Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Ingezonden

‘Het zou de wethouder sieren als hij niet de omwonenden de schuld zou geven’

Algemeen

Wethouder John Vos reageert in het Gemeentenieuws op de onderzoekscommissie voor nieuwbouwplan De Weesperschool en de vertraging die hierdoor (mogelijk) ontstaat. Volgens lezer Jan Willem De Jong legt de wethouder de schuld bij omwonenden, terwijl hij eigenlijk de hand in eigen boezem moet steken. Hij stuurde hierover een ingezonden brief:

‘In Het college belicht in het WeesperNieuws van 2 juni doet John Vos het voorkomen dat hij de grote oplosser is van het tekort aan woningen voor de starters. En dat de tegenstanders van het plan Weesperschool niets anders doen dan zorgen dat er met vertraging, als het tenminste doorgaat, zal worden gebouwd. En dus het probleem nog langer voort blijft bestaan. Volgens hem is het begonnen in 2017.

De werkelijkheid is wat genuanceerder.

Het begin is al enkele jaren eerder. Bij de bebouwing van de Bloemendalerpolder zette Weesp in op 400 woningen in de sociale sector. Helaas werd Weesp buitenspel gezet door de projectontwikkelaars. Toen ontstond het plan om ze dan maar binnen de gemeentegrenzen te laten bouwen.

Diverse colleges en gemeenteraden, voor de huidige, hebben de starters in de kou laten staan. Ook John Vos. Hij was tot eind 2010 immers bij de Weesper politiek betrokken. En is dus mede verantwoordelijk voor de huidige situatie.

In 2017 zag zijn voorganger kans om een vaag raadsbesluit, waarin het bebouwen van het plantsoen was opgenomen, te laten goedkeuren door de raad. Dat wil zeggen, de partijen van de coalitie. In dat besluit stond niets anders dan een indicatie wat voor soort woningen er gebouwd zou gaan worden. De raad gaf een vrijbrief aan het college om zelf het plan in te vullen. Burgerparticipatie had zich beperkt tot een geselecteerde kleine groep omwonenden. Die tegen de bebouwing van het plantsoen waren. Medio 2018 kwam plotseling aan het licht wat er was gebeurd. BPD was geselecteerd en presenteerde zijn plannen. Twee enorme blokken appartementen en acht grondgebonden woningen. Aanpassingen van het plan beperkten zich tot het iets verplaatsen van het blok in het plantsoen en, met instemming van de wethouder, kwam BPD met het lachwekkende idee om groencompensatie op te lossen door boven de parkeerplaatsen pergola’s met begroeiing te bouwen.

De kritiek verstomde echter niet en ook de raad voelde zich steeds ongemakkelijker. Met als uitkomst een onderzoekscommissie om eens goed uit te zoeken hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Of er wel of niet gebouwd zal gaan worden zal de toekomst uitwijzen.

Het zou de wethouder sieren als hij niet de omwonenden de schuld zou geven maar de hand in eigen boezem zou steken en een plan laten ontwikkelen waarbij op het terrein van de voormalige school woningen komen voor starters. Want daar hebben de omwonenden geen enkel probleem mee.’
Jan Willem De Jong, Weesp

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage, bij voorkeur met een foto van de kwestie/situatie, naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant