Er wordt onder meer geschreven voor Yasaman.
Er wordt onder meer geschreven voor Yasaman. Foto: Amnesty International

In de pen klimmen tegen onrecht

Algemeen

WEESP Amnesty International besteedt jaarlijks op 10 december extra aandacht aan de eerbiediging van de Mensenrechten en organiseert de actie ‘Write for Rights’. Weespers kunnen hier ook aan meedoen.

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties aangenomen, naar aanleiding van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Amnesty International houdt dit document in ere met de jaarlijkse actie ‘Write for Rights’. Die dag worden brieven en kaarten geschreven voor mensen die onterecht of zonder proces gevangen worden gehouden, of van wie de mensenrechten op een andere manier worden geschonden.

Voor Yasaman en vele anderen
Er wordt onder meer geschreven voor Yasaman Aryani, die in Iran gevangen zit omdat ze zonder hoofddoek in de trein bloemen uitdeelde aan vrouwen als protest tegen de discriminatie van vrouwen. Zij en haar moeder zijn veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. En er wordt geschreven voor de Egyptische activist Ezz El-Din, die op 11 juni 2019 werd opgepakt door veiligheidsagenten in burgerkleding, waarschijnlijk omdat hij zich inzet tegen gedwongen huisuitzettingen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

's Avonds live muziek 
Bibliotheek Weesp is van 10 uur tot 22 uur geopend. Voorbeeldbrieven zijn aanwezig. ’s Avonds is er livemuziek. De schrijfactie in Weesp wordt georganiseerd door de bibliotheek, Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en oud-wethouder Peter Eijking.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant