De paardentram is dit jaar weer terug om bezoekers tussen monumenten te vervoeren.
De paardentram is dit jaar weer terug om bezoekers tussen monumenten te vervoeren. Foto: WeesperNieuws

Er is genoeg te doen tijdens Open Monumentendag in Weesp

Algemeen

WEESP - Op zaterdag 11 september en zondag 12 september is het weer Open Monumentendag. In heel Nederland openen monumenten de deuren, en ook in Weesp zijn er veel activiteiten rond de dag georganiseerd.

“Het was weer spannend of alles zou lukken en mogen in verband met de coronamaatregelen,” schrijft Wouter Pfeiffer namens Stichting Open Monumentendag Weesp. “Toch hebben de Weesper monumenteneigenaren en beheerders in samenwerking met stichting Open Monumentendag Weesp een leuk en gevarieerd programma gemaakt.”

Vele Weesper monumenten openen hun deuren en nodigen de mensen uit om binnen te komen. De focus ligt op de zaterdag, want dan brengt het carillon gezelligheid met bekende liedjes van over de hele wereld, en staan daarnaast de monumentale deuren van het theater, de synagoge, de kerken, de forten en het stadhuis open. Er is muziek, er zijn exposities te bekijken en de molen draaien.

Dit jaar neemt Het Domijn voor het eerst mee aan het Open Monumenten-weekeinde. Op zondagmiddag verzorgen de artistieke eigenaren op het historische terrein aan de Bloemendalerweg bijzondere muzikale opvoeringen in de open lucht.

De meeste activiteiten en monumenten zijn gratis toegankelijk. Uitgebreide informatie over de Weesper en landelijke activiteiten is op de website van Open Monumentendag te vinden. De verhalen en bijzonderheden over Weesper monumenten staan op de nieuwe website van de stichting Open Monumentendag Weesp: www.erfgoedweesp.nl.  

Vrijdagochtend zullen honderden schoolkinderen deelnemen aan de Open Monumenten klassendag waarbij ze met korte bezoeken kennismaken en vragen mogen stellen bij onder andere het Fort Ossenmarkt, korenmolen De Vriendschap en theater City of Wesopa.   

Het programma

Stadhuis en Museum Weesp: open op zaterdag 11 september en zondag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur. Activiteit: bezichtiging stadhuis en Museum Weesp. Er mogen maximaal 30 personen totaal gelijktijdig in het gebouw aanwezig zijn.

Grote- of Laurenskerk: open op zaterdag 11 september, de monumentale kerk is open en te bezichtigen. Om 14.00 uur is er een concert van het saxofoon ensemble.

Het carillon in de toren van de Grote- of Laurenskerk: open op zaterdag 11 september. Activiteit: beiaardier Mathieu Daniël Polak bespeelt het carillon van 11.00 tot 12.45 uur en speelt populaire en bekende liederen uit alle werelddelen. De toren en het carillon zijn niet te bezichtigen.

Maarten Luther kerk: programma wordt later bekend gemaakt.

Weesper Synagoge: open op zaterdag 11 september. Activiteit: de synagoge is te bezichtigen en er is een kleine expositie over het joodse leven dat Weesp ooit kende.

Van Houtenkerk: open op zaterdag 11 september. De Historische Kring Weesp verzorgt rondleidingen en een expositie over het reclamemateriaal van 1910 tot heden van de voormalige Weesper chocoladefabriek Van Houten. Er worden reclamekaarten en cacaoblikken getoond die een goed beeld geven van de (veranderende) vormgeving van de firma. Van 10.30 tot 11.00 uur en 11.30 tot 12.00 uur speelt het Ensemble Nova Forte gevarieerde muziek. Van 14.00 tot 14.30 uur en 15.30 tot 16.00 uur speelt de band AYA popklassiekers. Enkele nummers worden begeleid op het Adema orgel.

Fort Ossenmarkt: open op zaterdag 11 september. De Kreatieve Groep Weesp is open en heeft een expositie met werkstukken.

City of Wesopa: open op zaterdag 11 september. Activiteit: opening van het theaterseizoen en rondleidingen door het gebouw. Om 15.00 uur is er live muziek in het theater.

Laurentiuskerk: open op zaterdag 11 september en zondag 12 september. Activiteit: hop-oogstfeest en brouwmiddag, tussen 10.00 en 12.00 uur worden de indrukwekkende strengen hop geplukt bij Zorgboerderij Hoogerlust (Weesperbinnenweg 7). Je kunt komen kijken of meehelpen met het hopplukken. Van de hop wordt ‘s middags dan een bier gebrouwen in de Laurentiuskerk. Wispe Brouwerij en het proeflokaal zijn zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur geopend. 

Begraafplaats Landscroon: de historische begraafplaats aan de Korte Muiderweg is toegankelijk voor publiek. De begraafplaats is kortgeleden toegevoegd aan de Gemeentelijke Monumenten.

Korenmolen De Vriendschap: open op zaterdag 11 september. Activiteit: de korenmolen is een werkend museum en bij voldoende wind wordt er gemalen. De molenaars geven dan tijdens het werk een korte uitleg over de werking en de geschiedenis. In de molenwinkel zijn de molenproducten te koop. Voor de kleintjes geven ze leuke molendingetjes weg.

De Roeivereniging gevestigd in het voormalig zwembad van Weesp: open op zaterdag 11 september. Activiteit: het bijzondere gebouw is te bezichtigen en er is een kleine expositie over de geschiedenis. ‘s Middags zijn er proeflessen roeien waarvoor men zich op de site van de roeivereniging moet opgeven.

Molen ‘t Haantje: de molen draait op 11 september maar is niet open. Er wordt uitleg gegeven en verhalen vertelt over de voormalige korenmolen om en nabij de molen.

Fort Uitermeer: open op zaterdag 11 september van 12.00 tot 16.30 uur. In samenwerking met Fort Evenementen is er een programma met als thema ‘Fort Uitermeer en de Stelling van Amsterdam’. 

In Plofhuis 7 is om 12.00 uur een lezing over de Stelling van Amsterdam door René Ros (archivaris St.v. A’dam), om 13.00 uur een presentatie luchtfoto’s van de forten van de Stelling van Amsterdam, om 14.00 uur Fort Uitermeer in beeld van 1940-1941 met presentatie door René Ros, om 14.30 uur presentatie luchtfoto’s van de Stelling en om 15.00 uur een lezing over de Stelling van Amsterdam door René Ros.

In Plofhuis 2 zijn er spelactiviteiten rond de Stelling van Amsterdam voor jong en oud. Tussen Plofhuis 2 en Plofhuis 7 is er op het buitenterrein een presentatie luchtfoto’s van een aantal forten van de Stelling van Amsterdam.

Domijn: open op zondag 12 september van 12.00 tot 18.00 uur. Activiteiten: in de eerste loods komt er een overzichtstentoonstelling van het dertig jaar bestaan van het Domijn en informatie over de geschiedenis van 1900 en de vorige bestemmingen vanaf die tijd. Er zijn rondleidingen door de ateliers die zoveel mogelijk open en toegankelijk zijn. Vanaf 14.00 uur zijn er om het uur drie concerten van het Amsterdam Lock Down Street Orchestra. De concerten zijn in de openlucht en vrij toegankelijk. Peter Zegveld, OscarJan Hoogland, Peter Ex en Terts Brinkhoff spelen op respectievelijk een luchtaangedreven orkestrion, de Vliegende Vleugel, de grote Hoorn (mobiele concertzaal) en slagwerk. Een magisch geluiden spektakel dat speciaal voor een lockdown-situatie is gemaakt.

De paardentram: de paardentram rijdt op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur om gratis kleine groepjes mensen van monument naar monument  te vervoeren door Weesp.  

De Vuurlinie boot: programma nog niet bekend.

VVVOpen op zaterdag 11 september op locatie Hotel Hart van Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant