen ervoor om de mensen in dienst te nemen omdat ze daardoor binding met het bedrijf krijgen.”

Inclusieve samenleving

Hun verhaal past perfect in het beleid van de gemeente. Het Gewest Gooi en Vechtstreek maakt momenteel serieus werk van een zogeheten ‘inclusieve samenleving’ (een samenleving waarin in principe iedereen meedoet, ook op het gebied van werk) en Weesp maakt hier deel van uit.

Contact met Weesp liep aanvankelijk wat stroef

Dan denk je: appeltje-eitje, even een telefoontje en ‘kom maar binnen met je knecht', maar het contact liep toch wat stroever. Sander: “We hebben de gemeente gebeld dat we er zijn en aan de telefoon uitgelegd wat we willen en waar we voor staan, maar er werd ons verteld dat er geen belangstelling is. We werken al heel goed samen met Amsterdam en we willen ook samenwerken met Weesp."
Desgevraagd vertelt een woordvoerder dat er ruis op de lijn was, dat bekend is dat er al goed wordt samengewerkt met Amsterdam en dat binnenkort contact wordt gelegd met The Good Roll.

Binnen Weesp

Binnen Weesp wordt trouwens al wel op een ander gebied samengewerkt. Aan het Stationsplein zit het bedrijf Safi Sana en daarmee heeft The Good Roll de verbinding gelegd. Sander: “Safi Sana legt zich onder andere toe op het ophalen van fecaliën om dit te recyclen tot mest. En wat is er niet mooier dan dat Safi Sana dat doet in Ghana en dat de mest vervolgens wordt gebruikt door boeren die voor ons bamboe verbouwen. Ronder kan een cirkel niet zijn.”