Als de redactie even niets te doen heeft - en dat komt heel zelden voor - grijpen we de kans om zelf een beetje te grasduinen naar leuke onderwerpen. Tijdens zo'n zoektocht stuitten we laatst op een hele aparte foto. Daarop staat prins Claus samen met honderden Weespers op het Grote Plein te lachen om twee malle honden. 

Terug in de tijd

Voor het verhaal achter deze foto, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Archief, moeten we 45 jaar terug in de tijd. Op maandag 12 mei 1975 nam Weesp een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in gebruik. Het ging om een zuiveringssysteem met onder meer oxidatiebedden, een voorbezinktank en een nabezinktank - toen nog helemaal je van het. Er werd groots uitgepakt. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus (1966–2002) kwam er zelfs speciaal voor naar Weesp. 

Wat Claus met water had is onbekend, maar hij duwde ook WA het watermanagement in 

Wat de echtgenoot van prinses Beatrix (zij was toen nog geen koningin) precies met water had, is niet helemaal duidelijk maar feit is dat Claus in 1974 de spaarbekkens in de Biesbosch opende en in 1976 aanwezig was bij de ingebruikname van het nieuwe drinkwaterbedrijf van Amsterdam. Ook gaat het verhaal dat Claus degene is geweest die zijn zoon Willem-Alexander adviseerde zich te verdiepen in watermanagement, dus de Jonkheer van Amsberg zal oprechte interesse in waterbeheer hebben gehad.

Wandeling door de stad

In Weesp werd Claus welkom geheten door Cees Kooiman, die toen al 14 jaar burgemeester van onze stad was en klein een half jaar na zijn ontmoeting met de prins met pensioen zou gaan. Er werd eerst een korte wandeling door de stad gemaakt. Daar is dankzij hetzelfde Nationaal Archief ook een foto van. Hierop is te zien hoe Prins Claus in de voor hem zo kenmerkende loophouding (serieus, laat google daar maar eens op los) met zijn armen op zijn rug via de Groene Brug de Oude Gracht oversteekt. Rechts op de foto zie je op de achtergrond banketbakkerij C. Bos, hier zit tegenwoordig het Italiaanse restaurant Passata.  


Burgemeester Cees Kooiman (met ambtsketting) laat Prins Claus de binnenstad van Weesp zien. 

De wandeling voert de heren naar het Grote Plein, waar een flinke menigte zich heeft verzameld om een glimp van de prins op te vangen. Waarom de ingebruikname juist hier plaatsvond en niet aan de IJsselmeerlaan, waar de rioolwaterzuivering staat, hebben we niet kunnen terugvinden. Het gezelschap houdt halt voor het bordes, waar (wellicht speciaal voor de gelegenheid?) een grastapijt ligt. Dan gebeurt er iets onverwachts. Iemand in het publiek heeft zijn honden niet aangelijnd en die schieten uitgerekend tijdens het officiële moment de open ruimte in. Ze kijken daar wat rond en nu zijn wij geen Cesar Millan maar het zou ons niet verbazen als de grootste van de twee op het punt staat zijn territorium af te bakenen. 

Ligt het aan ons of lijkt de hond van plan te zijn een plas (of erger) te doen?

Watermanagement 

Burgemeester Kooiman besluit eigenhandig in te grijpen en doet een poging de loslopende hond te vangen. Hij lijkt hierbij te lachen maar we kunnen het ons goed voorstellen als er op dat moment een paar krachttermen door zijn hoofd schoten. Wie het duidelijk wel heel amusant vinden zijn de omstanders, ook prins Claus kan zijn lachen niet bedwingen. Mooie foto, deze hond is eigenlijk de uitvinder van de hedendaagse photombomb, waarbij iemand iets geks doet om de foto te 'stelen'. 

Niets blijft

Inmiddels zijn we 45 jaar verder. Burgemeester Kooiman overleed al in 1979, prins Claus in 2002 en de destijds zeer moderne waterzuivering heeft ook het einde van haar levensduur bereikt. Het systeem voldeed al jaren niet meer aan de eisen van de huidige tijd. De nieuwe rioolwaterzuivering is onlangs in gebruik genomen, al bevindt zich dat nog in de testfase. Tim Leeuwerke, woordvoerder van Waternet zegt hierover: "We gaan binnenkort aan de laatste testperiode beginnen, dan gaat de aannemer aantonen dat alles zonder stroringen werkt. Rond september plannen we een officieel openingsmoment." De aanbesteding voor de sloop van de oude zuivering loopt op dit moment en er wordt deze zomer nog gestart met de sloopwerkzaamheden: "Naar verwachting zijn deze in het najaar klaar en wordt direct daarna het terrein opnieuw aangeplant en dergelijke." 


De oude rioolwaterzuivering. Een groot deel van de tanks is niet meer nodig en wordt gesloopt. 

Meer weten over de nieuwe, uiterst moderne en duurzame RWZI? Hieronder het artikel dat WN Extra-journalist Hans Peijs over deze installatie schreef: