Het te ambitieuze plan uit 2012 werd al sterk aangepast. Ook het aangepaste plan haalt het niet.
Het te ambitieuze plan uit 2012 werd al sterk aangepast. Ook het aangepaste plan haalt het niet.

Terugblik: schansenplan wankelde al langer

Algemeen

WEESP - Met het dichtdraaien van de geldkraan hebben WSP, GroenLinks en PvdA de reconstructie van de schansen stopgezet. Het plan wankelde al langer. Een terugblik.

Het begint op de Achtkant
In 2010 begint de reconstructie van schans De Nieuwe Achtkant. Het is een langgekoesterde wens om het vestingverleden van Weesp te benadrukken. Bij de opening van de Nieuwe Achtkant in 2011 vertelt toenmalig gedeputeerde Joke Geldhof dat de provincie Noord-Holland geld beschikbaar stelt als de andere twee schansen ook opgeknapt zouden worden.

Eind 2011 besluit de gemeenteraad een reconstructieplan voor de andere schansen te laten uitwerken. In 2012 worden rigoureuze plannen gepresenteerd. Buurtbewoners boos, watersportverenigingen boos en natuurliefhebbers boos: dit was doorgeschoten.

Aanpassingen
Daarna volgen maanden van aanpassingen, gesprekken en allerlei varianten van het plan. In een Stadspeiling van het WeesperNieuws geeft een meerderheid destijds aan dat de schansen zo moeten blijven.

Verkiezingen
Eind 2013 brengt het CDA het plan aan het wankelen door scherpere grenzen te stellen aan de onderhoudskosten. Toenmalig wethouder Frida Dasselaar heeft de coalitiepartijen niet meer onder controle. Het aangeschoten plan kan niet meer door de gemeenteraad worden behandeld en wordt onderwerp van de verkiezingsstrijd.

Coalitie
De WSP is tijdens de verkiezingen vóór het opknappen van de schansen. PvdA en GroenLinks zijn fel tegen. Bij de vorming van de coalitie geeft de WSP dit punt op in ruil voor coalitiesteun van PvdA en GroenLinks. 

Bij de behandeling van het schansenplan van de raad, afgelopen donderdag, houdt WSP-fractievoorzitter Ad van Gemert tijdens het raadsdebat zijn mond. De WSP-fractie serveert samen met PvdA, GroenLinks en Artikel 50 het schansenplan af.

Opmerkelijk is dat er op basis van verkiezingsprogramma's een ruime meerderheid voor het (beperkt) opknappen van de schansen is: WSP, CDA, VVD en D66 (11 van de 17 zetels).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant