Een boek vol verhalen en oude foto's en illustraties die samen een mooi beeld schetsen van de rijke en boeiende geschiedenis van dit mooie Vechtstadje
Een boek vol verhalen en oude foto's en illustraties die samen een mooi beeld schetsen van de rijke en boeiende geschiedenis van dit mooie Vechtstadje Foto: Historische Kring Weesp

Verhalen over historisch Weesp gebundeld in boek

Algemeen

WEESP Enter Media en de Historische Kring Weesp brengen samen een boek uit over de geschiedenis van Weesp.

Precies 666 jaar geleden, in 1355, kreeg Weesp stadsrechten. En al lang voor die tijd vestigden de eerste mensen zich in het waterrijke veengebied rond het huidige Weesp. In Aetsveld zijn zelfs sporen van bewoning gevonden uit het midden van de ijzertijd. Je kunt je voorstellen dat er zo veel is gebeurd in de honderden jaren dat Weesp bestaat dat dit onmogelijk in een enkel boek past. 

De Historische Kring Weesp heeft daarom samen met Enter Media zestig verhalen verzameld die samen een mooi beeld geven van de rijke geschiedenis van Weesp. Deze verhalen zijn gebundeld in het boek Historisch Weesp in 60 verhalen

Het boek verschijnt om het tienjarig jubileum van de samenwerking tussen Enter Media en de Historische Kring Weesp te vieren. Een samenwerking die tot stand is gekomen vanuit een gedeelde interesse in de historie van Weesp. Immers, het nieuws van nu is de geschiedenis van later. Lezers van het WeesperNieuws kunnen dit boek met korting of zelfs gratis bestellen.

Industriestadje aan de Vecht
Als inwoner van Weesp – of je nou al je hele leven in Weesp woont of als je een relatief nieuwe Weesper bent – heb je ongetwijfeld weleens gehoord dat Weesp ooit de jeneverhoofdstad van Nederland was. Maar wist je ook dat het eerste porselein dat ooit in Nederland gemaakt werd uit Weesp kwam?

Nu is Weesp een woongemeente, maar Weesp is van oudsher een industriestadje. Handel en transport spelen zo lang als Weesp bestaat een belangrijke rol. Er is in het bijzonder één industrie die Weesp op de wereldkaart heeft gezet: de cacao- en chocoladefabriek C.J. van Houten & Zn. Tot in de verste uithoeken van de wereld werd aan het begin van de twintigste eeuw reclame gemaakt voor het in Weesp gemaakte cacaopoeder van dit bedrijf. Ook andere grote bedrijven, zoals de Magneet (fietsen), Hamstra (rolhorren) en Geesink (vuilniswagens) hebben hun oorsprong in Weesp. 

Weesp blijft Weesp
Vanaf maart 2022 wordt Weesp een stadsgebied van Amsterdam. Dat verandert uiteraard niets aan de geweldige historie van ons stadje aan de Vecht. Weesp blijft Weesp met haar mooie stadhuis, de twee grote molens aan de Vecht, molen ’t Haantje, het torenfort aan de Ossenmarkt, de bastions, de tot brouwerij en proeflokaal omgebouwde Laurentiuskerk, de middeleeuwse Grote Kerk en de Kom met alle gezellige terrasjes. 

Al deze plekken hebben een eigen geschiedenis en eigen verhalen. Veel van deze verhalen verschenen de afgelopen tien jaar in het tijdschrift Historisch Weesp, een gezamenlijke uitgave van Enter Media en de Historische Kring Weesp. Van de meer dan tweehonderd verhalen uit dit magazine zijn de zestig meest mooie, spraakmakende en bijzondere verhalen gebundeld in het boek Historisch Weesp in 60 verhalen.

Ledenaanbieding
Enter Media en de Historische Kring Weesp werken dit jaar al tien jaar samen. Die samenwerking komt voort vanuit gedeelde interesse in de geschiedenis van Weesp. Veel Weespers delen die interesse. Daarom wil Enter Media het boek Historisch Weesp in 60 verhalen aan de lezers van het WeesperNieuws aanbieden.

Als je nu lid wordt van WeesperNieuws Extra ontvang je het boek Historisch Weesp in 60 verhalen (ter waarde van € 25,95) gratis. En daarbij krijg je ook een jaarlidmaatschap van de Historische Kring Weesp.

Ben je al lid van WeesperNieuws Extra? Dan kun je het boek bestellen voor slechts € 15,95. Dit geldt ook als je al lid bent van de Historische Kring Weesp. En als je zowel van WeesperNieuws Extra als van de Historische Kring Weesp lid bent, dan krijg je het boek zelfs helemaal gratis (excl. €5,95 verzendkosten).

Als WeesperNieuws Extra-lid heb je vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week toegang tot al het lokale nieuws. Daarbij kun je je inschrijven voor een dagelijkse nieuwsbrief en ontvang je maandelijks een magazine op de deurmat, met daarin mooie portretten van Weespers en verdiepende verhalen over het nieuws.

Wil je meer weten over het boek Historisch Weesp in 60 verhalen of wil je direct jouw eigen exemplaar bestellen? Kijk dan op www.historischweesp.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant