Twee nieuwe terrassen. Hier mag Weesp zich op verheugen op maandag 1 juni. Waarschijnlijk later volgende week komt er nog een derde nieuwe terras bij. Maar op Tweede Pinksterdag gaat het om uitbreiding met een relatief klein en aan de andere kant met meteen het grootste terras van Weesp. De laatste komt voor de ingang van Brouwerij Wispe in de Laurentiuskerk. "Omdat we het hele kerkplein mogen benutten, gaan we van nul naar 75 zitplaatsen”, jubelt Remko Vellenga van Wispe. 

Hangen en wurgen

De afgelopen periode was het, vertelt Vellenga, voor Wispe overleven, temeer daar het proeflokaal met brouwerij vooralsnog niet in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming omdat er in 2019 nog geen omzet is gedraaid. “We hadden een omzet van nul omdat we nog niet open waren en dit jaar hebben we ook nauwelijks tot geen omzet vanwege corona. We zijn dus van nul naar nul gegaan en dat is geen daling in de omzet.” 

Blikvanger 

Maar nu gaat Wispe volle bak. “We kunnen op het terras 38 tafels zetten en aan elke tafel kunnen twee personen zitten, dus dat is samen goed voor 76 personen." Ook de openingstijden worden meteen aangepast: vanaf maandag is Wispe elke dag vanaf 9 uur open. Binnen mogen zoals overal dertig personen zijn. Wispe heeft gekozen voor drie shifts om de tafels optimaal te bezetten.

Ons Backhuys

Het tweede nieuwe terras komt bij Ons Backhuys aan de Nieuwstraat. Eigenaresse Daphne Schilder is drie jaar bezig geweest met de vergunning die op 17 april afkwam. Voor de deur sneuvelen drie parkeerplaatsen voor een terras met waarschijnlijk zes zitplaatsen. Op het moment dat Schilder het terras uitzet, komen er paaltjes uit de grond bij wijze van markering. Op 1 juni gaan de winkel en dus ook het terras nog niet open, maar op 2 juni zeker wel. "We zijn er zo blij mee, ik heb er heel veel zin in om vanaf 2 juni onze gasten, binnen én buiten, weer te ontvangen", laat Schilder weten.

Eind volgende week

Bij restaurant Il Bocconcino da Rimini komt het derde nieuwe horecaterras. Tamara van Stroe heeft de vergunning binnen, maar het terrasmeubilair laat nog even op zich wachten. "Ik hoor net dat de spullen er niet voor aankomend weekend zijn", baalt ze. "Maar eind volgende week moet zeker lukken." Het gaat hier om naar schatting twaalf plekken. 

Niet aantrekkelijk

Bij zo ongeveer de buren van Ons Backhuys, bij Proeverij De Kroon, zijn voor de deur ook parkeerplaatsen waar makkelijk een terras zou kunnen worden ingericht. Sterker nog, dat was er lang geleden. Om die reden zijn de parkeerplaatsen daar ook een maatje groter dan de andere parkeerplekken: dan zaten de gasten wat ruimer. Maar een nieuw terras gaat er niet komen. "Je hebt hier tot hooguit half twaalf zon waardoor dit geen aantrekkelijke plek is voor een terras", meldt Matjan van Kessel van het restaurant. Achter is nog wel een terras, maar dat is niet bijster groot. Met twaalf man borrelen houdt het daar wel op. Bij De Kroon doen ze overigens niet zoals bij veel andere restaurants aan shifts. "Daar beginnen wij niet aan want wij vinden het verschrikkelijk ongezellig om mensen weg te sturen omdat hun tijd erop zit."

Een list

Rinze Bruinsma, eigenaar van Café diner 't Weesperplein aan de Slijkstraat, ziet het aantal zitplaatsen van zijn terras aan de achterzijde teruggaan van 68 maar 25 en aan de voorzijde van drie tafels met elk vier plekken naar twee met twee plekken elk. Maar Bruinsma is erg van van 'Tom Poes, verzin een list': hij heeft toestemming om voor boekwinkel PeZZi PaZZi, bakkerij Abbekerk en Style Lien (onder andere woonaccessoires) ook twee tafels neer te zetten op het moment dat deze zijn gesloten.  

Handtekening van de buren

Er zijn vier ondernemers die voor het lopend terrasseizoen (dit loopt dit jaar tot eind oktober) bij de gemeente hebben gevraagd om een ruimer terras. Burgemeester van Bochove heeft laten weten dat de gemeente zich soepel opstelt, maar er is wel een belangrijke voorwaarde. Die is dat omwonenden binnen een straal van 10 meter op een tekening met een handtekening hun goedkeuring moeten geven aan de nieuwe situatie.

'Wij draaien geen shifts want we vinden het heel ongezellig om mensen weg te sturen'

Ook Pieter Kors van Café 't Helletje kijkt reikhalzend uit naar maandag 1 juni. Hij heeft nog een verrassing in petto zegt hij, maar welke laat hij nog even in het midden. Naast blijdschap dat 'de tent' weer open mag, maakt hij zich ook zorgen. Zorgen om de omzet - het is namelijk een heel gepuzzel om die 1,5 meterregel in acht te nemen - maar vooral zorgen om de gasten. "Een café leeft en laat gasten van opbloeien, het samenzijn, gevoel van geborgenheid, nieuwe vrienden maken, samen drinken, lachen, discussiëren, mopperen en huilen, kan dit straks nog wel?", vraagt hij zich af.

Gezonde verstand

Vorige week deed burgemeester Bas Jan van Bochove in de podcast op WeesperNieuws een beroep op het gezonde verstand van horecabazen en bezoekers. Hij vertrouwt erop dat het er maandag keurig aan zal toegaan. Lukt het onverhoopt niet, dan is het in de eerste plaats aan de uitbater om in actie te komen. Kors vindt dat maar niks, een cafébaas die ook politieagent moet spelen. Natuurlijk is er ook in't Helletje wel eens wat en hij weet hoe hij met dat bijltje moet hakken, maar het strookt niet met zijn gevoel van gastvrijheid. "Wij hopen dat u accepteert dat wellicht in het begin, een bezoek aan ons anders zal zijn dan vóór corona. Het is even niet anders, maar als we het samen doen hopen wij dat de ziel van al dit soort unieke zaakjes niet verloren zal gaan", aldus Kors.

Verruimen

Jordi Dekker van café-restaurant Aaltje heeft normaal 45 plekken op het terras, maar door de nieuwe regels is dit gereduceerd tot twaalf. Wel heeft hij bij de gemeente aangevraagd of het terras wat ruimer kan, maar hij wacht nog op antwoord. Hij heeft wel goede hoop. "De burgemeester heeft laten weten dat er mogelijkheden zijn om het terras te verruimen zolang de buren er geen bezwaar tegen hebben. Ik heb handtekeningen opgehaald van omwonenden en ook bij bewoners aan de overkant van Smal Weesp en niemand heeft bezwaar. Tot nu toe heb ik nog geen antwoord, maar ik hoop er wel op." 

'Ik heb handtekeningen opgehaald van omwonenden en iemand heeft bezwaar tegen een ruimer terras'

Twee shifts

Binnen gaat Dekker per avond twee shifts draaien. "Grote groepen bied ik een plek in de zaal achterin aan. Nee, dat is niet boven op de 30 man. Maar als je met een groep bent en je zit anderhalve meter van elkaar, dan moet je zo naar elkaar schreeuwen. Voor  de andere gasten is dat niet prettig."

Inmeten

Bij café Toeters&Bellen hebben ze nu ook nog geen idee hoeveel personen op het terras kunnen plaatsnemen. Er is een aanvraag gedaan voor uitbreiding, maar die valt weer weg tegen het feit dat er, zoals was gehoopt, geen vier maar twee mensen aan een tafel mogen zitten. "Vanmiddag gaan we inmeten welke mogelijkheden er zijn. In totaal hopen we rond 50, 60 personen kwijt te kunnen, maar ik kan daar nog niets over zeggen", laat Mathijs van Dijk weten.