Ook dinsdag, in alweer de vierde week op rij van 'intelligente lockdown', is het komen en gaan van auto's bij de vier afvalscheidingsstations in 't Gooi en de Vechtstreek. De lange files ontstaan doordat slechts een beperkt aantal auto's het terrein op mag vanwege de coronamaatregelen. In Weesp staat de rij auto's regelmatig voorbij de bouwmarkt tot het einde van de straat bij de garage. 

In Hilversum is het druk deze dinsdag. "We noemen het al de nieuwste attractie van Hilversum", aldus een verkeersregelaar. "Afgelopen zaterdag kwamen hier 600 auto's", vertelt haar collega. Tot grote problemen leidt het niet. Enig minpuntje, vertelt de man, was toen er een foto van hem werd gemaakt net op het moment dat hij even een broodje at. Vervolgens kwam die foto op Facebook met de mededeling dat er enorme files waren bij de afvalstations en daar niets aan werd gedaan. Tja...

Even wachten

Maar verder is het autoverkeer heel relaxed. De automobilisten vinden het prima om even te wachten, hebben thuis toch niks te doen. "We zijn hier nu voor de derde keer vandaag", aldus een stel dat thuis de tuin aan het opknappen is. "We rijden de hele tijd op en neer. Wat moet ik dan? Ik kan het moeilijk in het bos gooien. En wanneer moet ik het dan doen?"

Met dat laatste wordt bedoeld dat eigenlijk niemand weet hoe lang die maatregelen nog duren. Een andere man had gehoopt dat het na Pasen wel wat rustiger zou zijn. Maar helaas voor hem, dat blijkt dinsdag allerminst het geval. "Maar als evenementenbeveiliger hoef ik de komende twee maanden toch niet te werken. Het EK voetbal en wat media-events gaan allemaal niet door", vertelt hij.

Of ik nu een half uurtje in de auto zit of thuis maakt ook niet uit"

En dus besloot de man maar even zijn schuur op te ruimen. Maar dan heeft het geen zin om die rommel thuis te laten staan. "Ik breng het maar even weg. Of ik nu een half uurtje in de auto zit of thuis maakt ook niet uit. En nu heb ik ten minste met u een goed gesprek."

(Tekst gaat verder onder de foto)

(Foto: Gooi en Eembode)

De GAD lijkt inmiddels te beseffen dat eerdere oproepen om de afvalscheidingsstations zo veel mogelijk te mijden niet werken. Mensen hebben alle tijd en hebben geen moeite met wachten. Om toch te proberen de drukte iets meer te spreiden gaan daarom vanaf nu alle stations iedere maandag tot 19.30 uur open. Nu is alleen Hilversum die dag tot 16.30 uur open. De openingstijden op de overige dagen blijven ongewijzigd.

Directeur Daniël Walkot van de GAD blijft benadrukken om vooral pas te komen als dat strikt noodzakelijk is. "Met de extra opening op maandag willen we met het oog op de aankomende feestdagen de drukte meer spreiden. Ook willen we hiermee mensen de gelegenheid geven hun afval te brengen die overdag werkzaam zijn in cruciale beroepen." 

Openingstijden op maandag
Bussum 12.00 – 19.30 uur
Huizen 12.00 – 19.30 uur
Weesp 12.00 – 19.30 uur
Hilversum 08.30 – 19.30 uur

Openingstijden rest van de week
Dinsdag t/m vrijdag: alle locaties 08.30 – 16.30 uur
Zaterdag: alle locaties 09.00 – 16.00 uur

Feestdagen gesloten
Maandag 27 april Koningsdag
Dinsdag 5 mei Bevrijdingsdag
Donderdag 21 mei Hemelvaartsdag
Maandag 1 juni Tweede PinksterdagRegelmatig staat ook bij het scheidingsstation in Weesp de hele weg vol wachtende auto's (Foto: WeesperNieuws)