Afbeelding

Dit houdt een zakelijke rekening precies in

Advertorial

Ben je eigenaar van een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV)? Dan ben je volgens de wet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het bedrijf is in dat geval immers de rechtspersoon in plaats van jijzelf. Voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) en maatschap is een zakelijke rekening niet verplicht, want hier ben je zelf de rechtspersoon. Ondanks dat een zakelijk rekening niet verplicht is voor deze bedrijven, is het wel handig om er eentje te openen. Twijfel je nog? In deze tekst vertellen we je alles wat je moet weten over een zakelijke rekening.

Rekening voor zakelijke geldstromen

Gezien de naam verbaast het je vast niet dat een zakelijke rekening uitsluitend bedoeld is voor bedrijven. Je gebruikt deze rekening namelijk om zakelijk betalingen mee te doen en om zakelijk geld op te ontvangen. Stuur je een factuur naar jouw klanten en heb je een zakelijke rekening? Vermeld het rekeningnummer dat bij deze rekening hoort hier dan op. Het bedrag wordt dan op jouw zakelijke rekening gestort. Het grote voordeel hiervan is dat zakelijk geld en privégeld niet door elkaar lopen. Je ontvangt bovendien een zakelijke betaalpas als je zo’n rekening opent. Moet je iets voor jouw bedrijf kopen? Dan kun je de aankoop betalen met geld van jouw onderneming, waardoor je naderhand geen geld meer over hoeft te boeken van jouw privérekening naar de zakelijke rekening.

Verschillende mogelijkheden

Een zakelijke rekening houdt nagenoeg altijd hetzelfde in. Daarom denk je misschien ook dat zo’n rekening er altijd en overal hetzelfde uitziet, maar dat is niet het geval. Bij de meeste banken kun je namelijk kiezen uit verschillende pakketten. Ben je zzp’er? Dan heb je vaak voldoende aan de goedkoopste zakelijke rekening. Je krijgt dan de beschikking over één rekening en één betaalpas. Heb je behoefte aan meerdere zakelijke rekeningen of betaalpassen? Kies dan voor een uitgebreider pakket. Er zijn bijvoorbeeld ook pakketten met drie zakelijke rekeningen en betaalpassen.

Zakelijk gebruik van privérekening is niet toegestaan

Volgens de wet is een zakelijke betaalrekening niet verplicht voor een eenmanszaak, vof en maatschap. Toch ontkomen deze bedrijven er vaak niet aan om zo’n rekening te openen. Waarom niet? Omdat banken niet willen dat je een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Vaak staat hier wel iets over in de voorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan bij het openen van de rekening. Om te voorkomen dat ondernemers hun privérekening toch zakelijk gebruiken, controleren banken hier steekproefsgewijs op. Als je betrapt wordt, moet je alsnog een zakelijke rekening openen. Vandaar dat je dit beter direct kunt doen als je voor jezelf begint.

Wat kost een zakelijke rekening?

Waarschijnlijk zie je inmiddels in dat je als ondernemer niet om een zakelijke rekening heen kunt. Voordat je zo’n rekening opent, wil je waarschijnlijk eerst nog weten hoeveel dit je kost. Helaas kunnen we niet precies zeggen wat de kosten zijn van een zakelijke rekening openen. Waarom niet? Omdat de kosten afhankelijk zijn van het pakket dat je kiest. Daarbij komt dat je vaak een bedrag per transactie betaalt. Wil je niet onnodig veel betalen voor een zakelijke rekening? Zoek dan eerst uit wat je per maand betaalt voordat je er eentje opent.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief