Wie in de lunchpauze met de broodtrommel in de hand op zoek gaat naar een bankje, weet dat hij niet zomaar moet neerploffen. Voor je het weet zit er vogelpoep op de achterkant van je jasje of broek. Het goede nieuws is dat je op het bankje in park Zeerust (Oversingel) de vogelpoep niet kunt missen. Een blik is genoeg om te weten dat je beter een ander bankje kunt zoeken. Het slechte nieuws is dat het hier gaat om de gedenkbank die Kors Breijer maakte om dr. Sjoerd Wartena te eren, die in WO II omkwam.

'Verdrietig' 

Het is Hans Hoogendoorn uit Soest die ons hierop wees. Hij is in 1945 geboren in Weesp, schrijft hij, en noemt een van de aantrekkelijke kanten van ons historische stadje 'de zorg voor het rijke erfgoed, zoals gedenktekens en monumentale gebouwen'. Daarom moest hij zich even achter de oren krabben toen hij bij een bezoek aan zijn geboorteplaats langs de Wartenabank kwam: "De bank staat er verdrietig bij, met overal onkruid en vol vogeluitwerpselen. Wat jammer. Weesp, dit kunnen jullie veel beter. Zeker omdat het hier een eerbetoon aan een markante Weesper betreft."

'Dit kan beter, het betreft hier een eerbetoon aan een markante Weesper' 

Een aantal jaar geleden dook de Weesper kunsthistoricus Yuri van der Linden in de rubriek 'In Beeld' voor het WeesperNieuws in het verleden van de kunstwerken die de openbare ruimte van Weesp sieren. Hij schreef in december 2012 het volgende over de gedenkbank:  

Uit 'In Beeld'

'Zeerust is het park met de grootste beeldendichtheid van Weesp. Twee gedenktekens en een onlangs onthuld beeld van Dieuwke Tamsma sieren dit parkje 'ter grootte van een krant' (vrij naar J.C. Bloem). De gedenkbank voor dr. Sjoerd Wartena is het grootst, maar ook het minst bekend, aangezien de pijler met opschrift zich wat verborgen ophoudt. Nietsvermoedende voorbijgangers ontgaat het vast dat de bank verbonden is aan twee lokale beroemdheden, wier namen voortleven in een straat en een school.' 

Zeven jaar na zijn overlijden werd er een school naar Kors Breijer vernoemd

Over Kors Breijer (1894-1957) zocht Van der Linde uit: 'Hij werkte enige tijd op het kantoor van architect Jan Wils. Hij werkte onder meer mee aan het Olympisch Stadion in Amsterdam. Uiteindelijk werd hij directeur van gemeentewerken te Weesp. Van zijn hand zijn onder meer het voormalige zwembad aan de Utrechtseweg, het voormalige noodslachthuis aan de Papelaan en de hier besproken gedenkbank. Breijer was 17 jaar lid van de Vereniging ter Bevordering van het Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Weesp en Driemond. Na zijn overlijden werd de in 1964 geopende school aan de Rembrandt van Rijnstraat naar hem vernoemd." 

Bomsplinters

Tot slot gaat de kunsthistoricus in op de tragische dood van de huisarts: 'Over dr. Sjoerd Wartena (1876-1945) en het ongeluk waarbij hij om het leven kwam is al uitvoerig geschreven door Dick van Zomeren. Wartena, afkomstig uit Friesland, was sinds 1917 als huisarts in Weesp actief. Tijdens een wandeling naar Driemond werd hij tijdens het mislukte bombardement op de Merwedebrug op 18 maart 1945 geraakt door bomsplinters, waaraan hij twee dagen later bezweek. Een inzameling onder zijn patiënten zorgde ervoor dat in 1948 de Wartenabank verrees in Park Zeerust, schuin tegenover de voormalige dokterswoning. De uitvoering was in handen van de firma Albert Vree. De onthulling was op 9 juli 1948.' 

'Alle 45 kunstwerken worden elk jaar geïnspecteerd en schoongemaakt'

De bank met daarnaast een gedenkplaat staat op de Weesper lijst van Kunst in de openbare ruimte. De gemeente Weesp laat desgevraagd weten dat het onderhoud en beheer van de kunst in de openbare ruimte, net als in Amsterdam, is uitbesteed aan onderhoudsbedrijf Kunstwacht uit Delft. "Dat is sinds 2019. Jaarlijks worden de 45 kunstwerken in de openbare ruimte geïnspecteerd, schoongemaakt en zo nodig beschermd, bijvoorbeeld door een bepaalde waslaag aan te brengen. De mensen van Kunstwacht hebben ook een signalerende rol en worden door de gemeente of Weespers op zaken geattendeerd. In overleg met de gemeente wordt dan besloten of aanvullend onderhoud of schoonmaak nodig is." 

Kijken naar frequentie 

Is de Gedenkbank wellicht aan de aandacht van Kunstwacht ontsnapt? "Nee, dit gedenkbankje staat in een parkje met bomen eromheen waardoor met name in het voorjaar en de zomermaanden deze vervuiling kan ontstaan", klinkt de uitleg van de gemeente Weesp. "Het bankje is eind april nog schoongemaakt en voor aanstaande vrijdag staat er ook weer een schoonmaakbeurt op de planning. We gaan bekijken of vaker schoonmaken mogelijk is."