In creativiteit kent men tegenwoordig de ware ondernemer. In een hoekje gaan zitten klagen dat het allemaal niets is, schiet in elk geval niet op. Dit beseffen steeds meer lokale ondernemers in vooral de horeca. Beste voorbeeld: steeds meer bedrijven gaan over op het bezorgen van met name maaltijden en dat loopt prima. Niet in de laatste plaats omdat veel Weespers lokale ondernemers ondersteunen.

BierBorrelBox

Ook Wispe Brouwerij heeft een aantal zaken waarmee het zich weet te onderscheiden. Er is allereerst de webshop, waar uiteraard de bieren van Wispe kunnen worden gekocht, maar bijvoorbeeld ook een waardebon om later te verzilveren. Eén van de aanbiedingen die het meest in het oog loopt, is de Wispe BierBorrelBox. Dit is een selectie van vier bieren (met of zonder alcohol) en wat borrelhapjes. En ook is Wispe aangesloten bij de Weesper Box. Sterker eigenlijk, Didi Feuth heeft deze box bedacht in nauw overleg met haar buurman: Remko Vellenga, een van de drie broers Vellenga die Wispe Brouwerij drijven.

Zeven lokale ondernemers

In deze box verzamelen zeven lokale ondernemers hun basisproducten die de deelnemers vervolgens tot en met eind mei vier, zes of acht keer krijgen toegestuurd. En donderdag aanstaande opent Wispe in de Laurentiuskerk (in een speciale plek naast de hoofdingang) de bierwinkel, die vervolgens elke week van donderdag tot en met zaterdag geopend zal zijn.

'Donderdag opent Wispe een bierwinkel'

Geen gebrek

Dus ja, aan creatief ondernemerschap is bij Wispe gelukkig geen gebrek. Maar of het allemaal genoeg is om deze donkere periode door te komen, zal nog blijken want er wordt wel pijn gevoeld. “Het proeflokaal is gesloten. De brouwerij draait nog wel door, maar het proeflokaal is in principe het belangrijkste afzetkanaal en temeer daar de horeca is gesloten, is de omzet van de brouwerij enorm gekelderd.”

Steun

Er zijn, zegt Vellenga, in principe gelukkig steunmaatregelen, maar voor wat betreft Wispe loopt dat nog niet gladjes. “We hebben twee personeelsleden en voor hen hebben we steun gevraagd binnen de NOW-regeling. Op zich een prima regeling, maar vooralsnog dreigen wij als start-up tussen wal en schip te raken. Het UWV toetst namelijk om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage in hoeverre de omzet is gekelderd op basis van de cijfers van boekjaar 2019. In 2019 hadden wij in het proeflokaal nog geen omzet: we vallen dus van nul terug naar nul en daar ligt nu een uitdaging. Daar wordt nu wel aan gewerkt, maar vooralsnog lopen de kosten van de personeelsleden gewoon door.”

'Vooralsnog lopen de personeelskosten gewoon door'

Hartverwarmend

Gelukkig, zegt Remko, denkt en werkt iedereen om Wispe heen zo goed mogelijk mee. “De manier waarop onze contractpartners ons steunen, is echt hartverwarmend”, zegt Vellenga.
Vooruit blikkend naar de toekomst laat hij weten: “We maken ons nu nog geen grote zorgen. Tot en met eind mei kunnen we het allemaal opvangen, maar veel langer moet het niet duren. Dat geldt trouwens niet alleen voor ons, maar voor zowat elke onderneming die het nu moeilijk heeft. Als we daarna nog niet open kunnen, dan hebben we echt een probleem, daar ben ik eerlijk in. Dus laten we hopen dat het zover niet komt. En ik ben positief. Corona ontwikkelt zich momenteel redelijk positief, dus wij zijn positief en optimistisch.”

De bestrating voor de Laurentiuskerk is nagenoeg gereed. Bedoeling is dat hier in de zomer een terras komt.

Anker Weesp

Ook de omzet bij Anker Weesp, de buren van Wispe Brouwerij in de Laurentiuskerk, ligt nagenoeg stil. "Likeuren en jenever zijn luxe producten en daar geven mensen momenteel even niet hun geld aan uit", vertelt Christian Pfeiffer daarover. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Pfeiffer: "Dit geeft ons de mogelijkheid om alles rond de stokerij die hier komt rustig uit te proberen. Ja, we zijn tevreden hoe dit proces loopt. Op enkele kinderziektes na, zoals wat lekkages en slangen die niet helemaal goed zijn aangesloten, gaat het goed. Inmiddels hebben we alle vergunningen binnen dus we mogen stoken en we kunnen nu langzaam aan de gang. We hebben inmiddels al een alcohol gemaakt van suiker. Dat resulteert in een wodka-achtige drank, maar dat is een simpele manier van stoken. Om jenever te kunnen stoken, komt meer kijken en daar gaan we ons nu op richten."

Oranjebitter

Ondertussen is wel een bijzondere Anker Oranjebitter gemaakt. Hiervan zijn honderd flessen gebotteld, waarvan er inmiddels rond tachtig zijn verkocht. "Mensen willen tijdens Koningsdag toch wel iets van een feestje vieren en daar hoort voor veel mensen een Oranjebittertje bij. Bij slijterij Overmars zijn de laatste flessen te koop."