Afbeelding

Checklist voor startende zzp’er

Advertorial

Overweeg je om als zzp’er aan de slag te gaan? Verdiep je dan eerst goed in het ondernemerschap alvorens je de knoop doorhakt. Er komt immers behoorlijk wat op je af als zelfstandig ondernemer. Om ervoor te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt, zetten wij hier 4 dingen op een rijtje die je niet mag verzegeten als startende zzp’er.

1. Schrijf jezelf in bij de Kamer van Koophandel

Voordat je als zzp’er aan de slag kunt, moet jij jezelf inschrijven in het handelsregister. Hiervoor richt jij je tot de Kamer van Koophandel. Dit eerste puntje lijkt misschien een open deur, maar we willen het niet onbelicht laten. Je kunt namelijk niet aan de slag als zzp’er als jij je niet ingeschreven hebt. Zorg er daarom voor dat dit geregeld is voordat je van start gaat met jouw werkzaamheden.

2. Open een zakelijke rekening

Volgens de wet ben je in Nederland niet verlicht om een zakelijke rekening te openen wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Toch is zo’n rekening wel handig. Hiermee scheid je zakelijk geld en privégeld namelijk van elkaar. Wil je een zakelijke rekening snel openen? Richt je dan tot het internet. Open een zakelijke rekening overigens nooit bij de eerste de beste aanbieder, maar verdiep je hier eerst goed in. Je wilt immers geen spijt krijgen van een zakelijke rekening voor zzp openen.

3. Schaf een boekhoudprogramma aan

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw bedrijf. Heb je hier geen kaas van gegeten? Schaf dan een boekhoudprogramma aan. Dit programma vertelt jou precies wat je moet doen, waardoor je jouw boekhouding niet uit hoeft te besteden. Hierdoor bespaar je behoorlijk wat geld. Zoek je nog een geschikt boekhoudprogramma? Kijk dan eens op de website van Ubari.

4. Sluit verzekeringen af

Tot slot moet je niet vergeten om verzekeringen af te sluiten. Als zzp’er kun je uit verschillende verzekeringen kiezen. Wij raden je aan in ieder geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering ook het overwegen waard. Je draait in dat geval niet zelf op voor de kosten die je tijdens jouw werk veroorzaakt aan (spullen van) anderen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant