Wethouder Marjolein Moorman: "Mensen kunnen nu makkelijker een beroep doen op onze hulp."
Wethouder Marjolein Moorman: "Mensen kunnen nu makkelijker een beroep doen op onze hulp." Foto: gemeente Amsterdam

De gemeente vereenvoudigt en versoepelt regels voor bijzondere bijstand

Maatschappelijk

WEESP - Inwoners van de gemeente Amsterdam met weinig geld kunnen vanaf 2024 vaker en gemakkelijker een beroep doen op bijzondere bijstand. 

Dit is de regeling waarmee mensen die te maken krijgen met onvoorziene kosten, onder voorwaarden financiële ondersteuning kunnen krijgen. De regels die bepalen of een aanvrager in staat is om bepaalde kosten zelf te betalen of niet, worden gemakkelijker en er worden minder bewijsstukken opgevraagd. 

Bijzondere bijstand

Wie plotseling te maken krijgt met onvoorziene kosten kan een beroep doen op bijzondere bijstand. Een belangrijke voorwaarde is dat iemand deze kosten niet kan betalen van het eigen inkomen of spaargeld en dat er geen andere regeling is die deze kosten kan vergoeden. 

Bijzondere bijstand wordt bijvoorbeeld verleend voor het betalen van een bewindvoerder in het geval van ernstige schulden, de advocaatkosten, voor de kosten van het inrichten van een woning bij een onverwachte, noodzakelijke verhuizing, maar ook voor de aanschaf van spullen die iemands thuissituatie aanzienlijk verbeteren, zoals een bed, koelkast of kinderspullen.

Inkomen eenvoudiger door te geven

Het wordt voor bewoners die een aanvraag doen voor bijzondere bijstand gemakkelijker om de hoogte van hun inkomen door te geven. De gemeente laat voortaan namelijk landelijke toeslagen, allerlei belastingteruggaven en uitgesteld inkomen zoals vakantiegeld buiten beschouwing, wat betekent dat burgers informatie hierover ook niet meer aan de gemeente hoeven door te geven. Bewoners kunnen in de toekomst dus simpelweg de hoogte van hun maandelijkse inkomen doorgeven.

Verruiming 

Mensen die hulp krijgen bij schulden of bij wie het inkomen wordt ingehouden, kunnen nu gemakkelijker speciale financiële ondersteuning krijgen. Ook als je een eigen huis hebt, kun je vaker bijstand aanvragen, omdat het bedrag dat je mag houden voor je huis wordt verhoogd naar 235.000 euro.

Dit betekent dat het geld dat op papier van jou is, minder vaak een probleem zal zijn als je hulp nodig hebt. De periode waarin je bijstand kunt krijgen als je (tijdelijk) hoge woonkosten hebt, wordt langer en gaat van 6 naar 12 maanden. Ten slotte wordt de hardheidsclausule, die wordt gebruikt als de regels onwenselijke situaties veroorzaken, eenvoudiger gemaakt. Hierdoor kan de gemeente gemakkelijker aangepaste hulp bieden.

Wethouder Moorman (Armoede en Schuldhulpverlening): “Toeslagen en regelingen maken het vaak onnodig ingewikkeld voor mensen die het al moeilijk hebben. Ingewikkelde regels of het moeten aanleveren van veel bewijsstukken kunnen ervoor zorgen dat mensen überhaupt geen hulp meer vragen, terwijl ze dit wel nodig hebben en hier recht op hebben. Met een eenvoudiger proces voor het aanvragen van bijzondere bijstand kunnen inwoners van de gemeente Amsterdam, die onverhoopt financieel in de knel raken, makkelijker een beroep doen op onze hulp. Ook zorgen we ervoor dat mensen vaker aanspraak maken op bijzondere bijstand.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant