Eerste halte: Station Weesp. Daar wordt de Coronabus uit Amsterdam opgewacht door jongerenwerker Burak Sandikc en buurtsportcoach Ingmar Kolbrink van Versa Welzijn, een ambtenaar voor openbare orde en veiligheid en burgemeester Bas Jan van Bochove. De bus zal diverse hotspots aandoen, waar regelmatig groepen jongeren worden gesignaleerd die zich niet aan de coronamaatregelen houden.

De burgemeester heeft net een rondje door Weesp gemaakt en geen dingen gezien die niet goed gingen deze donderdagmiddag. “Ik ben blij met hoe Weespers met de problemen omgaan, er wordt veel van iedereen gevraagd”, begint hij een korte speech op het stationsplein. De bus moet helpen de boodschap ook over te brengen aan mensen die het nog niet zo nauw nemen met de regels. “Met deze bus willen we op een originele manier in contact komen met onder andere jongeren. Het is een goed middel om, op gepaste afstand, samen het gesprek aan te gaan en nog een keer duidelijk uit te leggen waarom alle maatregelen nodig zijn”, aldus Van Bochove. Op ruime afstand van de toehoorders.Uit Amsterdam

De Coronabus, ook wel Social Distancebus genoemd, rijdt al sinds 31 maart door Amsterdam. Doel is om mensen nog eens uit te leggen hoe de regels om coronaverspreiding te voorkomen ook alweer luiden. 

‘Iedereen kan Corona krijgen’ in het Nederlands, Engels en Arabisch

Chauffeur Lisette Koolmen is met de bus naar Weesp komen rijden. De bus, eerder ingezet bij de actie Amsterdam Ontwapent, begon als Coronabus in Amsterdam Zuid-Oost, vertelt ze. “De ervaring tot nu toe is superpositief. Mensen zijn verbaasd, nieuwsgierig en je ziet ze vaak spontaan meer afstand nemen als ze de boodschap horen. Telefoons worden getrokken en er zijn al veel filmpjes gedeeld op internet. Tot in Marokko aan toe.”

Langs de hotspots

Die boodschap (Iedereen kan corona krijgen. Corona discrimineert niet. Blijf thuis. Ga alleen naar buiten als het moet. Houd altijd 1,5 meter afstand. Hou je aan de regels. Anders kun je een boete krijgen van 400 euro per persoon) is in maar liefst twaalf talen beschikbaar. In Weesp is gekozen voor slechts drie talen: Nederlands, Engels en Arabisch. 

Na een kwartiertje Stationsplein wordt het tijd om te gaan rijden. “Want juist door rond te rijden, trek je de meeste aandacht”, weet Koolmen. Het volume van de luidsprekers gaat een paar streepjes omhoog. Samen met de jongerenwerkers wordt de volgende hotspot gekozen. Nagekeken door verbaasde reizigers die net uit het station komen, rijdt de bus weg. Inderdaad: telefoontjes worden tevoorschijn gehaald, foto’s en filmpjes gemaakt en veel lachende gezichten.

Telefoons en duimen gaan de lucht in als de bus langsrijdt

Misschien ligt het aan het tijdstip, en zitten alle jongere en oudere Weespers net aan tafel, maar in Aetsveld kan de bus snel weer weg. Het pleintje bij de sporthal is uitgestorven. Bij winkelcentrum Hogeweij is het iets drukker en daar steken buurtbewoners die hun tuin uitlopen om te zien waar dat geluid toch vandaan komt, spontaan een duim op naar de bus. Anderen, uit de doelgroep, blijven op grote afstand van de bus. Maar wel weer die telefoons om een filmpje te maken. Hier en daar wordt schielijk een stukje opgeschoven om 1,5 meter afstand tot elkaar te bereiken.

Gesprekken

Op de schansen en later bij de skatebaan in Aetsveld is het wat drukker. Buurtsportcoach Kolbrink probeert het gesprek aan te knopen met de jongeren, waarvan hij er ook veel kent. Vaak krijgt hij begrip en een enkele grote mond. “Stoer doen, ik ga daarover geen discussie aan”, zegt hij. “De meeste reacties zijn respectvol. En ik zie ook veel jongeren die zich goed aan de regels houden. Ik vind het heel leuk om met die gasten in gesprek te gaan. Ik waarschuw ze ook: zorg nou dat je geen boete krijgt.”

Jongeren, maar ook hun ouders

De doelgroep van de Coronabus, dat zijn dan wel de jongeren, maar zeker niet alleen, zegt Kolbrink. “We willen zoveel mogelijk inwoners bereiken en juist ook de ouders van de jongeren.” 

‘Niet alleen jongeren beboeten, ook ouders aanspreken’

Tot zijn verbazing treffen ze deze avond ook een clubje jongeren die, in het zicht van hun ouders, te dicht bij elkaar staan. Maar nog vaker zijn jongeren samen buiten het blikveld van hun ouders. “Ik denk dat we het probleem niet kunnen oplossen door alleen jongeren te waarschuwen en beboeten. Ook de ouders moeten worden aangesproken en misschien, als het ze niet lukt om hun kinderen zich aan de regels te laten houden, ze daarbij ondersteunen.”


Herhalen

Na een rondje Weesp eindigt de Coronabus weer bij het station. Wat Kolbrink betreft is het voor herhaling vatbaar. “Zeker als er de komende periode niets verandert, als er steeds meer moet worden gewaarschuwd, meer boetes uitgedeeld en de sfeer minder gezellig wordt.  Als de bus nog eens komt, ga ik graag weer mee. Het is goed om de boodschap te blijven herhalen.”