Afbeelding
Foto: Martine Stam
Ingezonden

‘Waarom? Op welke school is dit geleerd, hoe zijn jullie opgevoed?’

Algemeen

Lezer Martine Stam stapte zondag goedgemutst naar buiten, want zondag en lekker weer, maar het lachen verging de Weespse al snel toen ze overal lege blikjes, chipszakken en erger (condooms brrr) zag liggen. Ze schreef hier het volgende over: 

‘Beste gemeente, (ouders van) kinderen, pubers, hangjongeren: kortom human beings!

Het was weer heerlijk buitenweer en vanochtend was het WEER een TERINGzooi bij de bankjes, op het veld en de wandelpaden. Blikjes, flesjes, lege snoep en chipszakken, sigaretten en blowresten, condooms, pleepapier enzo enzo.. En ELKE keer vraag ik me af: WAAROM, op welke school is dit geleerd, hoe zijn jullie opgevoed? Als je het vol meeneemt, kan je het leeg toch weggooien of in zakje meenemen tot je prullenbak ziet. Geen hogere wiskunde toch?

Mijn buurvrouw was ook al weer druk aan het rapen en grijpen, alleen hier rondje Vesting al twee volle zakken rommel opgevist en nog wat in prullenbakken gestopt.

Ik zou graag in contact willen komen met basisscholen, middelbare scholen en gemeentes om op theatrale manier wat ‘opvoedingslesjes’ te komen geven. Dan gooi heel de klas vol, bureaus alles, kinderen mogen naar binnen en dan ga ik zitten en kijken wat er gebeurt en er zijn nog veel andere leuke ideeën waardoor opruimen leuk wordt voor ‘de mens’. Ik heb dat al vaker gedaan en netwerk met goede theatermakers die hier ook ervaring mee hebben.

Of theatrale (her)opvoedingskampen!

En als je dit leest en je ook vaak irriteert, neem eens een grijpertje (Action ofzo), handschoenen en vuilniszak mee en ‘Be a HERO’ Maak er met je kinderen een leuk uitje van en een prijs voor de volste zak. Je hebt gelijk mooie gesprekken met andere voorbijgangers, meestal gaan ze meehelpen. We hebben vroeger zelf waarschijnlijk ook wel eens iets per ongeluk of express ergens achter gelaten, dus ‘het is niet van mij’ is geen excuus om het niet te doen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!’ 

Ook reageren op lokaal nieuws? Stuur uw beknopte bijdrage, bij voorkeur met een foto van de kwestie/situatie, naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant