Moet er een groot centraal vuurwerk komen zoals tijdens het Sluis-en-bruggenfeest.
Moet er een groot centraal vuurwerk komen zoals tijdens het Sluis-en-bruggenfeest.

Vanavond: discussie over toekomst vuurwerk

Algemeen

WEESP - Vuurwerk rond de jaarwisseling: voor de een iets om maanden naar uit te kijken, voor de ander reden om de koffers te pakken en een heel rustig plekje op te zoeken. GroenLinks en PvdA willen kijken of in Weesp het plezier nog wel tegen de overlast opweegt.

In de raadscommissie wordt vanavond (woensdag) dan ook voor het eerst gediscussieerd over het wel of niet instellen van vuurwerkvrije zones in Weesp, mogelijk zelfs het helemaal vuurwerkvrij verklaren van Weesp en de mogelijkheden van een centraal vuurwerk om dit te compenseren.

2000 euro
Wat feiten: de afgelopen twee jaren zijn de jaarwisselingen in Weesp rustig verlopen. Er deden zich weinig incidenten voor en er vielen geen slachtoffers door vuurwerk. Er werden twee verkeersborden en drie afvalbakken vernield. Totale schade? 2000 euro. Bij de gemeente kwamen verder zeven meldingen van overlast binnen. Dat is weinig.

120 meldingen
Toch kan de vraag worden gesteld hoeveel mensen er daadwerkelijk overlast melden bij de gemeente. Via de website Vuurwerkoverlast kwamen uit Weesp meer dan 120 meldingen binnen, vooral uit de Stationsbuurt.

Drie
PvdA en GroenLinks willen drie hoofdpunten bespreken: het instellen van een vuurwerkverbod in heel Weesp (1). Als dat niet lukt, het instellen van een vuurwerkvrije zone ergens in Weesp (2) en als een van de twee bijval krijgt: moet er dan een centraal vuurwerk komen als alternatief (3)? Daarnaast is het natuurlijk ook nog de vraag hoe de gemeente een eventueel verbod gaat handhaven.

Vuurwerkvrij
Mocht er besloten worden tot het instellen van een, meerdere of een geheel vuurwerkvrije zone, dan is Weesp zeker niet de eerste. Op dit moment hebben al meer dan 50 Nederlandse gemeenten een vuurwerkvrije zone. De meest bekende ligt in Hilversum. Daar werd dit jaar nog tot het allerlaatst geprocedeerd door de vuurwerkbranche om dat tegen te gaan. "Weegt het plezier dat een grote groep Weespers heeft in het afsteken van vuurwerk nog wel op tegen de overlast die een misschien wel even grote en in elk geval groeiende groep inwoners om verschillende gegronde redenen ervan heeft? Wij neigen ernaar die vraag met nee te beantwoorden", zo schrijven Max van Dorth (GroenLinks) en Kitty Jong (PvdA) in hun discussiestuk aan de gemeenteraad.

De discussie in de raadscommissie is vanavond vanaf 20.00 uur live te volgen in het stadhuis of via www.weespernieuws.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant