De Vechtbrug was vaak stuk de afgelopen weken.
De Vechtbrug was vaak stuk de afgelopen weken.

Vechtbrug van slag door drogend hout

Algemeen

WEESP - De afgelopen weken waren er veelvuldig problemen met de Lange Vechtbrug tussen de Hoogstraat en de Ossenmarkt. De oorzaak? Drogend hout, zo zegt de gemeente.

Afgelopen herfst is de brug in onderhoud geweest. Hierbij heeft de brug onder andere een nieuw houten dek gekregen. "Dit hout is de afgelopen winter continu vochtig en dus zwaarder geweest. Nu het droger is, is het ook lichter geworden. Door dit verschil in gewicht is ook de tijd waarin de brug daalt langer geworden", aldus de gemeente. 

Finetunen
Doordat de brugdelen bij het sluiten als het ware in elkaar vallen, luistert deze timing heel nauw. Daar is de Vechtbrug uniek in. De gemeente: "Afgelopen donderdag is de brug opnieuw afgesteld, maar zoals is gebleken is de finetuning nog niet helemaal optimaal. Vandaag is er weer bijgesteld. We hopen dat de afstelling dan juist is, maar omdat hout nu eenmaal een natuurproduct is, zou het zomaar kunnen dat er hierna nog een keer moet worden bijgesteld."

Ambulance
Het probleem deed zich donderdag ook voor toen er een ambulance met sirenes wilde passeren. Normaal gesproken worden brugwachters gewaarschuwd voor spoedritten van ambulances. Dat was in dit geval niet gebeurd. Dat leidde donderdag tot een vreemde situatie bij de slagbomen. 
  
 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant