Waar de huisartsen direct na het uitbreken van het corona-virus het belachelijk druk hadden en ook alles moesten voorbereiden, is er nu relatieve rust in de tent. De huidige situatie appelleert daarmee weer aan de pre-coronatijd, maar even uitpuffen is er nog niet bij. 

'We zijn er nog steeds druk mee' 

Test afnemen

"Als aan het begin een patiënt kwam die hoestte en koorts had, dan zeiden we dat ze vooral thuis moesten blijven omdat het veel weg heeft van corona. Maar nu vragen we of het misschien beter is dat er een test wordt afgenomen, dus we zijn er nog steeds druk mee. En, zoals eerder al gezegd, komen er ook weer patiënten met andere gevallen bij de huisarts", legt dokter Burggraaff uit.

Begeleiding

Maar corona loopt absoluut nog door. En daarbij doet de huisarts tegenwoordig ook aan 'corona-begeleiding.' Burggraaff: "Als je ouder bent dan 75 , je hebt al een broze gezondheid en dan krijg je corona erover heen, kun je je afvragen of je nog naar het ziekenhuis wil. Dat is een afweging die elke huisarts elke patiënt wel laat maken. Afgelopen periode had ik een patiënt in die leeftijdscategorie die besloot niet te gaan en die is inmiddels herstellende."

Verbolgen

Is dat geen gekke situatie: een huisarts die je afraadt naar het ziekenhuis te gaan? "Die vraag is ook gesteld in de Tweede Kamer en daar was men zeer verbolgen over zulke vragen van huisartsen. Schandelijk vond men het. Maar dat is helemaal niet schandelijk, maar juist heel gewetensvol. Want stel dat je wel naar de intensive care gaat en je komt er niet meer af? Daar zijn ook voorbeelden genoeg van. Iedereen moet zelf die afweging maken. Wij adviseren ook niet dat iemand niet moet gaan, maar geven mee dat er een keus is."

'Wij adviseren niet om niet naar het ziekenhuis gaan, maar geven mee dat er een keus is'

Binnen deze periode ligt alles rond corona onder een vergrootglas, maar volgens Burggraaff is er niets nieuws onder de zon. "Ik en dat geldt voor alle huisartsen, maak wel vaker mee dat mensen de afweging maken om niet meer de molen in te gaan, zoals dat dan wordt genoemd. Dus er is niets nieuws onder de zon. Alleen ligt het nu allemaal gevoeliger."

Wachtkamer aangepast

Burggraaff, en ook dit geldt voor de meeste huisartsen, heeft inmiddels de wachtkamer aangepast aan de anderhalvemeter-economie. Maar het liefst wil Burggraaff ook hierna zo min mogelijk mensen in de wachtkamer. "Voorheen had je soms tien mensen in de wachtkamer en dat kan niet meer. Hoe ik dat oplos? Iedereen moet een afspraak maken en als iemand met de auto komt, dan laten we hem of haar in de auto wachten totdat de dokter beschikbaar is." 

Iedereen kan worden getest

Komen we bij de testen. Het beeld bestaat dat alleen personen kunnen worden getest die in de zorg en het onderwijs werken, maar in feite kan iedereen om een test vragen. Alleen: voor een aantal beroepen is de financiering geregeld via de overheid, terwijl iedereen die daar niet onder valt ook een test kan aanvragen, maar die zelf moet betalen. Kosten? Burggraaff schat ze in rond 85 euro.

'Iedereen kan zich laten testen, alleen is de financiering dan anders'

"Er kwam van de week een patiënt die graag wilde werken maar dat niet mocht, omdat hij klachten had. Deze vroeg hoe hij daarmee moest omgaan en of hij ook een test kan laten uitvoeren. Ja dus, dat kan."

De testen worden afgenomen in het speciale testafnamecentrum dat sinds kort in Burggraaff’s garage aan de Papelaan is ingericht, maar waarvan de organisatie verder buiten zijn praktijk valt.