Afbeelding

Post en pakketten: toen en nu

Advertorial

Parallel aan de digitale technologie heeft ook de wereld van de post en pakketten een ontwikkeling doorgemaakt. Deze voert vanzelfsprekend veel verder terug. Het is wel eens leuk de huidige situatie naast die van vroeger te leggen. Hoe oud is een dienst als PostNL? Wat was een telegram? Waar kocht je concertkaartjes? 

Veilig en snel verzenden

Anno nu is het wel eens lastig om de juiste pakketdienst te kiezen, zeker voor ondernemers kan dit lastig zijn. Daarvoor is het verzendplatform KeenDelivery.com in het leven geroepen, deze kiest voor ondernemers de beste, snelste en meest betrouwbare pakketdienst. Brievenbuspakjes versturen is daarmee makkelijker dan ooit. Het is overigens bijzonder dat we dat nog steeds doen, in een tijd waarin de grote bedrijven hun best doen alles te digitaliseren. Tegelijk is dat logisch: er zullen eeuwig pakketten van A naar B verplaatst moeten worden.

Meer dan 200 jaar oud

Er was een tijd dat de postbode een man in uniform was. In 1810 was er bovendien de Postwet, waarin het staatsmonopolie op het verzenden van post was vastgelegd. Dit is niet meer zo, maar pas sinds de jaren ‘80. Sindsdien kan het ook een scholier zijn, die als bijbaantje in zijn dagelijkse kleding door de wijken loopt met stapels brieven, kaarten en alles wat maar door de wettelijk vastgelegde afmetingen van een brievenbus past. We kennen PostNL als een van de aanbieders, maar dit bedrijf bestaat dus al meer dan 200 jaar. 

Slaapzak op de stoep

Voor het verzenden van een pakket gingen mensen naar het postkantoor, in de vorige eeuw nog filialen van de PTT. Nu zijn het verkooppunten bij supermarkten en sigarenzaken, toen vond je er in elke stad of dorp een. We kochten er ook concertkaartjes, meestal op een zaterdag. Wanneer de verkoop voor gewilde evenementen inging, lagen er niet zelden hele groepen muziekliefhebbers op de stoep met een slaapzak in de hoop snel aan een kaartje te komen zodra het agentschap zijn deuren opende. 

Telegram: geen app maar een (urgent) bericht

Nu kennen we Telegram als digitaal uitwisselingsplatform, maar tot in de jaren ‘80 was een telegram een bericht dat per telegraaf of telex verstuurd werd. Het waren korte, zakelijke boodschappen, meestal urgent. De welbekende telegramstijl is hiervan afkomstig: kort en bondig duidelijk maken wat er speelt. In oude stripverhalen van bijvoorbeeld Kuifje zien we ze nog opduiken, en typerend is het woordje STOP in plaats van leestekens. Het telegram is in onbruik geraakt door de inmiddels ook weer verdwenen fax. Het is grappig om nog eens aan terug te denken bij het versturen van een whatsappje. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant