Afbeelding
Verslag Weesper Week

Verenigingenmarkt, portretten en vrienden van het SB-feest

Algemeen

Tijdens de Weesper Weesp die voorafgaat aan de fusie met Amsterdam op 24 maart laat Weesp zich van zijn beste kant zien. WeesperNieuws Extra doet er dagelijks verslag van met foto’s van onder meer Weespfoto.nl, de laatste nieuwtjes en ditjes en datjes in deze blog. Laatste update: 16.00 uur.

- Opening kunstexpositie door basisschool koor
- Croissants en prosecco bij het ontbijtfestijn in de Grote Kerk
- Opening Weesper Week met portrettenserie
- De verenigingenmarkt was er weer
- Wel even aanmelden graag
- De Weesper Vereniging presenteert zich
- Word vriend van het Sluis-en-bruggenfeest

Opening kunstexpositie door basisschool koor

Vrijdagmiddag zong een groot kinderkoor het lied 'Denk ik aan Weesp'. Dit deden ze ter ere van de opening van de nieuwe expositie van museum Weesp 'Dekend aan Weesp'. In het lied dat de Weespse basisschool leerlingen zongen komen veel van de kenmerken van Weesp terug. De Gooische Muziekschool en Dansstudio van Harte begeleiden de grote groep kinderen in de weg naar het optreden toe en op de zonnige vrijdag middag zelf.

Conservator Lisette Zijp vertelde over de grote inspiratie die Weesp was voor vele kunstenaars in de geschiedenis. "Er zijn honderden schilderijen van Weesp waarin de stad en het water de inspiratie waren." De tentoonstelling is een selectie van deze beelden waarin Weesp en het water centraal staan.



Een groot kinderkoor zong het lied ‘Denk ik aan Weesp’ dat de Gooische Muziekschool zelf geschreven heeft. - Foto: Wil Oudshoorn


Ook Dansschool Van Harten leverde een bijdrage aan de opening van de expositie van Museum Weesp.  - Foto: Mathe Snoek


Conservator Lisette Zijp vertelde kort over de expositie 'Dekend aan Weesp' die vanaf zaterdag 19 maart te bezichtigen is in Museum Weesp.  - Foto: Mathe Snoek

Croissants en prosecco bij het ontbijtfestijn in de Grote Kerk

Wie kan er nu zeggen dat-ie in de Grote Kerk heeft ontbeten mét een glaasje prosecco? Na vanochtend een heleboel Weespers! Want tijdens het ontbijtfestijn op vrijdagochtend schoven honderden Weespers aan voor een gezamenlijk ontbijt in de Grote Kerk.

Met de gezellige klanken van Amsterdamse meezingers uit een draaiorgel werden vanochtend de ontbijtgasten bij de Grote Kerk verwelkomd. Om stipt 8.00 uur gingen de kerkdeuren open en mocht iedereen – door een haag van opgewekte scholieren van het Casparus College – de kerk in. Lange, vrolijk gedekte tafels stonden klaar en de kerk was vakkundig versierd met vaasjes tulpen, bloemversieringen aan de ornamenten en WEESP in grote lichtletters op het podium.

Na een warm welkomstwoord van Karin Boode, mocht iedereen – tafel voor tafel – langs het uitgebreide ontbijtbuffet. Kreten als ‘oeh lekker!’ en ‘lijkt wel een luxe hotelontbijt’ klonken door de kerk. Niet gek, want dit was niet zomaar een bakkie kwark of havermout om de dag mee te beginnen. Er waren croissants, broodjes, kaas, ham, jam, hagelslag, yoghurt, muesli, jus d’orange, melk, koffie, thee én prosecco. Dus het leek inderdaad op de weelde van een decadent hotel. Met als enige verschil dat de ontbijtgasten voor dit ontbijt helemaal niks hoefden te betalen. Niemand hoefde zelfs zijn eigen bord af te ruimen, dat werd allemaal geregeld. Zelfs de speciale Weesp-mok mocht mee naar huis. 


De Grote Kerk is feestelijk versierd voor het Ontbijtfestijn. 


Aan lange tafels vol bloemen schouder aan schouder het glas (jawel, met prosecco) heffen op Weesp. 


Croissants, broodjes, kaas, ham, jam, hagelslag, yoghurt, muesli, jus d’orange, melk, koffie, thee én prosecco: het ontbijt in de Grote Kerk heeft de luxe zoals je die kent van dure hotels. Met als verschil dat ontbijtgasten vandaag niks hoeven te betalen!  


Deze kleurrijke koningin en hartelijke hartjes verwelkomden alle ontbijtgasten met liefde en gezelligheid tijdens het Ontbijtfestijn in de Grote Kerk.


Opening Weesper Week met portrettenserie 

Gisteravond vond op het Kerkplein voor de Grote kerk de aftrap plaats van de Weesper Week. De organisatie gaf direct het woord aan Natasja Reeuwijk. Reeuwijk heeft in samenwerking met fotograaf Jorrit ‘t Hoen een portrettenserie gemaakt van Weespers. De twaalf portretten worden gepresenteerd op zes ‘sokkels’, die voor nu een tijd in Weesp blijven maar op een gegeven moment naar Amsterdam zullen gaan. Hoen vertelde over de fusie “Het is een historisch moment en aanleiding voor een ode aan de inwoners van Weesp anno nu.”

Geen feestweek

Voordat de foto’s werden onthuld sprak Burgemeester Bas Jan van Bochove de groep Weespers toe die zich hadden verzameld. Hij sprak over een bitterzoet gevoel en benadrukt nogmaals dat het geen feestweek is omdat het niet voor alle Weespers feestelijk voelt. Hierna werden de doeken van de foto’s afgehaald om zo de expositie te onthullen. Op de achtergrond werden de kramen van de Verenigingenmarkt nog klaar gemaakt.


 Natasja Reeuwijk vertelt kort iets over de serie. Foto: Mathe Snoek


Alle geportretteerden werden naar voren geroepen.  Foto: Mathe Snoek


De onthulling. Foto: Wil Oudshoorn


Oud-burgemeester Henk over de Linden is de oudste Weesper in de portrettenserie. - André Verheul

De verenigingenmarkt was er weer

Normaal vindt de verenigingenmarkt plaats tijdens het Sluis-en-Bruggenfeest, maar nu was deze er gisteren al in het kader van De Weesper Week. Er waren minder verenigingen en activiteiten dan in augustus en ook waren er minder bezoekers, maar al met al was het een geslaagd evenement. 

Wel even aanmelden graag

Natuurlijk is het ’t makkelijkst om zomaar een activiteit te bezoeken van De Weesper Week. Maar in veel gevallen, om niet te zeggen in vrijwel alle gevallen, gaat dat ‘m niet worden. Aanmelden via de website destadweesp.nl is meestal een vereiste om mee te doen. Om teleurstellingen te voorkomen, raden we aan om dit goed in acht te nemen. Deelname is in alle gevallen gratis.

Word vriend van het Sluis-en-bruggenfeest

Eén van de opvallendste stands op de Verenigingenmarkt was die van de Stichting Volksfeesten Weesp, in de volksmond bekend als de mensen achter het Sluis-en-Bruggenfeest. De stichting is een actie gestart om ervoor te zorgen dat ook dit jaar het Weesper feest der feesten kan worden gehouden en daar is geld voor nodig. Geld, omdat de leges opeens zijn vertwintigvoudigd en dat kan Bruin niet trekken. Daarom kun je nu ‘Vriend van het Sluis-en-bruggenfeest’ worden. Dat kon gisteren op de kraam van de stichting en binnenkort (nog even wachten) kan dat via de QR-code op de website van de stichting (sbfeest.nl) en via Facebook.

Meer foto’s van de Weesper Week staan op https://www.weespfoto.nl

Conservator Lisette Zijp vertelde kort over de expositie 'Dekend aan Weesp' die vanaf zaterdag 19 maart te bezichtigen is in Museum Weesp.
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant