Afbeelding

Hoe kies je een goede keukenmachine? 4 tips

Advertorial

Van kneden, raspen, roeren, bakken, persen en pureren tot snijden. De meeste daarvan zijn met de hand te doen. Maar het gebruik van een keukenmachine, maakt het een stuk eenvoudiger. Een veelzijdige keukenmachine is hiervoor het meest effectieve hulpmiddel.

Je moet er echter wel eerst over nadenken voor je te overhaast een keukenmachine koopt die niet aan je eisen voldoet. De verscheidenheid aan keukenapparatuur is enorm, want er zijn veel extra merken naast de bekende zoals Bosch, Siemens, of Braun. Hieronder lees je 4 tips en functies waarop je goed moet letten voordat je een keukenmachine koopt.

Tip 1: welke functies hoort de keukenmachine te hebben?

Eerst moet de vraag gesteld worden ‘welke functies hoort de keukenmachine te hebben?’ Gewoonweg kneden, kloppen en pureren? Dan is een van de meer betaalbare, kleinere exemplaren meer dan voldoende. Het kost iets meer als je je keukenmachine ook wilt laten hakken en en snijden, want hiervoor zijn de juiste hulpstukken en accessoires nodig. Als het apparaat wordt omgebouwd tot vleesmolen, pastamaker of sapcentrifuge, wordt het een echte alleskunner met een bijpassende prijs.

Tip 2: denk aan het vermogen.

Het vermogen van de keukenmachine moet geschikt zijn voor het gebruik. 500 tot 700 watt is al ruim voldoende om room te kloppen of groenten te snijden. Het aanbevolen vermogensbereik ligt tussen 1.000 en 1.500 watt wanneer je ook ijs zou willen snijden, of vlees zou willen separeren met de keukenmachine. De machine kan met dit vermogen elk culinair klusje aan. Je moet echter ook controleren of het model dat je kiest een zachte start heeft. Dit voorkomt dat de mixer meteen op volle kracht aanslaat.

Tip 3: de grootte van de keukenmachine is belangrijk

Vaak onderschat: de inhoud van de mengkom en andere bakjes hangt vaak samen met de grootte van een keukenmachine. De grootte die je kiest hangt vooral af van de grootte van je gezin. Gewoon het model kopen met de grootste kom kan onjuist zijn. Dit komt doordat er vaak een minimale vulhoeveelheid is die aangehouden moet worden, wil de machine überhaupt werken. Een goede richtlijn voor de keuze van een keukenmachine is een liter per persoon. Een systeem dat vijf liter of zelfs meer tegelijk aan kan is alleen gunstig als je vaak voor grotere groepen mensen kookt of bakt. Natuurlijk moeten de grootte en de prestaties weer overeenstemmen. Maar fabrikanten houden daar vaak al rekening mee.

Tip 4: comfort verhoogt het kookgemak

Natuurlijk speelt het functie bereik van een keukenmachine een grote rol in hoe handig het apparaat is. Je kunt de bestanddelen samen afwegen als het apparaat een geïntegreerde weegschaal heeft. Als de timer op het apparaat afloopt, schakelt het automatisch uit. Onderzoek ook de mengkom die bij het apparaat geleverd wordt. Het is eenvoudiger waar te nemen of er voldoende gekneed is als de kom van glas is. Het is ook handiger als er een maatverdeling in de kom zit.

De ideale keukenmachine kan in zoveel afzonderlijke, vaatwasmachinebestendige stukken worden ingedeeld als haalbaar is. Zorg er bovendien voor dat voedsel niet gemakkelijk in de mixer kan komen. Het kan zijn dat je het apparaat vaker moet schoonmaken dan je zou willen, als het model van je keuze daar gevoelig voor is.

Keukenmachines zijn handige keukengadgets die lang meegaan

Uit eten in een van de restaurants die Weesp rijk is, zoals Uit en Meer, of een heerlijke maaltijd bereiden in de keuken? Een keukenmachine is ideaal. Of je nu een beginnende kok bent, tijdgebrek hebt bij het bereiden van maaltijden, of jezelf beschouwt als een fijnproever wiens favoriete bezigheid het experimenteren in de keuken is. Keukenmachines zijn er in verschillende maten en hebben vaak een overvloed aan extra functies. Ze kunnen helpen bij alles van het hakken van noten tot het snijden en versnipperen van groenten en het pureren van hummus. Bepalen welke keukenmachine ideaal is voor jou kan moeilijk zijn omdat er zoveel modellen en functies zijn om uit te kiezen. Je hebt ongetwijfeld iets aan de 4 tips hierboven!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant