Dokter Burggraaff had graag gezien dat premier Rutte gisteren iets meer hoop had gegeven op een eerste stap terug naar het normale leven, voor zover dat ooit nog terugkomt. Misschien komt dat over vijf dagen, wanneer Rutte met een nieuwe update komt. Maar anderzijds vindt de dokter het ook wel prima dat Nederland door de woorden van de premier nog steeds doorheeft dat we er nog lang niet zijn.

Goede kant op

“We zien en horen dat het de goede kant op gaat. Dat is mooi, maar mensen willen dan ook graag horen wat dat gaat opleveren. Dat er licht is aan het einde van de tunnel. Ikzelf? Ik hoopte daar zelf ook op en de ontwikkelingen in mijn praktijk geven daar ook aanleiding toe. Wij zien dat het aantal corona-gevallen daalt en er wordt meer getest waardoor we kunnen zien of een hoestje of koorts ook inderdaad aan corona te wijten is.”

Tijd nog niet rijp

Maar reëel als hij is, oordeelt hij ook dat de tijd blijkbaar nog niet rijp is. “We moeten ons natuurlijk wel aan de regels houden, dat staat buiten kijf. De moeder die bij een assistent van mij inwoont heeft koorts en tegen haar heb ik gezegd dat ze voorlopig thuis moet blijven. Dat lijkt me nog steeds verstandig. En we gaan ook zeker nog niet soepeler om met het spreekuur. We willen dat de spreekkamer zo leeg mogelijk blijft. Daarom hebben we al die voorzorgsmaatregelen genomen en hebben we beeldbellen ingesteld. Maar mensen met serieuze klachten moeten natuurlijk wel een beroep op ons doen.”

'Mensen met serieuze klachten moeten wel een beroep op ons doen'

De lege wachtkamer is trouwens niet alleen ter bescherming van de patiënten, maar ook van de huisartsen zelf. “Wij kunnen absoluut niet hebben dat er iemand komt die corona onder de leden heeft en ons besmet want dan lopen wij het risico het door te geven aan kwetsbare patiënten”, verklaart Burggraaff.

Verpleeghuizen

Landelijk komen momenteel de donkerste verhalen niet uit de IC-afdelingen in ziekenhuizen, maar uit verpleeg- en verzorgingshuizen. Van de 38 personen in de regio Gooi en Vechtstreek die tot nu zijn overleden aan Covid-19, woonden er 22 in een verpleeghuis zo blijkt uit cijfers van de GGD. Hoe zit dat in Weesp?

'Het beleid van Oversingel deugt'

Burggraaff: “Over Hogewey kan ik niet oordelen want dat heeft een eigen gezondheidsdienst en daar kom ik niet. Maar in Oversingel kom ik wel regelmatig. Daar zijn de deuren op slot en er wordt getest en alle tests die hier zijn afgenomen zijn tot nu toe voor zover wij weten negatief. Het beleid van Oversingel deugt dus.”

Mentale weerbaarheid

Een andere kant van het verhaal is de mentale weerbaarheid en de vele andere kwalen van de bewoners. “De bewoners zijn oud en hebben daarom veelal de meest uiteenlopende kwalen. Een probleem is dat zij geen rechtstreeks contact met hun kinderen hebben. Dat betekent dat wij telefonisch het contact onderhouden en ook hen extra aandacht moeten geven.”

Centraal Corona Centrum

De foto bij dit artikel is van de Weesper huisartsen Marieke Bos en Annemieke den Admirant, die afgelopen week toevallig samen werkten in het Centraal Corona Centrum bij Tergooi Blaricum. Hetgeen de vraag doet opborrelen: in hoeverre legt dit een beslag op de Weesper huisartsen?
“Het CCC draait dag en nacht en alle huisartsen in de regio draaien mee, wij dus ook. Maar van alle uren die moeten worden ingeroosterd, komt 10 procent voor rekening van de huisartsen in Weesp. Dat vergt dus gelukkig relatief weinig van onze beschikbare capaciteit.”