"We hebben het mooiste terras van het Gooi", zegt Evert. "En het is ook groot, maar toch moet niet iedereen tegelijkertijd komen als we op 1 juni om 12.00 uur opengaan", meldt hij verwijzend naar de coronamaatregelen dat er wel 1,5 meter afstand moet worden gehouden en drukte vermeden.

Renovatie

Het museum zou volgens de coronamaatregelen ook open mogen, maar dat kan nog niet. "We hebben besloten om een renovatie van de museumzalen naar voren te halen, toen bleek dat we nog wel even gesloten zouden zijn. We zijn ze ook aan het verduurzamen." Tegelijkertijd wordt de beveiliging nog meer aangescherpt.

'We hebben het mooiste terras van het Gooi'

"Twee weken nadat we gesloten waren hebben we met de diefstal van een Van Gogh te maken gehad. Ondanks adequate beveiliging. Daar hebben we nu weer van geleerd en we pakken dat ook meteen aan. De kunstwerken hebben we toen ook meteen opgeborgen en we hebben gekeken of de renovatie naar voren konden halen. Dat is gelukt. Zo hebben we van de nood toch een deugd kunnen maken en geprobeerd van de tijd dat we gesloten zijn gebruik te maken. Dan hoeven we in 2021 niet dicht."

Onzekerheid

Door de coronocrisis zijn de financiën op dit moment een grote onzekerheid. "Het is natuurlijk gek om nu geld uit te geven, maar dat geld voor de renovatie hadden we al en was hiervoor bedoeld. Dat blijft buiten de exploitatie en konden we dus naar voren halen. Op dit moment hebben we natuurlijk geen bezoekersinkomsten en we weten niet hoe we het jaar doorkomen als het gaat om die exploitatie."
Met de opening van de beeldentuin kan via de horeca in ieder geval wel wat geld in het laatje komen.

'Het is natuurlijk gek om nu geld uit te geven, maar dat geld voor de renovatie hadden we al en was hiervoor bedoeld'

"Maar normaliter hebben we ook veel zakelijke evenementen. We hebben fantastische jaren gedraaid, 2018 en 2019 waren recordjaren. Doordat de kosten na de verbouwing ook hoger zijn, is het toch heel moeilijk om geld over te houden en we hebben dus ook geen reserves. Normaliter houden de onderdelen elkaar wel in balans. Als het in de theaterwereld wat minder gaat, haal je geld binnen met evenementen of het museum. Nu ligt echt alles stil."

Regelingen

"Als we opengaan, mogen er ook nog minder mensen naar binnen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. We maken gebruik van de NOW-regeling van het Rijk, maar dat is de enige regeling waar we gebruik van maken. Wij zorgen zelf voor 94 procent van ons inkomen. We worden daardoor harder geraakt dan instellingen die soms wel 50 procent subsidie krijgen. We wachten af wat voor regelingen er eventueel nog komen. Het Rijk en de provincie zijn nog druk bezig."

'Wij zorgen zelf voor 94 procent van ons inkomen' 

De wethouders van alle gemeenten van Noord-Holland riepen samen met de gedeputeerde de minister namelijk al op om ook oog te hebben voor regionale musea. "Maar we kijken zelf ook wat we voor mogelijkheden hebben. Zo is er deze week de Anjeractie van het Prins Bernhard Fonds. Dat is deze keer een digitale collectie. Mensen krijgen een berichtje via de telefoon of kunnen ons steunen via de website SingerLaren.nl. Bij het laatste nieuws staat daar meer over."

Veilig voelen

"Daarnaast zijn we nog met andere plannen bezig, maar die staan in de kinderschoenen. We moeten kijken hoe dat allemaal in te passen is met de coronamaatregelen. Als we iets doen, moeten we dat goed doen en moet iedereen zich er veilig bij voelen. Wat betreft het museum hebben we het geluk dat we ruim opgezet zijn."

Tijdslot

"Mensen kunnen straks online een kaartje kopen en een tijdslot reserveren. Zo houden we het maximum aantal bezoekers goed in de gaten. Er is al een natuurlijke looprichting en mensen kunnen aan het einde rechtstreeks de tuin in en zo weer het gebouw in naar de garderobe. We gaan nog door met de tentoonstelling Spiegel van de Ziel. Die werd al heel goed bezocht voordat we dichtgingen."